Компанията за проучване на метали KoBold Metals, подкрепена от милиардери, сред които Бил Гейтс и Джеф Безос съобщи, че е открила огромно находище на мед в Замбия.

Рядкото откритие може да помогне в световната надпревара за осигуряване на доставки на материали, които са от решаващо значение за енергийния преход.

Търсенето на мед е голямо поради използването ѝ във възобновяемата енергия и електрическите превозни средства.

Говорител на KoBold Metals заяви пред CNBC, че нейният проект Mingomba в Замбия "ще бъде една от най-големите големи медни мини в света".

"По размер и качество находището е от мащаба на Какула", заяви президентът на KoBold Metals Джош Голдман в X.

Медта поскъпва със 75% до 2025 Основните причини за това са нарастващото търсене заради зеления преход и вероятният спад на долара

Гигантската медна мина Камоа-Какула се намира точно зад северната граница на Замбия в Демократична република Конго.

Ivanhoe Mines, канадска компания, основана от милиардера Робърт Фридланд, притежава близо 40% от мината.

Тя описва комплекса като "най-бързо развиващата се голяма медна мина в света с най-високо качество и най-ниски въглеродни емисии".

Миналата година тя е произвела близо 400 000 метрични тона мед, посочва CNBC.

Замбия е вторият по големина производител на мед в Африка след Конго.

KoBold Metals твърди, че използва изкуствен интелект за създаване на "Google Maps на земната кора", за да помогне за намирането на нови находища на мед, литий, кобалт и никел.

Цените на металите растат, но не се отварят нови мини. Ето защо...В миналото, в периоди на поскъпване на суровините, минните компании масово инвестираха в големи проекти

Сред инвеститорите на стартъпа са американската компания за рисков капитал Andreessen Horowitz, норвежкият енергиен гигант Equinor, най-голямата минна група в света BHP и Breakthrough Energy - фонд за климата и технологиите, основан от Бил Гейтс през 2015 г.

Някои от спонсорите на Breakthrough Energy са Рей Далио, Ричард Брансън, Джак Ма и Джеф Безос.

KoBold Metals заяви, че има за цел да започне производство на мед в своята мина в Замбия в рамките на 10 години, в проект, който може да има значителни икономически последици за африканската държава.

"Това, което са открили, е феноменално", каза Джито Каюмба, съветник на президента на Замбия по въпросите на икономиката, инвестициите и развитието.

"Има много неща, които ние като замбийци можем да очакваме с нетърпение по отношение на обявяването на разработването на тяхната мина, която трябва да влезе в експлоатация", добави Каюмба във видеоклип, публикуван в X.