Американската икономика е нараснала с 3,1% през 2023 г., опровергавайки прогнозите за рецесия. Устойчивият пазар на труда подкрепя силните разходи на домакинствата, е основният извод от днешните данни, обявени от Министерството на търговията на САЩ.

През четвъртото тримесечие икономиката е нараснала с 3,3% сезонно и коригирано спрямо инфлацията годишно темпо, тъй като потребителските и държавните разходи са се увеличили.

Тримесечното четене на данните показва забавяне от горещото лятно темпо от 4,9%, но все още е на здравословно ниво.

Числата за 2023 г. са в контраст с това, което много икономисти очакваха преди година, а именно твърде вероятна рецесия и анемичен растеж.

Очаква се ръстът да продължи през 2024 г., макар и със значително по-бавни темпове. Дългоочакваното разхлабване на паричната политика на Федералния резерв би трябвало да подкрепи икономиката тази година. Умерената инфлация и все още горещият пазар на труда повишават нивата на доверие на потребителите, според някои проучвания.

От друга страна, всичко това може да претърпи обрат при по-бавно наемане на работна сила и на фона на изчерпващите се спестявания на американците от ерата на пандемията.

Великолепната седморка отново задвижва фондовия пазар нагореГигантите в технологичния сектор добавиха повече от $5 трилиона пазарна стойност през 2023 г.

Предстои ли меко кацане?

Последните три месеца на 2023 г. в САЩ изглеждаха като мекото приземяване, което членовете на Фед се стремят да постигнат: силен растеж, добавяне на близо половин милион работни места, охлаждане на инфлацията.

Фед е на път да задържи лихвите на сегашния им 23-годишен връх на предстоящата си януарска среща, но се очаква да направи три намаления през 2024 г.

За по-добрия от очаквания растеж през четвъртото тримесечие и през цялата 2023 г. голяма роля играят потребителите, които не са „затегнали крана“, а харчат свободно, подхранвайки разширяването на пазара на труда, коментират анализатори на The Wall Street Journal.

Топ стратег от Citi: Няма икономически срив, предстои здравословен растежСтивън Уайтинг е главен инвестиционен стратег и главен икономист в Citi

Потребителите са похарчили повече за здравеопазване, заведения за хранене и покупка на автомобили през 2023 г. Разходите за жилища са останали непроменени на базата на коригирана инфлация спрямо предходната година, отразявайки трудната среда за имотните продажби, но също и стабилизацията. Частните жилищни инвестиции са намалели със 17% през 2022 г.

Американците също така са увеличили разходите си в чужбина, конкретно за международни пътувания - и особено през четвъртото тримесечие.

Увеличаването на износа на петрол и забавянето на общия внос също са подкрепили растежа в САЩ през миналата година.

Доверието в икономиката се повишава, тъй като ръстът на заплатите надвишава този на цените: Потребителските настроения скачат с 29% от ноември до януари, най-голямото двумесечно увеличение от 1991 г. насам, съобщи Мичиганският университет. Потребителите очакват инфлацията да бъде много по-кротка, отколкото са смятали само преди няколко месеца.

S&P 500 нарасна с 1,2% и надмина предишния връх, поставен преди две годиниАкциите на технологичните компании доведоха до ръст на фондовите пазари в САЩ

Все пак има признаци, че разходите - и цялата американска икономика - няма да могат да продължат с толкова бързи темпове. Икономистите, очаквайки потребителските разходи да се охладят, прогнозират растежът да се понижи до 1% тази година.

Четирите най-големи банки в САЩ отчетоха по-високи разходи за кредитни карти през 2023 г. в сравнение с предходната година и предупредиха, че на клиентите им отнема повече време, за да изплатят салдата.

Процентът на лични спестявания спада допълнително през четвъртото тримесечие до 4% - този показател рядко е слизал под 5% през десетилетието преди пандемията.

Има и други признаци на забавяне, макар и не за икономически срив. Производствените компании отчетоха умерен спад през последните месеци, а някои големи корпорации обявиха съкращения.

Бизнесът не е сигурен каква ценова мощ запазва след години на постоянни увеличения, които бяха поети от клиентите. В някои компании за храни и други основни потребителски стоки обемът на покупките се забавя и те започват да намаляват цените на някои продукти. Procter & Gamble обаче отчете силни печалби във вторник, които отразяват растежа както от увеличенията на цените, така и от по-високите обеми на продажбите.

Най-голямата икономика остава в риск до 2025 г., предупреди Джейми ДаймънПричините за опасенията му са комбинация от финансови и геополитически рискове

Какво значи това за фондовия пазар?

Перспективата, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти в недалечно бъдеще, подхрани ръста на фондовия пазар през последните месеци, а по-евтините разходи за финансиране биха могли да съживят инвестициите на домакинствата и бизнеса по-късно тази година.

Постепенното охлаждане на пазара на труда, съчетано с напредък в укротяването на инфлацията, кара инвеститорите да следят кога Фед може да започне да намалява своя референтен лихвен процент.

След по-агресивните надежди, сега повечето пазарни анализатори очакват Фед да започне да понижава лихвените проценти на заседанието си през май, според данни на CME Group.

Въпреки че представители на Фед казаха, че не искат да намаляват лихвите, докато не се убедят, че ценовият натиск е трайно потиснат, пазарите насочиха вниманието си към възможния растеж, който може да последва при сценарий на разхлабване.

„Фед ще постигне целта си и инвеститорите знаят, че това означава намаляване на лихвените проценти“, казва Джо Брусуелас, главен икономист в RSM US, цитиран от WSJ. „Скоро няма да говорим за меко кацане – ще говорим за повторно ускорение.“