Тази седмица световните пазари достигнаха рекордни стойности, тъй като манията около изкуствения интелект повиши рисковите настроения и надеждите за възстановяване на икономическия растеж. Но някои инвеститори призоваха за предпазливост, като предположиха, че високите технологични оценки могат да изложат на риск ралито.

Оливър Бете, главен изпълнителен директор на Allianz, който управлява активи на стойност около 1,85 трилиона долара, например смята, че ситуацията изглежда "много опасна".

"Ние сме много предпазливи по отношение на някои от оценките в технологичния сектор", казва той пред CNBC.

Европейските пазари разшириха печалбите си в петък, след като индексът Stoxx 600 затвори на исторически връх през предходната сесия. Свежите печалби от Европа и разпространяването на ефекта от доклада за приходите на Nvidia в САЩ помогнаха за достигането на 495,1 пункта в четвъртък - надминавайки предишния рекорд от 494,35 пункта от януари 2022 г., според данни на LSEG. Германският DAX и френският CAC също достигнаха рекордни стойности.

В Азиатско-тихоокеанския регион японският Nikkei 225 затвори на нов исторически връх от 39 098,68 в четвъртък, надминавайки предишния рекорд от 38 915,87, поставен през 1989 г.

Повишенията се отразиха и в САЩ, където борсовите индекси също достигнаха нови исторически върхове.

AI "проверка на реалността"?

Това се случва на фона на все по-нарастващия шум около иновациите в областта на изкуствения интелект и очаквания тласък, който те биха могли да донесат на забавящата се световна икономика.

Акциите на Nvidia затвориха с 16% в четвъртък, след като резултатите за цялата година показаха, че приходите са скочили с 265% благодарение на нарастващото търсене на чипове с изкуствен интелект. Този скок увеличи пазарната капитализация на Nvidia с 276 млрд. долара - най-големият еднодневен ръст за която и да е компания в историята.

Главният изпълнителен директор на Standard Chartered Бил Уинтърс коментира, че неотдавнашните ръстове показват "иновациите в областта на изкуствения интелект на всички фронтове", като добавя, че компанията му се е възползвала "изключително много" от технологията. Тези коментари идват, малко след като банката отчете 18% увеличение на печалбата преди данъци и обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. долара в петъчните си резултати за цялата година.

Въпреки това Филип Ферейра, заместник-ръководител на отдел "Икономика и крос-асетна стратегия" в Kepler Cheuvreux, повдига въпроси за това колко дълго шумотевицата около изкуствения интелект ще продължи да движи пазарите нагоре.

"През годината е вероятно цялостната тема за AI да получи проверка в реалността на ниво компании", казва той. "Търговията с изкуствен интелект, каквато я видяхме, може би има още малко да се развива, но изглежда, че се приближава до важни технически нива, където може да се появи известно прибиране на печалби."

В САЩ тази седмица инвеститорите се насочиха към акциите на компаниите, работещи в сферата на растежа и технологиите, което доведе до повишаване на Dow Jones Industrial Average и S&P 500. Технологичният Nasdaq Composite също записа най-добрата си сесия от февруари 2023 г. насам, като скочи с 2,96% и затвори на ниво от 16 041 пункта в четвъртък.

За Ферейра "18 300 на NDX и началото на март могат да бъдат ключови нива за излизане от кризата преди някаква съществена консолидация".

"Не липсват фундаментални катализатори и предстоят важни разчети", добави той.

За Бате от Allianz все още съществуват рискови джобове в технологичния сектор и извън него.

"Ако инвестирате индивидуално в технологиите, това е чудесна идея. Като институционален инвеститор обаче трябва да сте малко по-внимателни", предупреждава той. "Има много рискове на инвестиционните пазари, има много въпроси за кредитните пазари, има много въпроси за недвижимите имоти. Там е много опасно."

Ралито в Япония е "малко обезпокоително“

Във връзка с водещото рали в Япония Аоифинн Девит, главен инвестиционен директор в групата за инвестиционно консултиране Moneta, също изразява известна загриженост. Тя посочва, че неотдавнашното движение нагоре изглежда е отклонило вниманието от основните пазарни показатели.

"Изведнъж изглежда, че стойността за акционерите се завръща в Япония, че най-накрая е дошъл моментът", казва Девит. "Но все още е малко странно и обезпокоително защо Япония поскъпна толкова бързо, след като някои от фундаменталните фактори, свързани с демографията, с дефлационната история, не са се променили."