Британската финтех компания Revolut пуска телефонни планове в Обединеното кралство, което я прави първият играч в този сегмент в страната, предлагащ телеком планове. Revolut e и сред първите в глобален мащаб в това отношение, отбелязва CNBC.

Еднорогът в дигиталните плащания заяви ексклузивно пред медията, че тази седмица ще започне да предлага eSIM - SIM карти, които могат да се съхраняват виртуално, а не във физическа форма в устройството. Разпространението на потребителските планове ще започне през следващите дни.

Клиентите без абонаментен план могат да получат стандартен план за eSIM, който им позволява достъп до тяхното приложение Revolut, така че да могат да зареждат телефона си, когато и когато е необходимо. Например, ако потребител на Revolut пристигне на летище и изчерпи данните от текущия си SIM доставчик, той може да получи безплатен достъп до функциите на своето приложение Revolut и да презарежда данните си както обикновено.

Абонатите на Ultra пакета на Revolut за £55 ще получат 3GB данни, които да използват глобално, с непрекъснато опресняване всеки месец. Това означава, че няма да се притесняват от неочаквани такси за роуминг при влизане в друга държава.

Разходите за използване на мобилни данни в чужбина се увеличиха за британците през последните години. Няколко мобилни оператора, включително BT, Vodafone и Three, въведоха отново такси за роуминг, след като Обединеното кралство напусна Европейския съюз. Преди това британците можеха да пътуват из ЕС без такси за роуминг. Междувременно повечето мобилни оператори не включват безплатни данни в страни извън ЕС като част от стандартните си планове.

Потребителите на Revolut без абонамент Ultra могат да получат оферта от 100MB безплатни данни, ако кандидатстват преди 1 май. Офертата е валидна за седем дни, след което ще трябва да надстроят до план Ultra, ако искат да продължат да използват eSIM.

Revolut си партнира с британския оператор на мобилни мрежи 1Global, известен преди като Truphone, за да пусне своя eSIM.

Целта на Revolut с пускането на eSIM е да превърне компанията в по-всеобхватно „супер приложение“ с услуги, обхващащи банкови сметки, обмяна на валута, застраховки, резервации за пътуване и други летищни услуги, казва пред CNBC Тара Масуди, генерален мениджър на високия клас продукти в Revolut.

„Нашата амбиция е да бъдем финансовото супер приложение и да продължаваме да правим иновации в областта на пътуванията- eSIM решението е в тази“, изтъква още Масуди.

Пускането на телефонни планове е рядка стъпка за компания, действаща в сферата на финансови услуги и ключова в случая на Revolut. Компанията, която достигна оценка от 33 милиарда долара през 2022 г., се опитва да привлече по-голяма база от лоялни потребители и да разшири линията си от платени абонаменти, за да разнообрази източниците на приходи.

Revolut отбелязва рекордни приходи, печалбата му падаКомпанията има 26,2 милиона клиенти, което е с почти 10 милиона повече от 2021 г.

Ето защо Revolut се нуждае от клиенти, които го използват като постоянен доставчик за всичките си финансови нужди.

„Този ход e лесен път за Revolut да отключи доходоносен нов поток от приходи и може да играе жизненоважна роля в дългосрочната рентабилност на компанията“, коментира пред CNBC Херман Франк, главен изпълнителен директор на технологичния стартъп Gigs, който помага на фирмите да създадат и продават свои собствени брандирани eSIM и планове за мобилни данни.

„Като обогатяват услугите си с брандирани телефонни планове, необанките като Revolut могат да слеят две основни услуги в едно приложение, улеснявайки потребителското изживяване и надграждайки гъвкавостта“, казва още Франк и добавя: „Предвиждаме много други банки да пуснат телефонни планове и оферти за пътуване през следващите 18 месеца“.

Очаква се разходите на дребно за услуги за свързаност при пътуване, включително пакети за роуминг и SIM карти за пътуване, да нараснат до над 30 милиарда долара до 2028 г., според проучване на консултантската компания Kaleido Intelligence.

Revolut не е първата финтех компания, пускаща предложение за eSIM. Индийският стартъп за кредитни карти Zolve, който помага на имигрантите да получат достъп до онлайн банкиране, преди да пристигнат в САЩ, започна да предлага телефонни планове към физически SIM и eSIM през август.