През януари турската инфлация отбелязва най-големия си месечен скок от август насам с 6,7% спрямо декември, а на годишна база достига почти 65%, сочат данните на Турската централна банка, публикувани в понеделник.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за страната с 85 млн. души население се увеличава с 64,86% на годишна база, което е леко повишение спрямо 64,77% през декември. Секторите с най-голям месечен ръст на цените са здравеопазването - 17,7%, хотелите, кафенетата и ресторантите - 12%, и различните стоки и услуги - малко над 10%. Облеклото и обувките са единственият сектор с месечно намаление на цените от 1,61%. Храните, напитките и тютюневите изделия, както и транспортът, се повишават с приблизително между 5% и 7% на месечна база, а жилищата поскъпват със 7,4% спрямо декември.

Според икономистите месечните повишения се дължат на значителното увеличение на минималната работна заплата, което правителството на Турция наложи за 2024 г. Минималната работна заплата за годината скача до 17 002 турски лири (556,50 долара) на месец, което представлява 100% ръст спрямо януари 2023 г.

Първата жена управител на централната банка на Турция подаде оставкаХафизе Гайе Еркан заяви, че иска да защити семейството си след медийни публикации, подкопаващи репутацията ѝ
Централната банка на Турция е на продължителна мисия за понижаване на инфлацията, като от май 2023 г. насам осъществи осем последователни повишения на лихвените проценти с общ размер от 3650 базисни пункта. След последното повишение от 25 януари с 250 базисни точки цялостният ръст достига до 45%.

Този конвенционален подход дойде след няколко години на неортодоксална политика, през които Анкара отказваше да затегне лихвите въпреки растящата инфлация. От началото на годината досега лирата е спаднала с 38% спрямо долара, а през последните пет години е загубила над 80% от стойността си.

Последният отпечатък на инфлацията идва само няколко дни, след като управителят на Турската централна банка Хафизе Гайе Еркан обяви оставката си, заявявайки в петък, че решението се дължи на кампания за "убийство на репутацията ѝ" и на необходимостта да защити семейството си.

Еркан стана управител на централната банка с президентски указ през юни 2023 г. и заедно с турския министър на финансите Мехмет Симек ръководи обрата в паричната политика на Турция и последвалата серия от повишения на лихвените проценти.

Експресни данни: Инфлацията в еврозоната бележи лек спад през януариГодишният ръст на основните цени възлиза на 2,8%, което съответства на прогнозата на икономисти
Тя беше заменена от заместник-управителя на централната банка Фатих Карахан, който е прекарал почти десетилетие като икономист във Federal Reserve Bank на Ню Йорк.

Данните за януарската инфлация "подчертават продължаващото засилване на инфлацията в сферата на услугите и могат да окажат натиск върху новия управител на централната банка Карахам да възобнови цикъла на затягане на политиката", пише в изследователска бележка, цитирана от CNBC, Лиъм Пийч, старши икономист за развиващите се пазари в базираната в Лондон Capital Economics. "Фактът, че инфлацията не се повиши значително повече от очакваното през януари, е положителен предвид несигурността относно въздействието на повишаването на минималната работна заплата. Данните обаче представляват пречка пред процеса на дезинфлация и подчертават продължаващата сила на инфлацията в сектора на услугите. Засега прогнозата на централната банка за инфлацията в края на годината от 36% остава непроменена".