Дубай ще добави още една висока фигура към своя силует.

Кулата Aeternitas ще бъде най-високата жилищна часовникова кула в света с височина 450 м - четири пъти повече от лондонския Биг Бен и само с 22 метра по-малко от най-високата жилищна сграда в света - Central Park Tower в Ню Йорк.

Предвидена да се превърне във втората по височина часовникова кула в света (след Кралската часовникова кула в Мека, Саудитска Арабия), Aeternitas е резултат от партньорството между базирания в Дубай предприемач в областта на недвижимите имоти London Gate и швейцарския производител на луксозни часовници Franck Muller, съобщава CNN.

London Gate закупува парцела в Дубай Марина, на който вече има основи на недовършена 106-етажна структура - и знае, че монументалните размери на кулата се нуждаят от забележителна фасада, казва Том Хил, координатор за връзки с медиите на предприемача.

"Смятаме, че часовникът ще се вижда от 6 км разстояние заради височината на сградата", казва Хил и добавя, че циферблатът ще бъде огромен – 40 метра висок и 30 метра широк.

"Искахме да направим нещо различно, което не е правено досега в Дубай", допълва Хил.

Вечната кула

Жилищната кула се състои от 649 апартамента с една до три спални, както и вили и двуетажни къщи.

Обитателите ще имат достъп до услуги и съоръжения, подобни на хотелските, но с уединението и комфорта на дома.

Споделените удобства включват фитнес зала, игрище, спа център, студио за йога и плувен басейн, както и пространства за изкуство и култура като кино, музикална зала и библиотека.

Според London Gate проектът ще бъде предаден на собствениците през 2027 г.

Името на кулата означава "вечност" на латински и е вдъхновено от колекцията часовници Franck Muller Aeternitas - един от най-сложните проекти на марката, който включва "вечен календар", обяснява Ерол Балиян, управляващ директор на Franck Muller за Близкия изток и Африка.

Швейцарският производител на часовници вижда в навлизането си в сферата на недвижимите имоти стъпка, която ще помогне за създаването на строителен проект, който "отразява иновациите, майсторството на изработка и вечната елегантност на марката", казва Балиян.

Освен забележителния циферблат (вдъхновен от колекцията Long Island на Franck Muller в стил арт деко, която има неправилно огънати и разтеглени цифри в правоъгълен корпус), производителят на часовници ще влее своя дизайнерски дух в цялата резиденция, заявява Балиян.

Той подчертава луксозните материали като матирани и полирани метали, които ще контрастират с мраморни повърхности, текстурирани тъкани и смели цветове. Междувременно във фоайето и рецепцията характерният продълговат циферблат на часовника Curvex на марката е представен с извити стени, арки и овални мебели.

"Вниманието към детайла е от първостепенно значение, като щателно изработените дограми и внимателно подредените осветление и мебели гарантират изискана атмосфера", обяснява Балиян.

Процъфтяващ пазар

Кулата Aeternitas е част от нарастваща тенденция в Дубай.

Луксозните имоти в емирството процъфтяват, а марковите резиденции - сътрудничество между дизайнерски марки и строителни предприемачи също набират популярност.

Към октомври 2023 г. в града има 51 завършени проекта, като според Savills Research тази цифра се очаква да се удвои до 2030 г. Миналата година жилищни проекти обявиха марки като модната къща на Карл Лагерфелд, автомобилния производител Mercedes-Benz и хотелиерите 25Hours.

Миналата седмица London Gate започна първия етап от продажбите си, като цената на апартаментите с една спалня започва от 1,6 млн. дирхама (435 600 щатски долара).

"Имаме невероятен интерес от самото начало", казва Хил, добавяйки, че през първите два дни London Gate е продал около 30% от първоначално пуснатите 30 етажа, включително всички налични апартаменти с една спалня.

Хил вярва, че един от факторите, които стимулират интереса, е местоположението на кулата в Дубай Марина, където има недостиг на терени за застрояване и добавя, че "емблематична кула" като Aeternitas е първият подобен проект, който пробива в района през последните години.

Въпреки че това е първият брандиран проект на London Gate за резиденции, той няма да е последният, каза Хил, като добави, че компанията ще обяви следващото си брандирано партньорство до края на първото тримесечие на тази година.

Като бързо развиващ се пазар, имотите в Дубай често се продават извън плана, като купувачите чакат с години, за да влязат във владение на имота си.

Именно тук марковите жилища осигуряват допълнително ниво на сигурност, особено за чуждестранните купувачи, казва Хил.

"С толкова световноизвестна марка като Franck Muller например, вие сте спокойни, че ще ви бъде предаден продукт от световна класа", допълва експертът.