Законодателството на ЕС в областта на опаковките е в сила още от 90-те години на миналия век.

Въпреки мерките и усилията за намаляване на опаковките обаче, количеството на отпадъците от тях в ЕС нараства, особено поради увеличаването на онлайн покупките и доставките по домовете през последните години, както и на потреблението в движение.

Последните данни, публикувани от Евростат, показват, че през 2021 г. всеки европеец е генерирал средно над 188 кг отпадъци от опаковки.

От пратки за онлайн покупки, фолио за опаковане, чаши за кафе, капсули за напитки и много други, всеки европеец изхвърля опаковки - често веднага след покупката, средно по половин килограм всеки ден.

1/3 от твърдите битови отпадъци са от опаковки

През 2021 г. страните от ЕС генерират 84 милиона тона отпадъци от опаковки, което е с 24% повече от 2010 г.

Ако не бъдат предприети действия, до 2030 г. отпадъците от опаковки може да се увеличат с още 19%.

През последните години опаковките нарастват по-бързо от икономиката и населението на ЕС, допълват от ЕК.

Ножицата в нивата на отпадъците и рециклирането расте

Въпреки че нивото на рециклиране в ЕС се е увеличило с 23% в сравнение с 2010 г., това не е достатъчно, за да се справи с нарастването на общото количество генерирани отпадъци от опаковки.

Данните показват разминаване между обема на отпадъците от опаковки и този на рециклирането.

Неотдавнашен доклад, публикуван от Европейската комисия, разкри, че много държави членки се борят да постигнат целите на ЕС за рециклиране.

Една от причините за това са нерециклируемите опаковки. Те не могат да се събират разделно или да се сортират правилно, или липсва инфраструктура и процеси за рециклиране.

Хартията и картонът са на първо място сред отпадъчните материали за опаковки

Най-разпространеният материал за отпадъци от опаковки са хартията и картонът, които допринасят с 34 млн. тона за общото количество отпадъци от опаковки, генерирани през 2021 г.

Опаковките улесняват транспортирането и защитата на стоките. Въпреки това както производството им, така и отпадъците от тях оказват голямо въздействие върху околната среда.

През ноември 2022 г. Европейската комисия предложи преработено законодателство на ЕС относно опаковките и отпадъците от опаковки.

Предложението има за цел:

• да се намали генерирането на отпадъци от опаковки

• да насърчи кръговата икономика за опаковките по икономически ефективен начин

• да хармонизира правилата за опаковките в целия ЕС

Предложението ще допринесе за постигането на целите на Европейската зелена сделка и нейния план за действие за кръгова икономика. То ще замени Директивата за опаковките и отпадъците от опаковки от 1994 г. и ще я превърне в регламент.

Това означава, че тези правила ще станат пряко приложими във всички държави, без да е необходимо да се интегрират в националното законодателство.

Предложените правила ще създадат нови работни места и бизнес възможности.

Понастоящем секторът на опаковките, включващ както производството, така и дейностите по управление на отпадъците, генерира общ оборот от 370 млрд. евро в ЕС.

С новите правила секторът на опаковките ще играе по-голяма роля в превръщането на ЕС в по-чиста, по-устойчива и по-кръгова икономика, в съответствие с Европейската зелена сделка.

През декември 2023 г. 27-те държави - членки на ЕС, постигнаха съгласие по позицията на Съвета за преговорите с Европейския парламент по предложението.

През март 2024 г. Съветът и Европейският парламент постигнаха временно споразумение по предложението.

Предотвратяване, повторна употреба, рециклиране

Най-важната цел на ЕС е на първо място да се предотврати употребата на опаковки.

Когато опаковките не могат да бъдат избегнати, те трябва да се използват повторно, да се рециклират или да се оползотворява тяхната енергия.

Предложението напълно интегрира този принцип.

Правилата ще обхващат всички опаковки, независимо от използвания материал, и всички отпадъци от опаковки, независимо от техния произход (промишленост, производство, търговия на дребно и домакинства).

Новите правила включват цели за намаляване на отпадъците от опаковки, в сравнение с количествата през 2018 г., от:

5% до 2030 г.

10% до 2035 г.

15% до 2040 г.

Целите ще се прилагат на глава от населението за всяка държава членка.

За да се постигнат, новите правила ще включват:

• Ограничаване на някои видове опаковки за еднократна употреба

• Намаляване на опаковъчния материал до минимум

• Увеличаване на повторната употреба на опаковките

• Опаковки за еднократна употреба

Някои видове пластмасови опаковки за еднократна употреба ще бъдат ограничени, като например за продукти, които се консумират директно в ресторанти и кафенета, пакетчета за подправки, чаши и чинии за еднократна употреба, миниатюрни опаковки за еднократна употреба за хотелски тоалетни принадлежности и пластмасови опаковки за еднократна употреба за пресни плодове и зеленчуци.

Много леките пластмасови торбички, като например тези, които се предлагат на пазарите, също ще бъдат ограничени съгласно новите правила, освен ако не са необходими по хигиенни причини.

Дружествата ще трябва да сведат до минимум количеството материал, необходим за опаковане, например да избягват двойните стени и фалшивите дъна, както и непропорционално големите опаковки за транспортиране на малки предмети.

Целта е да се избегнат ненужните опаковки и разхищението на ресурси.

Повторна употреба, пълнене и връщане

Потребителите трябва да могат да използват повторно, да пълнят отново и да връщат опаковки.

В предложението се поставят цели за различни сектори и формати на опаковките, за да се увеличи възможността за повторна употреба и пълнене, при което потребителите сами да пълнят опаковките, включително за продукти за вкъщи.

Предложението има за цел до 2030 г. всички опаковки на пазара на ЕС да могат да се рециклират по икономически изгоден начин.

Цели за рециклиране

Целите за рециклиране за 2025 г. и 2030 г., заложени в действащата директива на ЕС за всички опаковъчни материали, ще се запазят. Държавите членки ще могат да отложат постигането на целите с не повече от пет години.

За да се постигнат тези цели, новите правила ще включват:

• гаранция, че всички опаковки могат да се рециклират

• увеличаване на използването на рециклирана пластмаса

• въвеждане на по-ясни етикети

• събиране на някои опаковки за еднократна употреба

От 1 януари 2030 г. пластмасовите опаковки трябва да съдържат определено минимално количество рециклирана пластмаса, за да се увеличи използването на рециклирана пластмаса.

Новите правила за етикетиране ще улеснят потребителите да знаят как да сортират различните видове отпадъци от опаковки, как да разпознават отпадъците, които могат да се компостират и да виждат количеството рециклирано съдържание в отпадъците от опаковки.

Това би подпомогнало рециклирането и оползотворяването на материалите и би стимулирало кръговата икономика, а в резултат на това би намалило натиска върху използването на първични суровини.

Събиране на опаковки за еднократна употреба

Новите правила изискват от държавите членки да създадат системи за депозиране и връщане на определени опаковки за еднократна употреба.

До 2029 г. държавите членки трябва да осигурят разделното събиране на поне 90% от пластмасовите бутилки и металните опаковки за напитки за еднократна употреба годишно, допълват от ЕК.

Новите правила ще се отнасят и до безопасността на опаковъчните материали, като целта е постепенно да се премахнат най-вредните използвани вещества.