Докато четете този текст, ще си отидат няколко минути от живота ви, които никога няма да се върнат. А като свършите с четенето, вероятно ще ви се прииска да оставите устройството за малко.

Така или иначе прекарвате години пред екрана.

Различни проучвания сочат, че всеки ден огромен брой хора прекарват по около 400 минути или 7 часа гледайки в дисплей, монитор и т.н.

Според данните на цифровата библиотека Data Reportal през миналата годината потребителите са стояли онлайн по средно 6 часа и 40 минути. Статистика обхваща възрастовата група 18-64 г. Това прави по около 47 часа седмично или общо 101 дни в годината. Иначе казано, ако един 18-годишен човек днес доживее до 80-годишна възраст, той ще е прекарал около 17 години от живота си, гледайки екран.

Този извод се прави на база данните за използване на интернет и мобилни устройства.

Според информацията на ООН в началото на 2024 г. близо 70% от населението на планетата (8.8 млрд. души) имат някакво мобилно устройство. Това означава, че по света има около 5.6 млрд. устройства.

Времето, прекарвано онлайн, варира според региона, в който човек живее. В САЩ например то е по-продължително – над 7 часа, т.е., ако се водим по горната формула, става дума за общо 18 години от човешкия живот. В Япония хората ползват интернет средно по 3 часа и 56 минути, докато в Южна Африка продължителността е почти 9 часа и 30 минути или сумарно около 24 години от човешкия живот.

Тези стойности са стряскащи, но тенденцията е неизбежна след като голяма част от ежедневието ни е свързано с интернет, пише Fortune.

„Реалността е такава, че и работата ни, и личният ни живот са силно свързани с време пред екрана. Затова е добре да запазим някаква част за почивка. Но не е полезно да си поставяме нереалистични цели“, казва пред изданието Алекс Търви, учен и изследовател в университета „Тулейн“ в Луизиана.

Добре е всеки да направи равносметка как прекарва времето си онлайн и да реши от какво би могъл да се лиши и какво – не. Ако свързвате стоенето пред екран със скролване в Instagram или TikTok, вероятно може да се говори и за определена дигитална зависимост.

Спокойно, не сте само вие. Според проучване, публикувано в специализираното издание Clinical Psychology Review през 2022 г. около 25% от хората страдат от вид пристрастяване към интернет или видеоигри.

Въпреки това не е задължително да имате зависимост, за да стоите много време на екран. Ето един пример. Ако работите на компютър, най-вероятно прекарвате около 8 часа на ден пред него. Към това трябва да се прибавят и няколкото десетки поглеждания в телефона или смарт часовника. И още – може да тренирате, гледайки инструктор или да почивате с филм или сериал. А накрая, преди заспиване, да четете електронна книга. Така ще се окаже, че е много по-лесно да определите кога не сте пред екран, отколкото кога сте.

За да се ограничи донякъде това, Търви препоръчва подход на „интеграция вместо разделяне“. Това означава, че не е нужно да разделяте времето си на он и офлайн дейности. Двете могат да се правят заедно – например слушане на аудиокнига докато се разхождате или не гледате в екран.

„Границата между интернет и реален живот е все по-размита. Затова интегрирането на смислени дейности „без екран“ може да бъде полезно“, посочва той.

Данните за времето на екран не са изненада за доктора по философия от Аризонския университет Матю Лапие. Той обаче посочва, че на тях трябва да се гледа с известна доза съмнение, особено като се има предвид, че са събирани в глобален мащаб.

Оценка на нивото на ангажираност. Това е препоръката на Лапие към всички, които се опитват да направят преоценка на времето си онлайн. Той допълва, че е много по-важно какво правиш докато си пред екрана. В този смисъл, ако сядаш само за да гледаш смешни видеа, е ясно, че можеш да се лишиш от това. Но пък можеш да пуснеш телевизора като фон докато се занимаваш с домакински задължения.

Търви също говори за качеството, а не за количеството време пред екрана. Той препоръчва да се следи за съдържание, „което е обогатяващо“ и може да доведе до по-пълноценни минути.

„Има основателни причини да сте по-внимателни при ползването на устройства, но не бива и да се паникьосвате“, казва пък Лапие.

Той допълва, че освен дигиталната пристрастеност могат да се появяват и други проблеми – увреждане на очите, депресия, безсъние.

Ясно е, че ползването на интернет няма да намалее, а напротив. В началото на века около 52% от пълнолетните в САЩ са ползвали мрежата. 23 години по-късно делът им се е увеличил до 95%. В световен мащаб увеличението също е впечатляващо – от 396 млн. потребители през 2000 г. до 5.3 млрд. души през 2023 г.

Затова тенденцията в близките години ще е времето на екран да се увеличава.

Наред с това обаче ще е нужно и намирането на някакъв баланс. Пълното изключване няма да е възможно, но може да се мисли за стоп на маловажните нотификации. По този начин човек хем е онлайн, хем животът му не е изцяло доминиран от устройството, посочва Търви.

Освен това е добре да се правят паузи след няколко часа пред екран и да се търси повече качествено съдържание, когато все пак човек е на устройството.