В чест на Международния ден на жената – 8 март, Mattel отдава почит на осем жени, станали модел за подражание в цял свят, като създава уникални кукли Барби с техните образи.

Тази година празникът съвпада и с 65-ия рожден ден на самата Барби, който е на 9 март – подходящ начин да отдадем чест на женската половина от човечеството през цялата седмица, отбелязва People.

Дамите, удостоени с Барби модели в Международния ден на жената, са:

Виола Дейвис (САЩ): Актриса, активистка, писателка

Шаная Туейн (Канада): Музикант, икона за стил и сценично поведение

Хелън Мирън (Обединеното кралство): Актриса, защитник на правата на жените

Кайли Миноуг (Австралия): Музикант

Майра Гомес (Бразилия): Създател на съдържание

Лайла Авилес (Мексико): Режисьор, продуцент и сценарист

Никол Фуджита (Япония): Модел, тв знаменитост

Ениса Амани (Германия): Комедийна актриса, активист

"Момичетата имат нужда да виждат жени, които разказват собствените си истории, пишат собствените си сюжети, живеят собствените си мечти и ние сме щастливи да почетем тези жени в чест на 65-годишнината на Барби", заяви пред People Ким Калмън, старши вицепрезидент и ръководител на отдела за дизайн на кукли в Mattel.

Единствените по рода си кукли, които са създадени специално за 8 март, няма да се продават в магазините, уточняват от компанията.

"В продължение на много години осъзнахме, че имаме възможност не само да позиционираме Барби като модел за подражание, но и да използваме марката, за да създадем кукли по образи на истински жени, за да дадем възможност на момичетата да се докоснат до реални хора, които преодоляват трудностите и постигат невероятни успехи", допълва Лиза Макнайт, изпълнителен вицепрезидент и главен директор по марките в Mattel.

"Тази година почитаме невероятна група жени, известни най-вече като разказвачи на истории, автори и актьори, защото вярваме, че разказването на истории е важен начин да вдъхновяваме и общуваме, и да помагаме на хората да оценят това, през което са преминали тези невероятни жени."

Създаването на куклите по подобие на всеки ролеви модел е деликатен процес, който отнема месеци на дизайнерския екип. Креативните специалисти в Mattel работят с моделите за вдъхновение, за да се уверят, че куклата въплъщава цялата им същност – от косата до върховете на пръстите им.

"Разказвах истории чрез музиката си още когато бях на 10 години", разказва певицата Шаная Туейн. "Писането на истории и възможността да ги споделям с приятелите, семейството и дори със света винаги е било като катарзис за мен и ми се струваше като начин да проявя бъдещето, което исках за себе си.

Приветствам Барби за това, че насърчава момичетата да създават свои собствени истории и за мен е чест да бъда модел за подражание за нейната 65-годишнина.

Да мечтаеш е прекрасно, но да можеш да реализираш тези мечти е важна стъпка, която Барби помага на момичетата да визуализират."

Холивудската актриса Хелън Мирън споделя, че обожава своята Барби - особено това, че има свой собствен мини "Оскар" и синя коса!

"Да бъда избрана от Барби за модел е огромен комплимент и нещо, което и в най-смелите си мечти не бих си представила, че ще ми се случи на този етап от живота ми", казва тя.

"Това е нещо много специално, което мога да добавя към списъка с любимите си постижения: да стана дама на Британската империя, да взема "Оскар", да получа звезда на Холивудската алея на славата – и да имам собствено Барби!"

Седмицата по случай 65-годишнината на Барби включва и лимитирана серия кукли, вдъхновени от оригиналното Барби от 1959 г.

Mattel пуска на пазара и редица нови играчки и продукти, за да отбележи повече от шест десетилетия, през които вдъхновява момичетата и жените навсякъде по света за това, че могат да бъдат всичко, което пожелаят.