Bitcoin, най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация, разшири ралито си във вторник по време на азиатската търговия, достигайки двугодишен връх от над 56 000 долара и повдигайки по-широкия криптопазар на фона на положителното развитие на пазара и покупките от криптобиковете.

Цената на криптовалута №1 се повиши с над 10% в рамките на два дни, по данни на CoinMarketCap, след като в понеделник компанията за криптоинвестиции и софтуер MicroStrategy оповести покупка на около 3000 биткойна за 155 млн. долара.

MicroStrategy, базирана във Вирджиния, понастоящем е най-големият публично търгуван собственик на Bitcoin. По-рано този месец компанията съобщи за притежание на около 190 000 от токените на криптовалутата, което днес би струвало над 10,5 млрд. долара.

Грета Юан, ръководител на проучванията в платформата за цифрови активи VDX, poso`wa pred CNBC, че пазарът е бил "окуражен от криптобиковете като MicroStrategy", както и от "новия рекорд на притока към Bitcoin ETF".

По-голямата част от пазара на криптовалути изпита подем от последното рали. Ethereum, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, също достигна многомесечен връх над 3200 долара, а свързаните с криптовалутите акции отбелязаха ръст по време на търговията в САЩ. MicroStrategy и базираната в Сан Франциско компания за обмен на криптовалути Coinbase скочиха с над 16% в понеделник и продължиха да печелят в следборсовата търговия. През последната година цените на акциите на двете компании, свързани с крипто, са нараснали с 200%.

В разговор със CNBC миналата седмица Алесия Хаас, финансов директор на Coinbase, отдаде последните силни финансови резултати на компанията на регулаторното одобрение на спот Bitcoin ETF в САЩ миналия месец, което поднови интереса около криптовалутата.

Според Юан от VDX покачващата се цена на Bitcoin отразява и "бичите настроения на инвеститорите, особено в САЩ", преди предстоящото халфиране, очаквано през втората половина на април.

Този процес се случва на всеки четири години и представлява намаляване наполовина на възнаграждението за добив на Bitcoin - процесът, при който трансакциите се проверяват цифрово в блокчейна, като по този начин се намалява скоростта, с която се създават нови токени, и се понижава количеството на наличното ново предлагане.

"С наближаването на халфирането на Bitcoin инвеститорите бързат да се позиционират по най-добрия начин. Новият рекорд на обема на притока на Bitcoin ETF е още една проверка на увереността на бичите инвеститори", акцентира Юан.

Силното представяне на криптовалута №1 идва и на фона на понижението на долара в понеделник и вторник. Пазарите очакват икономическите данни за САЩ тази седмица, които могат да дадат сигнал колко скоро Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти. Цените на Bitcoin и индексът на щатския долар в миналото са показвали обратна корелация.