Жилищният пазар в САЩ е преживял най-слабата си година на продажби от 1995 г. Насам, показват данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

За последните 12 месеца общият брой на продажбите на съществуващи жилища достига 4,09 млн. единици, а продажбите във всички региони на страната остават по-ниски на годишна база.

Общите продажби през декември възлизат на 3,78 млн. единици на сезонно изгладена база, което представлява спад от 1% спрямо ноември, съобщaват от групата за недвижими имоти, цитирани от BusinessInsider. Продажбите са намалели с 6,2% спрямо предходната година.

"Продажбите от последния месец изглеждат като дъно преди неизбежното им покачване през новата година", коментира икономистът от NAR Лорънс Юн.

"Лихвите по ипотечни кредити са значително по-ниски в сравнение с тези отпреди два месеца, а през следващите се очаква на пазара да се появят повече наличности.", допълва експертът.

Предградията са големият печеливш от хибридния модел на работаБроят на офис служителите в предградията може да се увеличи с до 175% в Англия и 60% в САЩ, тъй като бизнесът трайно преминава към хибридна форма

Средната цена на жилищата е скочила с 4,4% на годишна база до 366 500 долара, като увеличението е засегнало всички региони на САЩ, показват още данните на NAR.

За цялата година средната цена достига рекордните 389 800 долара.

Повишените лихвени проценти по ипотечните кредити и ниските наличности оставиха много американци извън пазара през последната година, като същевременно принудиха настоящите собственици на жилища да не се местят и да се откажат от по-ниските лихвени проценти, които са фиксирали преди години.

В тази връзка запасите от непродадени съществуващи жилища през декември спаднаха с 11,5% спрямо предходния месец до 1 млн. Това е приблизително равностойно на 3,2 месеца предлагане при сегашния месечен темп на продажбите, обясняват от NAR.

Жилищата в САЩ са най-недостъпни от 1984 г. насам За среден по големина апартамент американците плащат с 91% повече на месец спрямо 2021

Данните на Freddie Mac показват, че средният лихвен процент по 30-годишния фиксиран заем е достигнал 6,6% към 18 януари, което е увеличение спрямо 6,15% преди година, макар и спад спрямо неотдавнашния връх от 8% през октомври.

"Скорошното тригодишно покачване на цените на жилищата е неустойчиво. Създаването на възможности за притежаване на собствено жилище за днешните наематели е от съществено значение. Този процес изисква ръст на икономиката и доходите и, най-важното, нарастване на жилищното строителство.", допълват брокерите.