Промишлените поръчки в Германия неочаквано скачат през декември, отбелязвайки най-високия си месечен ръст от повече от три години насам, благодарение на "изключително" високия брой поръчки за самолети, съобщава федералната статистическа служба във вторник.

Te са нараснали с 8,9% спрямо предходния месец, което е най-голямото увеличение от юни 2020 г. насам. Анкета на Reuters сред анализатори прогнозираше промишлените поръчки да останат без промяна.

Поръчките на самолети стимулират категорията "друго строителство на превозни средства", която включва самолети, кораби и влакове и отбелязва увеличение на поръчките със 110,9% на месечна база.

Германия избягва рецесията, но е застрашена от дългосрочен спадНай-голямата икономика в Европа се свива с 0,3% на годишна база през 2023 г.


Големите поръчки в производството на метални изделия (+18,0%) и производството на електрическо оборудване (+38,7%) също оказват положително въздействие върху общия резултат.

Липсата на поръчки в производството все повече се превръща в тежест за германската икономика, заявяват обаче икономисти от института Ifo, цитирани от информационната агенция, а други предупреждават, че данните от вторник не променят това.

Старши икономистът на Commerzbank Ралф Солвеен например смята, че необичайно високият брой големи поръчки няма да окаже голямо влияние върху производството в краткосрочен план и ако то се отчете, обемът всъщност е намалял с 2,2%.

Бизнес настроенията в Германия са все по-песимистичниИндексът на бизнес климата на Ifo е спаднал до 86,4 пункта при 87,8, прогнозирани от анализаторите


"Това още веднъж показва, че обрат към по-добро за германската икономика не се вижда", казва Солвеен.

Входящите поръчки са намалели във важните области на автомобилната промишленост (-14,7%), машиностроенето (-5,3%) и химическата промишленост (-3,7%), съобщава още статистическата служба.

През декември вътрешните поръчки нарастват с 9,4% на месечна база. Чуждестранните поръчки с 8,5%, а тези от еврозоната - с 34,5%. Поръчките извън еврозоната намаляват със 7,5%.

Като цяло за 2023 г. промишлените поръчки са с 5,9% по-малко в сравнение с предходната година.