Мария Шарапова е едно от най-разпознаваемите имена в света на тениса.

По време на своята шеметна кариера, продължила почти две десетилетия, тя става не само първата рускиня, която се изкачва до номер едно в световната ранглиста (на 18-годишна възраст), но и една от само десетте жени, които някога са постигали Голям шлем (тоест, печели Откритото първенство на Австралия, Откритото първенство на Франция, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ).

Шарапова официално се оттегли от тениса през февруари 2020 г., но оттогава поддържа интензивен живот извън корта, който включва майчинство, предприемачество, а от тази година и партньорство с Aman Resorts по програма, която хотелиерската група нарича Wellness Immersions, разказва списание Vogue.

Шарапова е създател и домакин на първата част от програмата, която се проведе в последната седмица на февруари в Aman Amanpuri, Тайланд.

"Аз съм планирала всичко", казва Шарапова.

"От събуждането, през първото хранене, до първата медитация или дихателна сесия и всичко между тях. Това, което най-много ми хареса е, че позиционираме заниманията на различни нива.

Независимо дали сте човек, който тренира често, или не, или който практикува медитация, или не, ние насърчаваме всички да участват. Рутината е важна, но не всеки има една и съща рутина."

Шарапова издава някои от собствените си здравословни и уелнес практики, които прилага в ежедневието си.

Дисциплина

"Спазването на дисциплина винаги води до резултати. През последните няколко години преминах към нова глава от живота си – с майчинството, с бизнеса – осъзнах, че голяма част от дисциплината и много от рутинните действия, които ме доведоха до финалите на турнирите от Големия шлем, се пренесоха в сегашния ми живот.

Дисциплината ти дава устойчивост. Едно от нещата, които намирам за предизвикателство в днешната среда, е, че има толкова много възможности за разсейване.

Така че, поддържането на рутина е по-трудно от всякога. Но за да видиш резултати, трябва да посветиш тази дисциплина на себе си."

Слънцезащитен крем

"Винаги, винаги слагайте SPF. През по-голямата част от годината живея в Калифорния. Това е едно от първите неща, които правя. Това беше и голяма част от моята кариера. Нанасяне на SPF и после повторно нанасяне. Задължително!"

Дайте си време

"За да намаля тревожността, е важно да си позволя да разполагам с необходимото време. Живеем в епоха на разсейване, а когато умът ви работи постоянно, трябва да му дадете почивка.

В моя случай премахването на стреса не е свързано с наличието на конкретно нещо. Става въпрос за това да си дадете разрешение да си починете и да не се чувствате виновни за това.

Това е голямо предизвикателство – особено майките се сблъскват с това чувство за вина. Но трябва да намерите начин да се справите с това, защото е важно."

Намерете мотивация

"Произхождам от конкурентна среда, което означава, че съм много ориентирана към резултатите.

Но с напредването на възрастта осъзнах колко много процесът е важна част от финала. В много случаи процесът е дори по-важен от финала, защото ти дава всички важни уроци.

Успехът е цел, но в крайна сметка е нещо бързо, което се случва на високи обороти. Щастието е много голямо и емоциите са силни, но когато се замислите за цялата работа, която сте положили, за да постигнете този успех... тя е за много по-дълъг период от време.

Всички цели изискват дълги пътища и е необходимо да се намери начин да се вдъхновяваш и мотивираш от този процес."

Бъдете последователни

"Опитвам се да посвещавам на тялото си поне по един час на ден, пет-шест дни в седмицата.

Не тренирам на нивата от преди, но съм доста старателен в това да бъда последователна – дори ако разполагам само с 30 минути в хотелска стая.

Честно казано, харесва ми разнообразието, което имам в тренировките сега. То беше много по-строго, докато тренирах като професионален спортист.

Но последователността е това, към което съм се придържала."

Правилото 80/20

"Старанието по отношение на диетата е важно, но и предизвикателно, особено когато сте на път.

През 80% от времето се опитвам да се храня чисто, а през 20% от времето… изневерявам.

Обичам сладкиши, така че не винаги е лесно да се спазва тази забрана!"

Снимки: Twitter/ MariaSharapova