Властите в Беларус обявиха предварителните резултати от парламентарните и местни избори, които бяха осъдени от САЩ като "фалшиви".

До участие в изборите бяха допуснати само кандидати, принадлежащи към четирите официално регистрирани партии, които са лоялни към авторитарния лидер на страната, президента Александър Лукашенко.

Лидерът на опозицията Светлана Цихануская, която е в изгнание, призова за бойкот на вота, който според нея е "безочлив фарс".

Видеообръщение на Цихануская беше излъчено в цяла Беларус в събота, след като опозиционни активисти успяха да получат достъп до около 2000 екрана, използвани за публична реклама. Центърът за правата на човека "Вясна" съобщи в неделя, че редица служители на компанията, която притежава екраните, са били арестувани.

Резултатите затвърдиха още повече 30-годишното желязно управление на Лукашенко, който в неделя заяви намерението си да се кандидатира за още един петгодишен мандат на президентските избори догодина.

Вотът в неделя беше първият в страната след оспорваните избори през 2020 г., които осигуриха на Лукашенко шести мандат и предизвикаха безпрецедентна вълна от протести на опонентите, обвиняващи го в масови фалшификации на вота.

Повече от 35 000 души бяха арестувани, хиляди бяха пребити в полицейски арест, а стотици независими медии и неправителствени организации бяха затворени.

Лукашенко разчиташе на субсидии и политическа подкрепа от близкия си съюзник, руския президент Владимир Путин, за да оцелее след протестите, отбелязва Euronews.

През февруари 2022 г. той позволи на Москва да използва беларуската територия като база, през която започна пълномащабната си инвазия в Украйна.

Днес Путин поздрави Лукашенко за "уверената победа на патриотичните сили на Беларус", която помогна за "осигуряването на вътрешнополитическа стабилност" в страната.

Изборите се проведоха в условията на безмилостни репресии срещу инакомислието. Над 1400 политически затворници остават зад решетките, включително лидери на опозиционни партии и Алес Беляцки, който през 2022 г. получи Нобелова награда за мир.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че изборите в неделя са се провели "в атмосфера на страх, при която никакви изборни процеси не могат да се нарекат демократични". Лидерът на бившата съветска държава отхвърли критиките и каза на Вашингтон да се грижи за собствените си дела.

Беларус за първи път отказа да покани и наблюдатели от водещата трансатлантическа група за сигурност и права - Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, да проследят изборите.

От десетилетия наблюдателите на ОССЕ са единствените международни наблюдатели на изборите в страната.