През 2023 г. търсенето на злато достига рекордно високи стойности, тъй като продължаващото геополитическо напрежение и слабостта на китайската икономика тласкат инвеститорите към този сигурен актив, се казва в доклад на Световния съвет по златото.

Общият обем на трансакциите със злато възлиза на 4 899 тона през миналата година в сравнение с 4 741 тона през 2022 г., като тази цифра обхваща и извънборсовите сделки, както и потоците, които отразяват промените в запасите на стоковите борси. За разлика от търговията, извършвана от борса, извънборсовите сделки се осъществяват директно между две страни.

Най-големите двигатели на търсенето на злато през 2023 г. са войната между Русия и Украйна и конфликтът между Израел и „Хамас“, както и забавянето на китайската икономика - и те могат да продължат да повишават цените на жълтия метал и през 2024 г., каза Шаокай Фан, ръководител на отдела за централните банки в WGC, пред CNBC.

Къде са най-големите резерви от злато в светаСАЩ притежават почти 9 000 метрични тона злато, което е над два пъти повече от количеството, притежавано от страната на второ място - Германия


През декември цените достигнаха исторически връх от 2100 долара за тройунция, тъй като централните банки, както и инвеститорите на дребно, увеличиха покупките на злато. Тези на централните банки надхвърлят 1000 тона в продължение на две последователни години.

"2023 г. беше втората най-висока година в историята на покупките на злато от централните банки, на косъм от рекордната 2022 г.", казва Фан.

Докладът показва, че Китайската народна банка е била най-големият купувач на злато с 225 тона през миналата година, увеличавайки запасите си до 2 235 тона.

"Ако вие като физическо лице видите, че вашата собствена централна банка купува големи количества злато, може и вие да започнете да мислите за него като за лична инвестиция", посочва Фан, като подчертава, че кризата с недвижимите имоти в Китай също е тласнала повече инвеститори към златото.

Съдът в Хонконг нареди на China Evergrande, някога един от най-големите строителни предприемачи в страната, да предприеме мерки за ликвидация, след като през уикенда компанията не успя да постигне сделка за преструктуриране.

Геополитиката и централните банки вдигат цените на златото през 20242023 е рекордна година от гледна точка на златото, закупено от централни трезори


Инвестициите на страната в златни кюлчета и монети през 2023 нарастват с 28%.

"Китайските инвеститори се притесняват за бъдещето на други класове активи и се обръщат към златото като начин да защитят инвестиционните си портфейли", посочва Фан. „Златото всъщност се представя много добре в юани и много добре в сравнение с други класове активи в Китай."

Покупки на златни бижута

Данните на Световния съвет по златото показват, че през 2023 г. Китай е детронирал Индия като най-големия купувач на златни бижута в света. Хората в Китай са купили 603 тона златни бижута през 2023 г., което е с 10% повече в сравнение с предходната година. Това до голяма степен се дължи на нарастването на броя на сватбите, след като икономиката се възстанови от пандемията в края на 2022 г., отбелязва Фан и уточнява, че покупките на злато може да нараснат още повече с наближаването на Лунната нова година, а според азиатския фолклор предстоящата Година на дракона е добра година за раждане на деца.

"Повече бебета като цяло ще окажат положително въздействие върху търсенето на злато", смята Фан, но предупреждава, че търсенето в Китай може да намалее след първото тримесечие на 2024 г.

Ситуацията в Израел повишава интереса към златото и долара, петролът скачаПовишаването на геополитическия риск се очаква да засили търсенето на американски държавни ценни книжа


Освен нарастващите цени на златото и забавянето на икономическия растеж тази година се предвижда да бъде по-малко благоприятна за сключване на брак, се казва в доклада на WGC. В Индия също ще има само 16 благоприятни дати за сватби през първото тримесечие в сравнение с 28 през миналата година.

Покупките на златни бижута през 2023 г. са намалели с 6% до 562 тона спрямо предходната година поради чувствителния към цените пазар в страната, казва Фан.

Перспективи за 2024 г.

Покупките на злато през тази година едва ли ще достигнат нивата от 2023 г., но спадът на инфлацията може да предотврати драстично отстъпление в търсенето на благородния метал, смятат от WGC:

"Ако инфлацията спадне значително, потребителите може да започнат да се чувстват по-богати в реално изражение, което би могло да смекчи част от спада в търсенето."

Златна мина: Какво се случва с ценните метали от електронните устройстваЦенни материали като злато, сребро, мед и паладий на обща стойност 57 млрд. долара просто не се използват


Инфлацията в САЩ достигна 3,3% на 12-месечна база през 2023 г., което все още е над целта на Федералния резерв от 2%, а председателят на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че Федералният резерв на САЩ вероятно няма да намали лихвените проценти през март. Изявлението предизвика 3% спад в цените на златото - до 2 064 долара по време на сутрешната азиатска търговска сесия в четвъртък.

"В периоди на трайна силна хиперинфлация златото се справя много добре. Но по време на периоди на умерена инфлация златото може да се развие и в двете посоки. Това се определя и от други фактори", казва в заключение Фан.