Успехът за четирикратният NBA шампион Шакил О'Нийл не е нещо непознато. Той е забележителна фигура в историята на баскетбола, както в буквален, така и в метафоричен смисъл.

Гигантът с ръст 2.15 м доминираше в баскетбола през 19-годишната си кариера, като остави незаличима следа с несравнимото си майсторство на игрището.

Новото му занимание е да помага на студентите от общинските колежи да се справят с работата си, като инвестира в стартъп на стойност 29 млн. долара, наречен Campus.

Проектът има за цел да реши често срещан проблем сред колежите в САЩ, които трябва да осигурят на студентите възможност да се прехвърлят в четиригодишна програма или директно да започнат кариерата си.

По-малко от 40% от студентите в САЩ успяват да завършват образованието си, а О'Нийл смята, че тази статистика е неприемлива, пише Fortune.

Той казва пред изданието, че е избрал да инвестира в Campus, стартиран от 29-годишния предприемач Таде Ойеринде, за да промени живота на хората, като е имал необичайно вдъхновение.

Защо американците губят вяра в стойността на висшето образованиеОт 2011 г. насам броят на американските студенти, записани в колеж, е намалял с 3 милиона

"Чух Джеф Безос да казва, че ако инвестираш в неща, които ще променят живота на хората, винаги ще получиш голяма възвръщаемост на инвестицията си. Но тази конкретна инвестиция не е свързана с голяма възвръщаемост, защото смятам, че всеки трябва да има достъп до образование на световно ниво", казва О'Нийл.

Той се присъединява към група от изпълнителни директори, включително Сам Алтман от OpenAI и Джейсън Цитрон от Discord, в подкрепата на Campus, в който вече има 726 студенти.

Пет съвета за щастлив живот от Коби Брайънт Компанията, мотивацията и жертвите са основни фактори за развитието на един човек, смята баскетболистът

Акредитираният обществен колеж привлича преподаватели от Вандербилт, Принстън и Нюйоркския университет, за да водят синхронни занятия.

Той предоставя на студентите онлайн програма по бизнес администрация, безплатен лаптоп, безплатен интернет и ментор.

Campus също така предлага асоциирани степени по юридически науки и администриране на облачни услуги на AWS.

О'Нийл е изненадан от това колко млад е основателят и ректор на Campus Ойеринде, но отбелязва, че двамата ще бъдат динамичен дует в областта на образованието, пише Fortune.

"Той ще бъде Коби, а аз ще бъда Шак и ще постигнем успех", казва О'Нийл.