Perplexity, стартъп с изкуствен интелект, който има за цел да оспори господстващото положение на Google при търсенето в интернет, финализира нова сделка за финансиране на стойност около 1 млрд. долара. Компанията по този начин удвои оценката си от последното финансиране преди няколко месеца, съобщава The Wall Street Journal.

Инструментът използва усъвършенствани модели на изкуствен интелект, за да предоставя директни отговори на заявките за търсене, за разлика от списък с връзки към уебсайтове. Това е нещо, върху което работи и Google към този момент.

Предишните опити за изместване на технологичния гигант в областта на уеб търсенето не са преминали особено добре. Microsoft прави опит да намали господстващото положение на Google в тази сфера, след като пусна нова версия на своята търсачка Bing, използваща големи езикови модели. Стартъпът Neeva, който работеше с продукт, подобен на Perplexity, беше закрит през изминалата година, след като не успя да набере достатъчно популярност.

Въпреки това Perplexity се разраства бързо. Годишните приходи на компанията надхвърлиха 10 млн. долара, съобщава източник на WSJ. Посещенията на мобилното и десктоп приложението са се увеличили с 8,6% през февруари до около 50 млн. потребители, според предварителните оценки на услугата за данни Similarweb.

Макар че Google контролира 90% от пазара на уеб търсенията, усилията ѝ да разшири дейността си в генеративния AI напоследък се провалят, което окуражава конкурентите. През февруари чатботът Gemini на компанията разгневи потребителите, като създаде неверни исторически изображения и блокира заявки за картини на бели хора. Споровете накараха главния изпълнителен директор Сундар Пичай да съобщи на служителите, че компанията прави структурни промени.

Настоящото финансиране се ръководи от Даниел Грос, бивш партньор във компанията за рискови инвестиции Y Combinator, който сега управлява свой собствен инвестиционен фонд. Грос е бил първият съветник на Сринивас, когато той стартира Perplexity.

Това се случва само два месеца след като стартъпът съобщи, че е набрал $74 млн. в сделка, която го оценява на $520 млн. Този кръг, който беше най-голямата сума, набрана от стартираща компания за търсене в интернет през последните години, беше подкрепен от бившия главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

Поредните кръгове на финансиране на Perplexity напомнят за бума на стартъпите отпреди няколко години, когато свръхниските лихвени проценти стимулираха стратегията за бързо и свободно харчене сред компаниите за рисков капитал. Оттогава насам секторът на стартиращите предприятия се е охладил значително, коментира WSJ.

Рисковите капиталисти насочиха вниманието си към изкуствения интелект, по-специално към големите езикови модели, които захранват чатботове като ChatGPT. Тези инвеститори залагат на това, че технологията може да позволи на стартъпите да се противопоставят на утвърдените компании в различни области - от здравеопазването до онлайн игрите. Финансирането на генеративния AI се е увеличило почти пет пъти през миналата година.

Google също така разработи свой собствен инструмент за търсене с изкуствен интелект, който се различава от Gemini, и който дестилира уеб резултатите в резюмета, но все още не го е пуснал в действие.

Инструментът за търсене на Perplexity отговаря на запитванията на потребителите с подробно резюме и линкове към мястото, откъдето е взел информацията. След това дава възможност за допълнителни въпроси в същия контекст.