В понеделник Castelion, стартъп, който се опитва да създаде хиперзвуково оръжие за Пентагона, за първи път тества своята система, съобщи Reuters.

Това е поредният случай, който потвърждава тенденцията все по-голяма група малки производители на хиперзвукови оръжия да предизвикват големите изпълнители на отбранителни проекти с по-евтини и бързо произведени продукти.

Съединените щати, Китай и Русия са се вкопчили в надпревара за разработване на все по-смъртоносни хиперзвукови оръжия, които се движат в горните слоеве на атмосферата със скорост, надвишаваща пет пъти скоростта на звука, и са предназначени да избягват традиционните защитни средства.

"Този изпитателен полет, първият от многото, планирани за тази година, демонстрира нашия подход за бърза разработка и е важен етап за компанията. Сега разполагаме с евтина хиперзвукова тестова платформа, готова да се изстреля при поискване", казва в изявление за информационната агенция Брайън Харгис, главен изпълнителен директор и съосновател на Castelion.

Американски компании като Castelion, Raytheon и Lockheed Martin разработват новия клас оръжия, което се очаква да им донесе огромни договори, ако производството може да бъде мащабирано.

Частната американска компания Stratolaunch съобщи в събота, че е завършила успешно първия полет с двигател на своя хиперзвуков изпитателен апарат за многократна употреба Talon-A. Компанията вече има сключени договори с ВВС и ВМС на САЩ, става ясно от изявлението във връзка с теста, който не е включвал взривно устройство.

Подкрепена с финансиране в размер на 14,2 млн. долара от инвеститорите Andreessen Horowitz и Lavrock Ventures, стартъпът е провел тайно десетки тестове на компоненти от юни 2023 г. насам в завода си в Германия. Компанията си е поставила за цел да проектира и изгради цялостна оръжейна система, която включва хиперзвукова ракета, контролна станция и връзка за пренос на данни.

Успешният тест на ракетната система в събота повишава залозите за конкуренти като RTX и Lockheed Martin - изпълнители на оръжейни поръчки за Пентагона, които се борят за милиарди средства за създаване на хиперзвукови оръжия.

Китай и Русия също имат конкурентни програми на това поле, което се превърна в геополитическа надпревара.

Пазар за десетки милиарди

Пазарът на хиперзвукови оръжия се оценява на 6,8 милиарда щатски долара през 2023 г. и се очаква да достигне 14,5 милиарда до 2030 г., със среден годишен темп на растеж от 11,4%, изчисляват от Markets and Markets, като отбелязват, че нарастващият интерес към този клас оръжия се дължи основно на тяхната скорост, която им позволява да преодоляват големи разстояния за кратък период от време. Списъкът с предимствата им включва още повишена прецизност, възможност за стратегическо възпиране, увеличена скорост и обхват.

Лидерите на този пазар към днешна дата са Lockheed Martin Corporation (САЩ), Northrop Grumman Corporation (САЩ), Raytheon Technologies Corporation (САЩ), BAE Systems (Великобритания), Thales Group (Франция)

За да укрепят позициите си, тези компании прилагат различни стратегии за растеж, които включват разработване на нови продукти, договори, сътрудничество, разширяване, сертифициране, споразумения, придобивания и научноизследователска и развойна дейност.

Лидерът Lockheed Martin Corporation е глобална компания в областта на авиацията, отбраната, сигурността и модерните технологии, която осъществява дейността си чрез четири основни бизнес сегмента.

Звеното Aeronautics се фокусира върху проектирането, производството и обслужването на съвременни военни въздухоплавателни средства, включително изтребители, транспортни самолети и безпилотни въздушни системи.

Сегментът Rotary and Mission Systems е специализиран в предоставянето на усъвършенствани военноморски и наземни системи, включително кораби, подводници, бойни системи и инфраструктура за командване и управление.

Lockheed Martin е основен играч и в космическата индустрия. Нейният космически сегмент се занимава с проектиране, разработване и производство на спътници, космически кораби и свързани с тях технологии. Компанията предлага решения за комуникации, наблюдение на времето, изследвания и приложения в областта на националната сигурност.

Missiles and Fire Control направлението пък се фокусира върху разработването и производството на съвременни ракетни системи, прецизни оръжия, системи за управление на огъня и др.

Друг водещ играч е Northrop Grumman Corporation. Той също има различни сфери на разработка – от аерокосмически системи до киберсигурност. Компанията произвежда самолети, космически кораби и безпилотни летателни апарати, както и иновативни технологични решения в областта на отбраната, разузнаването и цифровата защита.

Радарните системи, възможностите за електронна война, усъвършенстваните сензорни технологии и системите за противоракетна отбрана допълват портфолиото на Northrop Grumman Corporation.

Русия и Китай имат отговор

Както се вижда от класацията на Markets and Markets, топ 5 на компаниите, разработващи хиперзвукови оръжия, е изцяло съставен от представители на Запада. Но Русия и Китай имат своите отговори. И то твърди.

Двете държави активно разработват и внедряват модерни хиперзвукови оръжия. Китай успешно изпита хиперзвукова ракета с ядрен заряд, която обиколи земното кълбо, преди да се насочи към целта си, демонстрирайки усъвършенстван космически потенциал. DF-ZF е хиперзвуков летателен апарат, съчетан с крилата ракета Dong Feng-17.

Китай вече е разположил на терен Dong Feng-17, предназначена за насочване към флота от самолетоносачи на САЩ. DF-17 се описва като "кошмарен хищник“ и включва варианти за наземно, въздушно и морско изстрелване, демонстрирайки напредналите възможности на страната в тази област.

В същото време Русия има своята крилата ракета с въздушно базиране Kh-47M2 Kinzhal, способна да развие скорост, надвишаваща Mach 10 (десет пъти скоростта на звука), а хиперзвуковият летателен апарат Avangard е част от арсенала на Стратегическите ракетни сили на страната

Русия е тествала и хиперзвуковата си ракета Zircon като военноморска оръжейна система, но тя все още не е влязла в активна експлоатация.

През последните години и двете държави постигнаха значителен напредък в разработването на хиперзвукови оръжия, но докато Китай се фокусира върху различни платформи за изстрелване, Русия демонстрира напреднали възможности за маневриране и поразяване на цели в своя хиперзвуков арсенал.