Държавният инвестиционен фонд на Турция (TWF) планира да осъществи международна облигационна сделка като тест за инвеститорския апетит към активите на страната.

Според документи, цитирани от Financial Times, банки, наети от Фонда, са започнали да предлагат на инвеститори деноминирани в щатски долари облигации. Фондът се стреми да набере 500 млн. долара, допълва изданието.

Новината идва броени дни след като управителят на Централната банка Хафизе Гайе Еркан се оттегли от поста, който заемаше през последните 7 месеца. По време на мандата си тя увеличи лихвените проценти от 8,5% на 45%.

До момента местните и чуждестранни анализатори избягваха коментари относно последното сътресение в Централната банка. Залозите бяха, че наследникът на Еркан, заместник-управителят Фатих Карахан, ще се придържа към нейната политика за високи разходи по заемите като инструмент за охлаждане на инфлацията от близо 65%.

Първата жена управител на централната банка на Турция подаде оставкаХафизе Гайе Еркан заяви, че иска да защити семейството си след медийни публикации, подкопаващи репутацията ѝ

Пряко запознат със сделката източник, заяви, че оставката на Еркан е помогнала да се разсее несигурността относно ръководството на Централната банка, след като в продължение на седмици в местните медии се появиха твърдения, че тя е предоставила на баща си неофициална позиция в банката и че той е уволнил служител.

Еркан отхвърли тези твърдения.

По първоначални данни, облигационната сделка вече се радва на голямо търсене, като поръчките са на стойност около 4,75 млрд. долара. Това накара банкерите да намалят прогнозата за доходността на облигациите до 8,62-8,75% от първоначално предвидените над 9%.

Турските държавни облигации в щатски долари с падеж през март 2029 г. понастоящем се търгуват с доходност от около 7,6%.

Турция отново повиши лихвите до 45%, след като инфлацията доближи 65%Централните банкери на Турция признават необходимостта да поддържат високи лихвени проценти за продължителен период от време

TWF, създаден през 2016 г., притежава дялове в широк спектър от местни компании, инфраструктурни и имотни активи, включително в превозвача Turkish Airlines, няколко големи кредитора и Borsa Istanbul. Фондът също така има пълна собственост върху енергийната група Botaş, която се смята за една от перлите в короната на Турция, националната пощенска компания PTT и голямо пристанище близо до Измир.

От пресцентъра на институцията не коментираха информацията на FT за облигационната сделка.

През последното десетилетие чуждестранните инвеститори до голяма степен бяха оттеглили вниманието си от местните и международните активи на Турция, припомня изданието.

Инфлацията в Турция отбеляза най-големия си месечен скок от август Това повишение се дължи на значителното увеличение на минималната работна заплата

Интересът обаче започва да се завръща, окуражен от широкообхватната икономическа реформа след преизбирането на президента Реджеп Ердоган през май. Повишаването на лихвените проценти от Централната банка, което промени дългогодишното настояване на Ердоган за поддържане на ниски разходи по заемите на всяка цена, беше основен стълб на програмата.

Сега анализаторите очакват новият управител на финансовата институция да продължи с по-строгата парична политика.

"За разлика от предишните смени на ръководството, ставката на Еркан изглежда не е предизвикана от някакви разногласия между политическото ръководство на страната и Централната банка", смята Клеменс Граф, икономист в Goldman Sachs. Това е препратка към предишни случаи, при които Ердоган, който преди наричаше високите лихви "майка и баща на всяко зло", уволняваше управители за повишаване на лихвите.

"Не виждаме причина да се съмняваме, че Карахан ще поеме по път, подобен на този, избран от предшественика му", допълва Граф.

Турция вдига минималната работна заплата с 49%Значителното увеличение на минималната работна заплата в Турция преди общинските избори ще облекчи домакинствата, но ще доведе и до предизвикателства при управлението на инфлацията

Икономисти от JPMorgan също коментират, че Карахан, бивш икономист от Федералния резерв на Ню Йорк, "вероятно ще запази паричната политика по-строга за по-дълго време".

Цените на турските активи отразяват спокойната реакция на икономистите след рокадата в Централната банка, което спомогна за укрепване на увереността на банкерите да продължат със сделката с TWF. Турската лира леко се понижи спрямо долара след оставката на Еркан, докато бенчмаркът Bist 100 отбеляза ръст от 3%.

По данни на FactSet цената за защита срещу неизпълнение на задълженията по турския дълг чрез петгодишни суапове за кредитно неизпълнение – ключов показател за възприетия риск при притежаването на турски активи, се е понижил с около 10 базисни пункта от миналия четвъртък до 330 базисни пункта.

BBVA, JPMorgan и Standard Chartered са съвместни глобални координатори и букрънъри по сделката с TWF, а Bank of America, Emirates NBD Capital, ICBC, ING, QNB Capital и Société Générale са букрънъри, допълва FT.