Технологичните акции доведоха S&P 500 до нов рекорд в петък, като широкият индекс на САЩ затвори над 5000 пункта за първи път.

Ралито отразява неочакваната сила в американската икономиката, която кара инвеститорите да вярват, че докато експанзията продължава, те могат да се насочва към по-рискови активи, дори и лихвените проценти да останат високи, отбелязва The Wall Street Journal.

S&P 500 завърши седмицата с 1,4% нагоре на около 5027 пункта след покачване от 0,6% в петък. Индексът се е повишил с 5,4% през 2024 г.

Технологичният индекс Nasdaq Composite добави 1,2% в петък, което го води до 6,5% ръст за годината.

Dow Jones Industrial Average загуби 0,1%, или около 55 пункта, но остава с ръст от 2,6% от началото на 2024 г.

Всеки от трите индекса се е повишил през 14 от последните 15 седмици. S&P 500 не е имал такъв ръст от края на март 1972 г. Dow и Nasdaq последно са отбелязвали такава динамика през 90-те години на миналия век.

S&P 500 достигна 5000, но причините за безпокойство на Уолстрийт оставатРозовите перспективи за печалбите накомпаниите спомогнаха за подхранването на акциите

Инвеститорите бяха разтревожени от перспективата за рецесия, откакто Федералният резерв повиши лихвените проценти до най-високото им ниво от десетилетия в опит да укроти инфлацията. Горещият доклад за работните места в САЩ от миналата седмица обаче показа устойчивата сила на пазара на труда, а корпоративните приходи продължават да растат дори след като инфлацията се охлади и отслаби ценовата мощ на много компании.

Следващата седмица играчите на пазара ще получат нова информация за инфлацията, когато бъдат публикувани последните данни за потребителските цени, както и тези на доставчиците и доклад за продажбите на дребно.

Защо Eli Lilly заслужава да измести Tesla във Великолепната седморкаПазарната капитализация на фармацевтичната компания надмина тази на Tesla, благодарение на бързия растеж на нейния GLP-1 бизнес

Общия пазар в петък задвижиха акциите на големите технологични компании, като Applied Materials, която доставя на производителите на чипове, беше една от най-печелившите в S&P 500 с ръст от 6,9%.

Nvidia се повиши с 3,6%, а майката на Google Alphabet и Amazon.com поскъпнаха с над 2%.

Microsoft добави 1,6% и повиши пазарната си капитализация до 3,125 трилиона долара, поставяйки нов рекорд като най-ценната публична компания в САЩ. Microsoft надмина стойността, достигната от Apple миналото лято.

Тези печалби компенсираха загуби, понесени от акциите на компании като Expedia Group. Фирмата за резервации на пътувания се срина с 18%, след като заяви, че ще смени своя главен изпълнителен директор и че приходите ѝ са изправени пред спад на цените на самолетните билети.

PepsiCo спадна с 3,6%, след като тримесечните ѝ продажби разочароваха инвеститорите и въпреки плановете за увеличаване на дивидента със 7%.

OpenAI влиза в звездния отбор на Силициевата долина с $2 млрд. приходиРезултатите я поставят сред най-бързо развиващите се технологични компании в историята

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши до 4,186% в петък, от 4,169% в четвъртък и под 4% в началото на годината.

На стоковите пазари цените на суровия петрол се покачиха за пети пореден ден. Референтните фючърси на американския суров петрол се повишиха с 4,56 долара за барел тази седмица до $76,84.

Европейските борси закриха търговската сесия в петък с понижение, като общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 0,08%, приключвай втора поредна седмица с минимално отклонение. Най-много поскъпнаха акциите на технологичните компании – с 1,2%, докато произвеждащите храни и напитки загубиха 1,5%.

Добър знак за борсите дойде от Германия, след като данни на федералната агенция "Дестатис" показаха спад на инфлацията през януари до 3,1%.

Акциите на L'Oreal паднаха със 7% заради ниски продажби в АзияНай-голямата козметична компания в света отчете 6,9 % ръст на продажбите за четвъртото тримесечие

На корпоративния фронт акциите на L’Oreal спаднаха със 7,3%, след обявени по-слаби от очакваното продажби и намаляло търсене в Азия, докато Hermes поскъпнаха с 4,8% заради добрите резултати и повишените продажби.

На крипто пазара най-популярната валута - биткойнът - поскъпна с 5% до едномесечен връх от 47 705 долара.

Възходящият тренд при цената на биткойна идва на фона на предстоящото през април важно събитие за търговията с тази криптовалута, известно като halving, посочва Reuters. То се провежда приблизително на всеки четири години или всеки път, когато към блокчейна бъдат добавени 210 000 "блока". В рамките на събитието се намалява наполовина възнаграждението, което получават "копачите" на биткойни - участници в системата, които на доброволен принцип чрез специализирано оборудване валидират трансакции в мрежата и създават нови токени. Целта е да бъде ограничен броят на биткойните, които се пускат на пазара.

В нов доклад за бъдещето на Биткойн експерти прогнозират исторически връхПовече от половината от анкетираните експерти на Finder очакват цената да се повиши след така нареченото Привържениците на криптовалутата твърдят, че това може да допринесе за повишаване на цената ѝ, тъй като биткойните ще станат по-трудно достъпни.

Друг фактор, определящ поскъпването на популярната криптовалута, е решението през януари на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси да одобри дейността на няколко спот борсово търгувани фондове (ETF), базирани на биткойн.