Строежът на най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала вече е в ход. Тя ще бъде петмегаватова, като работата по проекта включва проектиране, изграждане и представяне на съоръжението с помощта на модулно решение, се казва в съобщение за пресата на Solar Duck, нидерланска компания, която предоставя технологията на централата.

Тъй като държавите се стремят постепенно да се откажат от изкопаемите горива, все по-бързо на различни места по света започват да се инсталират решения за слънчева и вятърна енергия. Но въпреки че намаляването на разходите за енергия от тези технологии е добре дошло, по-ниските им коефициенти на преобразуване на енергията остават сериозен проблем. Както вятърните, така и слънчевите електроцентрали се нуждаят от големи площи земя, за да използват големи количества енергия за осъществяване на прехода.

Земната площ на планетата обаче е ограничена и вече се използва за различни цели - от жилищно строителство и селско стопанство до създаване на промишлени предприятия. Осъзнавайки това, вятърните паркове вече преминаха към офшорни платформи, където могат да изграждат по-големи турбини и да използват ветрове с по-висока скорост, за да генерират по-големи количества чиста енергия.

Крайно време е и соларните паркове да се преместят в морето, пише специализираното издание Interesting Engeneering.

Офшорни соларни ферми

Подобно на сушата, вътрешните водни басейни също са пренаселени и ограничени. Покриването на каналите със соларни панели може да бъде добра идея в регионите с недостиг на вода. Но всички световни реки и езера заемат едва 0,2% от територията на планетата. Освен това реките вече се използват за вътрешен транспорт и инсталирането на слънчеви панели може да попречи на съществуващите системи.

Иначе 71% от повърхността на планетата е покрита с вода, което предоставя възможност за изграждане на апарати за събиране на енергия, използващи изобилната слънчева светлина. Базираната в Нидерландия компания SolarDuck се стреми да инсталира офшорни соларни паркове в райони, които нарича "Слънчев пояс".

Тези райони на света, като Карибския басейн, Япония, Южна Корея и дори Оман, са богати на слънце, но са лишени от вятър. В тях сушата е ограничена, а обширната енергийна инфраструктура е твърде скъпа. На този фон близките води са идеални за офшорни соларни инсталации.

Навлизането на подобни платформи може да помогне на страните да намалят зависимостта си от дизелово гориво или природен газ и да ограничат въглеродните си емисии.

Най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в света

SolarDuck вече е започнала изпълнението на проект на стойност 8,4 млн. евро за изграждане на най-голямата в света офшорна плаваща слънчева електроцентрала (OFS). Той ще бъде интегриран, сертифициран и разположен в рамките на инициативата за изграждане на вятърен парк OranjeWind край западното крайбрежие на Нидерландия.

Преди да започне изграждането на съоръжението, консорциумът, наречен Nautical SUNRISE, ще проведе задълбочени изследвания на различни компоненти. Това включва гарантиране на надеждността, електрическата стабилност и добива, който се очаква. В зависимост от констатациите на консорциума ще бъде изготвен подробен план за разширяване на мащаба, за да се отговори на предизвикателствата и да се улесни комерсиализацията на проекта.

По-важното е, че консорциумът ще извърши и оценка на устойчивостта на проекта и ще разгледа фактори като въздействието върху околната среда, пълния жизнен цикъл и кръговия характер на системите OFS. Това няма да се ограничава само до демонстрации, а ще включва и проекти с гигаватови мащаби, които могат да бъдат предприети в бъдеще.

Възможности и предизвикателства

Морските слънчеви електроцентрали са обещаващ начин за производство на възобновяема енергия. Тези иновативни проекти включват поставяне на слънчеви панели във водни басейни, което предлага предимства като по-ниски работни температури и потенциално по-висока ефективност в сравнение с инсталациите на сушата.

Компании като Ocean Sun и HelioRec са пионери в разработването на офшорни соларни паркове с проекти, които могат да издържат на вълни с височина до 5 метра и използват тънки, гъвкави мембрани за стабилност.

В същото време интегрирането на офшорни слънчеви електроцентрали с вятърни паркове може да увеличи производството на енергия в слънчеви, но по-слабо ветровити дни, като по този начин максимално се използва офшорната мрежова инфраструктура.

Въпреки че офшорните соларни паркове са многообещаващи за производството на енергия от възобновяеми източници обаче, предизвикателства също не липсват. Водещи сред тях са разходите за инсталиране и изискванията за пространство. В момента се провеждат изследвания за преодоляване на тези пречки, включително проучване на алтернативни материали като магнезиев хлорид от морска вода за замяна на токсичните компоненти в соларните панели, което потенциално намалява както разходите, така и рисковете за околната среда, свързани с производството.

Като цяло добивът на слънчева енергия в морето е бързо развиваща се област с потенциал да допринесе значително за налагането на устойчиви енергийни източници. С напредването на технологиите и проекти като соларната ферма Hollandse Kust Noord в Нидерландия офшорната соларна енергия може да играе важна роля за бъдещето на човечеството и да се превърне във водещ катализатор на енергийния преход.