Ню Йорк с лекота остава най-големият финансов център в света, а Лондон все още е на второ място и печели позиции, но също така е изправен пред засилване на глобалната конкуренция от страна на Сингапур и Хонконг, показва последното издание на Global Financial Centres index от четвъртък.

Ню Йорк, който е на първо място, откакто измести Лондон през септември 2018 г., остава начело със 763 точки въз основа на проучвания на 147 фактора, обхващащи 121 центъра, предоставени от трети страни, включително Световната банка, ОИСР и ООН.

Все пак Лондон леко намалява разликата с Ню Йорк, достигайки 744 точки, което вероятно ще предизвика облекчение там предвид притесненията за конкурентоспособността на британската столица след Брекзит, след като високопоставени компании като британския дизайнер на чипове Arm Holdings предпочетоха да се листват в Ню Йорк, посочва Reuters.

Но докато скъсява дистанцията до лидера, Лондон е подложен на сериозен натиск – Сингапур вече изостава само с 2 пункта (742 пункта), а Хонконг е на четвърто място само с един пункт след Хонконг, което е сигнал за засилване на конкуренцията за второто място.

Индексът се изготвя на всеки шест месеца от базирания в Лондон мозъчен тръст Z/Yen и Китайския институт за развитие.

"Центровете в САЩ се представиха добре, като пет от тях са в топ 10, което отразява силата на американската икономика", се казва в проучването, като се добавя, че Ню Йорк запазва лидерството си в отделните класации за финтех, следван от Лондон, който изпреварва Сан Франциско.

Лондон вече не е финансов център №1. Кой го настигна? Ню Йорк изравни британската столица на първото място


„Не само този, всеки списък на най-добрите финансови центрове в света вероятно ще започне с Лондон и Ню Йорк. Столицата на Обединеното кралство остава жизненоважен център за застрахователния и валутния пазар, докато най-големият град в САЩ е дом на двете най-големи фондови борси в света. Те спомагат за глобалния обхват на Ню Йорк, докато Лондон води в областта на застраховането и валутния обмен. Задържането на Лондон на второ място подсказва, че финансовата му репутация устоява на несигурността, свързана с излизането на Обединеното кралство от ЕС“, посочват от специализираната платформа Investopedia и очертават основните разлики между двата града.

Основни разлики

Ню Йорк и Лондон печелят статута си на световни финансови центрове, като демонстрират лидерство в различни области на финансовите пазари. Ню Йорк претендира за световна финансова столица отчасти защото е дом на двете най-големи фондови борси в света по пазарна капитализация - Нюйоркската фондова борса (NYSE) и Nasdaq. Компании от цял свят избират да листват акциите си на борсите в Ню Йорк, което е конкретно доказателство за глобалния обхват на Голямата ябълка.

Макар че в Лондон се намира и Лондонската фондова борса (LSE), една от най-старите и важни фондови борси в света, глобалното въздействие на сектора на финансовите услуги в Обединеното кралство е най-силно на застрахователния и валутния пазар. Лондон е важен участник и на международния пазар на суровини, като Лондонската борса за метали (LME) е сред най-големите стокови борси в света.

Хонконг, Сингапур или Шанхай - кой ще е водещият азиатски финансов център?Историята на Хонконг като финансов хъб датира от началото на 70-те години на миналия век


Какво е бъдещето пред двете водещи финансови столици?

Въпреки сериозната преса от страна на азиатските конкуренти Ню Йорк и Лондон скоро няма да отстъпят лидерските си позиции на световните финансови пазари, смятат анализаторите. И двата града изглеждат готови да приемат бъдещето на финансите - Ню Йорк е на първо място в класацията на GFCI за финтех, а Лондон е на трето място, непосредствено след Сан Франциско.

„Въпреки че има много причини за оптимизъм по отношение на запазването на глобалната финансова значимост на двата града, Ню Йорк и Лондон са изправени и пред свои собствени рискове. Кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти в борбата с инфлацията забавя икономическия растеж в САЩ и затруднява финансовите пазари в Ню Йорк. В същото време в Лондон остават много неизвестни относно променящото се въздействие на Брекзит“, казват от Investopedia.