Влак, който не стига никъде, се превърна в една от най-луксозните атракции в Южна Африка.

ЖП съоръжението, което с днешна дата е хотел, се намира върху мост в Националния парк Крюгер, един от най-големите резервати за диви животни в Африка и част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Състои се от няколко влакови вагона, реновирани в 24 модерни апартамента с балкони и басейн с изглед към река Саби, и съчетава луксозно настаняване с панорама към дивата природа, включително наблюдение на "Големите пет" в Африка – лъвове, леопарди, носорози, слонове и биволи, пише CNN.

Проектът е свързан с най-ранните дни на парка, когато през 20-те години на миналия век през Крюгер са минавали парни влакове по железопътната линия Селати, обяснява Джери Мабена, главен изпълнителен директор на Motsamayi Tourism Group, която е собственик на хотела.

От Orient Express La Dolce Vita до NostalChic: Ренесанс на жп пътешествиятаТърсенето на високоскоростни влакове, луксозни маршрути и дневни и нощни влакове на дълги разстояния се увеличава по цял свят

Някога влаковете са били жизненоважни за достъпа на туристите до Крюгер и дори са имали нощен престой на моста, върху който днес се намира хотелът.

Нова железопътна линия, построена в покрайнините на Крюгер през 70-те години на миналия век, изпраща линията Селати и моста в пенсия, но през 2016 г. се заражда идея за възстановяването му.

"Идеята за нас беше да пресъздадем преживяването", казва Мабена. "Когато имахме възможност да закупим стари вагони от Transnet, който е железопътен логистичен оператор в Южна Африка, не можехме да откажем на офертата."

Интериорът на вагоните е реновиран с модерно покритие, макар и с някои елементи от арт деко ("опитвахме се да намерим външен вид, който да не е колониален", казва Мабена).

Ако гостите оставят завесите открехнати, могат да се събудят със зората на слънцето и да видят първите признаци на живот. Реката е фокусна точка за дивата природа, което означава, че те могат да прекарат целия ден, излежавайки се на балконите или плувайки в басейна, докато наблюдават активността под тях.


Facebook/ KrugerShalati

"Наличието на хипопотами наблизо, привлича хора, които искат да бъдат в дивата природа, но не да се потопят напълно в нея", казва Мабена.

Въпреки това много посетители слагат ботушите и се отправят към храстите с водач на разходка за дивеч.

Персоналът, включително старшият водач Тули Мниси, е нает в рамките на усилията за включване на местната общност в инициативата.

Преди да се присъедини към "Крюгер Шалати", от 2014 г. насам Мниси е работил като водач за други компании.

"Това е напълно различно от другите хижи. Когато гостите посетят влакчето за първи път, дъхът им спира, защото гледката е уникална", казва водачът.


Facebook/ KrugerShalati

Националният парк Крюгер позволява преживявания като сафари със самостоятелно шофиране, но според Мниси, за предпочитане е приключението да бъде с водач.

"Ние знаем къде можем да намерим животните. Ако сте на самостоятелно шофиране, можете просто да се разхождате из Националния парк Крюгер, а той е много голям. Ако отидете с водач, той знае какво прави, къде и какво да намери, и точно по кое време".

Изследователи на National Geographic поемат луксозeн сафари хотел в Кения Прочутите изследователи Дерек и Бевърли Жубер са новите собственици на луксозния сафари хотел Shompole Lodge в Кения

Градинарите са засадили местни видове на територията на хотела и поддържат кухненска градина, чиито продукти се използват в изискания ресторант Kruger Shalati. Местните деликатеси, сервирани в изисканата обстановка, включват крокодил, еленско месо и карпачо.

"Майката природа е истинският художник", казва главният готвач Vusi Mbatha. "Това е една от онези философии, които споделяме: да вземем прости съставки и да ги превърнем в нещо невероятно."

Кухня с история и „Мишлен“: Топ гурме дестинациите на 2024 г.Сред факторите са дали чревоугодниците предпочитат прясно приготвената риба край морски пейзаж или държат консумацията да е в ресторант със звезда

След забавяне на проекта заради пандемията, хотелът е открит през декември 2020 г. и посреща гости за четвъртия си летен сезон.

Цените на двойните и двойните стаи на борда на влака започват от 9950 ранда (530 долара) на човек на вечер за международни гости, с отстъпки за по-дълъг престой.

Ако това ви звучи като твърде много дива природа и недостатъчно влакове, Motsamayi Tourism Group притежава гара Крюгер, южно от моста, където се намира последният влак, движещ се в парка.

Парният локомотив от клас 24 на Южноафриканските железници е преживял много (включително като погребален вагон за бивш министър-председател) и сега се радва на щастливо пенсиониране заедно с вагон ресторант и бар, допълва CNN.