Множество технологични компании обявиха съкращения този месец, което предизвика възмущение и разочарование при служителите, но трябва ли секторът да очаква тази тенденция да продължи?

От Google до eBay, компаниите обявиха нови вълни от освобождаване на персонал, след като миналата година повече от 260 000 служители загубиха работата си в технологичната индустрия.

В някои случаи публикациите на уволнените натрупаха медийно внимание, като едновременно с това се появиха видеоклипове с реакции на шок и възмущение, отбелязва Euronews.

Профсъюзът на служителите в Google описа съкращенията като "възмущаващи и разочароващи, тъй като компанията е дала приоритет на ефективността пред хората, отговорни за нейния успех".

Бизнес активността в еврозоната се свива и през януариТърсенето продължава да намалява, а ценовият натиск се увеличава поради кризата с хутите в Червено море

Какво се крие зад тези съкращения?

Този месец имаше многобройни съобщения за съкращения от Google, а миналата седмица говорител на компанията разкри пред Euronews, че технологичният гигант "отговорно инвестира в най-големите приоритети и в значителните възможности, които предстоят".

"Тази година някои екипи продължават да правят този вид организационни промени, които включват премахване на някои роли в световен мащаб", обясни той.

Американският технологичен уебсайт The Verge съобщава, че главният изпълнителен директор Сундар Пичай е предупредил, че трябва да се очакват още съкращения.

eBay пък обяви тази седмица, че ще бъдат съкратени 1000 длъжности, или приблизително 9% от служителите на пълно работно време.

"Освен това планираме да намалим броя на договорите, които имаме в рамките на нашата алтернативна работна сила през следващите месеци", написа главният изпълнителен директор Джейми Яноне.

Междувременно социалната платформа Discord е съкратила 17% от работещите в компанията, или около 170 служители.

LinkedIn се раздели с над 600 служители, или около 3% от работната сила.

Краят на лоялността: Може ли връзката компания-служител да бъде спасенаРазочарованието, което служителите трупат, е това, което учените наричат нарушение на психологическия договор

Какво предстои на технологичния пазар?

Питър Капели, професор по мениджмънт в университета Уортън, коментира пред Euronews, че последните съкращения не изглеждат свързани с икономиката.

"Не мисля, че това има много общо с търсенето на бизнеса, а произтича от оплакванията на инвеститорите, че тези компании са свръхнатоварени с персонал", пише той в имейл.

Капели добавя, че ако те действително са свръхнатоварени, замразяването на наеманията би могло да намали броя на служителите, така че "съкращават, за да угодят на инвеститорите, които искат да видят бързо намаляване на разходите".

Джон Ван Ринен, професор в Лондонското училище по икономика, казва, че индустрията "е имал трудна година главно поради прекомерното наемане на персонал по време и след пандемията".

"Имаше огромен бум в търсенето на IT поради работата от разстояние, онлайн пазаруването и др. Част от тази тенденция се е обърнала след пандемията в по-голяма степен, отколкото компаниите са си представяли", добавя той.

Човекът срещу машината: AI вече уволнява хиляди в технологичната индустрияВсе повече компании изрично посочват технологията като причина за преосмисляне на броя на служителите си

По данни на сайта layoffs.fyi – стартъп, който следи съкращения на технологични компании - миналата година в индустрията са били съкратени над 260 000 служители.

Ван Ринен не очаква съкращенията на работни места да бъдат толкова сериозни тази година:

"Големите технологични компании имат много високи оценки, така че това показва, че пазарите виждат силни бъдещи перспективи за растеж."

Капели от училището Уортън заявява, от своя страна, че технологичната индустрия е склонна да се въздържа от развитието на персонала, като предпочита да наема външни служители.