Управителят на централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан подаде оставка в петък, като се позова на необходимостта да защити семейството си след медийна публикация, подкопала репутацията ѝ, предава Reuters.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган - който нае Еркан преди осем месеца, за да се отклони от години на ниски лихвени проценти, подхранващи инфлацията, към по-ортодоксална политика - назначи заместник-управителя Фатих Карахан на нейния пост.

Еркан беше първата жена, която ръководи централната банка на Турция и едва петият ѝ управител. Ердоган уволни последните четирима, подкопавайки независимостта на институцията и посявайки опасения за дисфункция.

Късно в петък лидерите на кабинета заявиха, че досегашната политика ще продължи и след напускането на Еркан.

Карахан, бивш икономист от Федералната резервна банка на Ню Йорк, беше назначен за заместник през юли и се смята за способен наследник, изиграл голяма роля в проектирането на затягането на паричната политика.

Финансовият министър Мехмет Шимшек каза, че оставката на Еркан е нейно лично решение и икономическата програма ще продължи без прекъсване.

Само часове преди назначаването на Карахан да бъде обявено, Шимшек каза, че новият управител ще бъде „уважаван макроикономист с изключителна дълбочина на познанията и експертизата“.

Карахан има докторска степен по икономика от Университета на Пенсилвания и е бил главен икономист в Amazon през 2022 г.

Турция отново повиши лихвите до 45%, след като инфлацията доближи 65%Централните банкери на Турция признават необходимостта да поддържат високи лихвени проценти за продължителен период от време

Еркан, бивш изпълнителен директор на американска банка, започна да повишава лихвените проценти, когато беше назначена през юни, стартирайки обръщане на 180 градуса от годините на ниски лихви при Ердоган, които доведоха до скок на инфлацията и бягство на чуждестранните инвеститори.

Оттогава централната банка повиши основния си лихвен процент до 45% от 8,5%. Миналата седмица, след ново покачване с 250 базисни пункта, тя заяви, че банката е затегнала достатъчно паричната политика, за да постигне дезинфлация.

„Нашата икономическа програма започна да дава плодове“, каза Еркан, позовавайки се на очакванията, че инфлацията ще започне да се охлажда около средата на годината „като доказателство за този успех“.

Скокът на лихвените проценти връща чуждестранните инвеститори в Турция Чуждите компании почти изоставиха местния пазар през последните пет години

„Въпреки всички тези положителни развития, както е известно на обществеността, наскоро срещу мен беше организирана голяма кампания за убийство на репутацията ми“, добави тя в социалната платформа X.

„За да попреча моето семейство и моето невинно дете, което няма дори година и половина, да бъдат допълнително засегнати от това, помолих нашия президент да ме освободи от задълженията ми.“

Миналия месец опозиционният вестник Sozcu публикува статия за служителка на централната банка, която каза, че е била неправомерно уволнена от бащата на Еркан.

В отговор тогава Еркан каза, че „неоснователна“ новинарска история, насочена към нея, семейството ѝ и банката, е „неприемлива“ и обеща да упражни законните си права срещу отговорните за това.

По-късно Ердоган осъди опитите за разпространение на „слухове“, целящи да подкопаят икономическия напредък.

Ердоган (може би) е съгласен с обрата в паричната политика на ТурцияТурският президент дава знак, че ще се съобрази с намеренията на новия си финансов министър по отношение на лихвените проценти

Инфлацията в Турция доближи 65% миналия месец и се очаква да започне да намалява около юни.

Чуждестранни инвеститори, включително световните гиганти Pimco и Vanguard, започнаха да купуват турски активи в края на миналата година като силен сигнал за доверие в програмата на Еркан и Шимшек.

Оставката на Еркан „може да се дължи на лични причини, но ще предизвика известен скептицизъм в инвеститорите, докато не видят доказателство, че политиките, които тя преследва, остават“, каза Джеф Грилс от Aegon Asset Management, имайки предвид натрапчивите притеснения, че Ердоган може отново да се върне към намаляване на лихвите.

Серкан Гьоненклер, главен икономист във финансовата фирма Gedik Yatirim, казва обаче, че уверенията на кабинета „облекчават опасенията относно приемствеността на икономическата програма“.