Европейската комисия ще представи днес (24 януари) план за укрепване на икономическата сигурност на ЕС чрез по-строг контрол над чуждестранните инвестиции, износа и изтичането на технологии към страни като Китай.

Изпълнителният орган на ЕС ще представи обширен документ за обсъждане заедно с предложение за нов закон, който ще изисква от всички държави членки да проверяват и евентуално да блокират чуждестранните инвестиции, за да определят дали те представляват риск за сигурността.

Комисията ще изложи идеите си за по-добро координиране на контрола върху износа, особено за продукти, които биха могли да имат военно приложение, и за по-строг контрол върху това кой може да участва в научни изследвания в областта на ключови технологии и да има достъп до тях, отбелязва Reuters.

Тя също така ще настоява за нови мерки, които да ограничат изтичането на чувствителни технологии към дестинации или страни, които "будят безпокойство".

В плановете не се посочват имена на държави, но ЕС набляга на работата с "надеждни партньори" и "премахването на риска" – политика на блока за намаляване на икономическата зависимост от Китай, който доминира в производството на зелени технологии и ключови минерали и към който блокът се отнася с по-голямо подозрение поради близките му връзки с Русия.

Кое е „новото нормално“ в световната икономика Двамата акцентираха върху укрепването на вътрешните пазари и адаптирането към

Въвеждането на повече общоевропейски мерки ще се окаже трудно, тъй като контролът върху износа и инвестициите е от компетенциите, които членовете на ЕС прилагат свои собствени. Все повече обаче се осъзнава, че блокът трябва да обедини икономическата си тежест, за да се конкурира с държави като Китай и САЩ.

Новата стратегия включва още засилване на конкурентоспособността на ЕС, диверсификация на доставките и експортните пазари, стимулиране на научните изследвания и инвестициите в областта на съвременните полупроводници, квантови изчисления и биотехнологии, както и по-тясно партньорство със съюзниците.

"Това е "горещ картоф", който може да отнеме известно време, за да се придвижи напред. Изпълнението ще бъде трудно, но е налице нова геополитическа реалност", заяви един от дипломатите на ЕС.

Изпълнителният орган на ЕС започна дебат относно икономическата сигурност на Европейския съюз през юни, като заяви, че пандемията, нахлуването на Русия в Украйна, кибератаките и инфраструктурните атаки и повишеното геополитическо напрежение са предизвикали множество нови рискове, допълва Reuters.

В Давос: Макрон представи стратегически план за бъдещето на икономиката Европейският лидер представи цялостна визия за бъдещето на Франция и Европа, като наблегна на икономическите реформи, екологичната устойчивост и укрепването на европейския суверенитет

Припомняме, че по време на Световния икономически форум в Давос миналата седмица, френският президент Еманюел Макрон представи цялостна визия за бъдещето на Франция и Европа, като наблегна на икономическите реформи, екологичната устойчивост и укрепването на европейския суверенитет.

Ключова част от стратегията включва задълбочаване на съюза на европейските капиталови пазари, за да се осигурят по-интегрирани финансови системи на целия континент. Макрон подчерта нуждата от повече европейски публични инвестиции, като предложи възможността за еврооблигации, насочени към приоритетни области.

"Нашият континент разполага с много спестявания, но те не се насочват към правилните места, към правилните сектори. Можем да продължим напред, всички 27 от нас, трябва да го направим.", изтъкна френският лидер.

Визията му за по-суверенна Европа включва осигуряване на европейско производство в ключови технологични сектори и критични части от веригата за създаване на стойност - от чипове до селско стопанство и от възобновяема до ядрена енергия.

Той описа Европейския съюз като проект, "който не зависи от големите сили и не е проект на хегемония, а на баланс, равновесие и уважение". Изтъкна, че това са стълбовете на суверенния подход и ако Европа може да е единна и да инвестира значително в тези сектори, тя може да постигне амбициозните си цели.

Фон дер Лайен: Русия е зависима от Китай. Провалът е военен и икономически

На Форума в Давос председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен заяви, че Русия е все по-изолирана и вече зависи от Китай както във военно, така и в икономическо отношение.

Според нея, Русия разчита все повече на източния си съюзник, тъй като не успява да постигне целите си.

"Това е преди всичко военен провал", каза тя, като отбеляза, че досега Украйна е запазила своята "свобода и независимост" в почти двегодишната война.

"Провалът на Русия е и икономически", допълни дипломатът от Брюксел, подчертавайки въздействието на санкциите, които са изолирали страната от търговията със западните съюзници.

Търговията на Русия с Китай рязко нарасна след западните санкции, наложени след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Годишната двустранна търговия между двете страни достигна почти 200 млрд. долара през миналата година, което президентът Си Дзинпин приветства като "исторически връх". Това се случва на фона на нарастващите спекулации за ролята на Пекин в подхранването на войната на Москва, като нови данни от сочат, че китайските компании са критични проводници в насочването на западни технологии към руската армия, допълва CNBC.