В регион, който е измъчван от нестабилност, Сенегал отдавна е възхваляван за политическата си стабилност. Сега обаче западноафриканската държава се намира на опасен кръстопът, а напрежението ескалира, след като отиващият си президент Маки Сал отложи предстоящите общи избори само три седмици преди насрочената дата.

Новината за отлагането, която дойде в момента, в който трябваше да започне официалната кампания за вота на 25 февруари, предизвика гняв сред широки групи в страната, а разгневени младежи горяха гуми по улиците в знак на протест.

Сал, чийто втори и последен мандат изтича през април, обяви в събота, че вотът няма да се проведе, както беше планирано, като се позова на спорове относно окончателния списък на кандидатите за президент, от който бяха изключени десетки претенденти на опозицията.

Това разгневи нейните представители, които смятат, че Сал се опитва да удължи мандата си и се опасяват, че ще се повторят смъртоносните протести от миналата година, предизвикани от слуховете, че той възнамерява да се кандидатира отново за поста.

Как изборите през 2024 могат да повлияят на световните пазари Страните, които очакват избори, представляват над 60% от световната икономическа продукция


Експертите твърдят, че този неочакван развой на събитията не само поставя под съмнение ролята на Сенегал като регионална котва на стабилност, но и поражда опасения за потенциалните последици в други части на Западна Африка, която през последните години е свидетел на множество военни преврати. Сенегал е изключение като единствената континентална западноафриканска държава, в която никога не е имало военен преврат.

Базираният в Дакар анализатор Олуволе Оджевале от Института за изследвания в областта на сигурността коментира пред CNN, че макар и военен пуч в Сенегал да е малко вероятен, събитията от последните дни са равносилни на незаконно завземане на властта.

"Промяната на закона в навечерието на избори и позволяването на действащия президент да остане на власт след изтичането на мандата му е конституционен преврат", категоричен е Оджевале, като добавя, че ситуацията в Сенегал ще бъде наблюдавана много внимателно от Франция, бившия колониален владетел на страната, с която тя поддържа много тесни връзки.

"Разговорите, които се водят във Франция в момента, ще бъдат за бързо намиране на решение на тази дилема, която сама си е причинила. Никой не иска демокрацията в Сенегал да се изроди", обосновава се той. "Сенегал е най-устойчивата демокрация в Западна Африка, той е емблема в това отношение както за Африка, така и за Франция. Париж няма да иска никаква нестабилност, която да наруши интересите му там."

Тлеещите конфликти, които могат да избухнат през 2024Докато светът гледа към Украйна и Газа, много потенциално катастрофални сблъсъци остават под радара


Сблъсъци в Дакар

Засиленото напрежение в Сенегал след съобщението за отлагането на изборите постави властите в столицата Дакар в състояние на повишена готовност, след като в неделя и понеделник избухнаха протести. Министерството на телекомуникациите спря мобилните интернет услуги, като се позова на необходимостта да се спре "разпространението на няколко подривни послания в социалните медии в контекста на заплахи за нарушаване на обществения ред".

При сблъсъците между полицията и протестиращите униформените използваха сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата. В някои части на страната са затворени училища и предприятия. Правителството също така е отнело за неопределено време лиценза за излъчване на частния телевизионен канал Walf TV.

„Амнести интернешънъл“ определя прекъсването на достъпа до интернет и спирането на излъчването на Walf като "грубо посегателство срещу правото на свобода на изразяване и правата на пресата". Организацията призова сенегалските власти "да зачитат и защитават правото на мирни събрания и да се въздържат от прекомерна употреба на сила" по време на протестите, както и да "да гарантират, че демонстрантите и политическите опозиционери няма да бъдат произволно арестувани по време на демонстрациите".

Растящото напрежение в Близкия изток засилва опасенията от регионален пожарАко сблъсъците между американски военни и проирански групи зачестят, това може да въвлече САЩ в конфликта


Базираният в Дакар журналист Амаду Бари, от своя страна, разказва пред CNN, че нови протести могат да се случат по всяко време:

"Заради ограничения достъп до интернет не е лесно да се мобилизираме, но във всеки един момент може да има демонстрации“.

Демокрация на ръба

Решението на президента Сал да отложи изборите е свързано със спорове относно окончателния списък на кандидатите за президент, от който бяха изключени няколко претенденти на опозицията.

Изключването на популярни фигури като Усман Сонко и Карим Уаде предизвика обвинения в несправедливост и задкулисие. Сал, който по-рано отрече слуховете, че планира да се кандидатира отново за поста, заявява, че планира да проведе национална дискусия, за да определи ясни и справедливи правила за предстоящите избори.

Той изразява загриженост относно начина, по който е бил съставен списъкът с кандидатите, като добавя, че отлага гласуването, за да даде възможност за разследване на начина, по който са били одобрени участниците във вота.

Стартъп откри огромно находище на мед в ЗамбияКомпанията е подкрепена от няколко милиардери, сред които Бил Гейтс и Джеф Безос


Списъкът на кандидатите, публикуван миналия месец от Конституционния съвет на страната, който контролира изборите, включва досегашния министър-председател Амаду Ба, който беше избран от Сал за негов потенциален наследник, както и бившия министър-председател Идриса Сек. От него обаче са изключени Сонко, който се радва на широка подкрепа сред сенегалската младеж, и Уаде, син на бившия президент Абдулайе Уаде.

Уаде, който е дисквалифициран от съвета заради двойното си гражданство, и неговата партия са сред тези, които призовават за отлагане на изборите, за да се даде възможност за разследване, което да възстанови кандидатурата му. Опозиционната партия PASTEF на Сонко обаче е против отлагането, определяйки го като "сериозна заплаха" за сенегалската демокрация. На Сонко е забранено да участва в изборите, след като Върховният съд на Сенегал потвърди присъдата му по дело за клевета.

Яростна опозиция

Представители на опозицията, включително кандидатът за президент Малик Гаку, обещаха да оспорят отлагането на гласуването "с всички средства" и организираха съдебно оспорване на фона на задълбочаващия се разрив в политическия пейзаж на страната.

„Амнести Интернешънъл“ съобщава, че двама опозиционери, Амината Туре и Анта Бабакар Нгом, са били арестувани от полицията по време на протест.

Идва ли краят на бума на недвижимите имоти в Дубай?Предприемачи, инвеститори и брокери се питат колко бързо би могъл да се обърне един от най-горещите пазари


Ясин Фал от PASTEF пък е категоричен, че демократичният процес в Сенегал е достигнал своето дъно, след като парламентът е одобрил отлагането на изборите.

"Много тъжен ден за демокрацията в Сенегал, която достигна дъното снощи с използването на сила, за да се получи парламентарно гласуване за отмяна на изборния процес", пише той в X във вторник, след като в понеделник парламентът на Сенегал гласува за отлагане на президентските избори до 15 декември.

Няколко опозиционни депутати обаче не са взели участие в гласуването в понеделник, след като са били насилствено изведени от законодателната зала по време на дебатите.

Международна реакция

Континенталните и международните партньори на Сенегал следят отблизо ситуацията.

Комисията на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) коментира, че следи "със загриженост развоя на събитията" в Сенегал и "ще предприеме всички необходими стъпки, за да подкрепи страната в усилията ѝ за поддържане на демокрацията."

Рисковете за 2024: Allianz предупреждава за нарастваща политическа пропастДоклад на Allianz от този месец отбелязва, че около 100 държави се считат за изложени на висока или екстремна опасност от обществени вълнения


Франция също предупреди, че "следи отблизо ситуацията в Сенегал".

"Призоваваме властите да ограничат несигурността по отношение на изборния график, за да могат изборите да се проведат възможно най-скоро и в съответствие с правилата на сенегалската демокрация", се казва в изявление на френското външно министерство.

Организацията на обединените нации призова заинтересованите страни "бързо да разрешат различията чрез консенсус и най-вече в съответствие с дългогодишните традиции на Сенегал за демократично управление", добавяйкли, че всички страни трябва да "поддържат мирна обстановка и да се въздържат от насилие и всякакви действия, които могат да подкопаят демократичния процес и стабилността в Сенегал".

След като изборите бяха отложени за края на годината, Сенегал е изправен пред несигурно бъдеще, белязано от политическа несигурност и потенциални социални вълнения.

Оджевале казва, че ако не даде заден ход, Сал вероятно ще има сериозни проблеми заради "устойчивостта на сенегалския народ да поддържа политическите протести и своята демокрация".

"Народът ще се надигне и ще се противопостави на всяка форма на удължаване на мандата", акцентира той.