Мнозинството от българите - 68%, отбелязват и/или празнуват 8-ми март, сочи проучване на агенция „Тренд“.

Резултатите показват, че празникът се зачита в по-голяма степен от жените – 80% от тях дават положителен отговор, а 68% твърдят, че се чувстват по-специални на този ден, допълва БТА.

В днешния ден над две трети или 67% от анкетираните планират да подарят цвете. Това споделят приблизително поравно както мъжете, така и жените.

Общо 60% от участниците, които възнамеряват да направят този жест, ще подарят цвете на майка си, 37% - на жена си/партньорката си, 30% на приятелка, 24% - на колежка, а 7% на друга близка жена (дъщеря, снаха и др.).

Близо половината от българите или 45% смятат, че 8-ми март се свежда само до празнична атмосфера.

Почти една трета - 32%, са на мнение, че освен празничния дух, датата има и важно социално значение. Това мнение изразяват по-често жените. За 16% празникът е остарял и не е важен, сочи още изследването на „Тренд“.

В проучването доминира мнението, че 8-ми март е празник на всички жени – това посочват 61%.

За 20% това е празник на майката. Според 9% датата е социалистически празник, а само 4% я свързват в най-голяма степен с борба за правата на жените.

Близо половината от българите са на мнение, че празникът не е комерсиален (46%), а 29% заемат противоположната позиция, според изследването.

Изследването е по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите и възприятията на българите спрямо 8-ми март. То е реализирано между 7 и 14 февруари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1010 души на възраст 18+. 

Съвременната българска жена има постижения, има с какво да се гордее и няма от какво да се срамува, важно е и да не се страхува, казва в интервю за БТА изпълнителният директор на Фондация „Център за изследвания и политики за жените" Татяна Кметова по повод днешния Международен ден на жената.

Според нея съвременните жени са уверени в себе си, в собствените си възможности и в това, че нямат пречки да ги реализират нито от страна на обществото, нито от страна на семейството.

За много млади жени реализацията на техния потенциал, това, което носят в себе си като способности и характер, което са придобили като знания и умения, се изразява именно в желанието да бъдат реализирани – професионално, творчески, житейски, да бъдат успешни в различни области на живота.