Всеки знае: ако изпуснеш iPhone в мивката, локва или дори в тоалетната, постави го възможно най-бързо в ориз, за да изсъхне.

Това домашно правило се налага устойчиво сред потребителите през последното десетилетие.

Но възможно ли е наистина толкова просто решение на проблема с прогизнал iPhone?

Производителят Apple най-накрая се произнесе и предупреди хората, че то може да причини повече вреда, отколкото полза на устройството, пише FastCompany.

"Не слагайте своя iPhone в ориз", заяви компанията в нова публикация. "Това може да позволи на малки частици ориз да повредят смартфона".

Изсушаването със сешоар или външен източник на топлина също не е препоръчително, добавят от Apple.

И да – определено не се опитвайте да зареждате телефона, докато е мокър, предупреждават от технологичния гигант.

Ето и добрата новина.

Новите модели iPhone са много по-устойчиви на вода от предишните. А iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR и по-новите ще ви предупредят, ако открият течност в порта на конектора, така че да изключите кабела за зареждане (предотвратявайки повреда на телефона) и да вземете мерки.

И все пак обаче... ако не трябва да използвате ориз, какво трябва да направите, за да премахнете влагата?

Първо, потупайте с леки движения телефона. С порта за зареждане, обърнат надолу, го задръжте срещу дланта си и го потупайте леко, за да отстраните излишната течност. След това го оставете на място, което има добър въздушен поток.

След около половин час опитайте да включите зарядното устройство отново. Ако предупреждението се появи, вероятно течността все още е в телефона или по кабела за зареждане.

Поставете и двете устройства на място с добър въздушен поток и ги оставете там за около 24 часа, въпреки че може да опитате да го заредите, след като изсъхне още малко.

Ако телефонът ви е изсъхнал, но все още не се зарежда, Apple предлага да извадите кабела от адаптера да го изключите. След това ги свържете отново и опитайте пак. Ако това не помогне, ще трябва да се свържете с отдела за поддръжка на Apple.

Въпреки широката популярност на т.нар. оризов трик, експертите от известно време предупреждават срещу него, като твърдят, че въпреки репутацията си, несвареният ориз внася само прах, нишесте и други замърсявания.

Оризът може да предотврати повреждането на някои продукти от влагата, но няма магическата способност да я изсмуква от електрониката.

Макар че повечето съвременни телефони се справят по-добре с пръски и случайни разливи, нито един смартфон, независимо дали е на Apple или друг производител, не е напълно водоустойчив.

Ако планирате да го вземете с вас в басейна или по време на гмуркане, ще трябва да инвестирате във водоустойчив калъф или, още по-добре, във водоустойчива чанта за телефон.

Те може да не са толкова визуално привлекателни, колкото много други аксесоари за мобилни устройства, но са много по-евтини от цената на един чисто нов телефон.