Лични асистенти с изкуствен интелект, които познават отвътре здравословното ни състояние и правната ни история. Възможност да прехвърляте данните ни от едно място на друго безпроблемно и без никакви пречки. Това са само някои от прогнозите за бъдещето на глобалната цифрова мрежа – World Wide Web (WWW), направени от нейния създател Тим Бърнърс-Лий по повод 35-тия ѝ юбилей.

Бърнърс-Лий изиграва своята роля за изобретяването на технологията, която променя света, през 1989 г., докато работи в CERN - швейцарския изследователски център по физика на елементарните частици. Роденият в Лондон компютърен учен представя предложение за система за управление на информацията, която да помогне на колегите му да обменят данни помежду си. Бърнърс-Лий продължава да работи по идеята си и през 1991 г. World Wide Web вече е факт и функционира. През 1993 г. Бърнърс-Лий убеждава CERN да пусне уеб протокола и изходния код в публичното пространство без никакви патенти или такси. Именно на това решение той приписва главоломния успех на мрежата.

"Когато тя стартира, нямаше как да предвидя, че ще доведе до толкова огромна промяна", спомня си той пред CNBC 35 години по-късно.

Още в началото обаче ученият забелязва, че има признаци, че WWW ще се разрасне в голяма степен, тъй като трафикът към първия уебсайт - info.cern.ch, "се увеличаваше 10 пъти всяка година, т.е. удвояваше се на всеки четири месеца".

През десетилетията, изминали от създаването на мрежата, Бърнърс-Лий вижда някои от появилите се недостатъци. Например, емисиите в социалните медии, адаптирани от алгоритми с изкуствен интелект, означават, че хората "се чувстват гневни и разстроени или изпитват омраза", казва той.

„Същевременно лесното създаване на съдържание в платформите на социалните медии и на нови уебсайтове и блогове доведе до онеправдаване на хората и предприятията и до загуба на собственост върху нашите данни“, добавя той.

Но Бърнърс-Лий все пак има известен оптимизъм за бъдещето. CNBC публикува основните му прогнози за това как ще изглежда мрежата след още 35 години.

Предсказание 1: Всеки ще има личен асистент с изкуствен интелект

Една от водещите прогнози на Бърнърс-Лий е, че AI ще промени начина, по който взаимодействаме с глобалната мрежа. С появата на генеративни инструменти за AI като ChatGPT на OpenAI технологичните компании залагат, че потребителите ще се ангажират много повече с чатботове, за да получават необходимата им информация и да им помагат да създават писмени материали и дори код.

Вече има компании, които се опитват да осмислят как ще изглежда взаимодействието на потребителите с мрежата с помощта на устройства, задвижвани от AI, включително Samsung със своя смартфон Galaxy S24 и американският стартъп Humane AI със своето носимо устройство Pin.

Бърнърс-Лий смята, че един ден хората ще имат AI асистенти, които ще ги обслужват - подобно на лекарите, адвокатите и банкерите днес.

"Някои хора вече се притесняват дали след 35 години AI няма да бъде по-мощен от нас", казва Бърнърс-Лий. "Едно от нещата, които прогнозирам - но това е нещо, за което може да се наложи да се борим - е, че ще имаме AI асистенти, на които можем да се доверим, че ще работят за нас, подобно на лекарите в момента".

Робърт Блумоф, глобален главен технологичен директор на Akamai, пък посочва, че според него мрежата ще престане да бъде нещо, което хората използват, и че агентите на AI ще поемат управлението от тяхно име.

"Можете да си представите свят, в който мрежата е царство на агенти с изкуствен интелект и хората вече не я използват ефективно", казва той. "Всичко ще се извършва чрез AI агенти и никой никога няма да влизате директно в банковата си сметка онлайн или в сайта на здравния си доставчик онлайн, или в сайтовете за електронна търговия."

Akamai е основана в отговор на предизвикателството, което Бърнърс-Лий поставя пред Масачузетския технологичен институт в началото на 1995 г. - да създаде нов начин за по-бързо предоставяне на уеб съдържание на крайните потребители.

Според Блумоф хората ще продължат да използват глобалната мрежа, за да гледат развлекателни предавания, филми и да играят видеоигри, но е категоричен, че много от ежедневните функции на нашето онлайн присъствие в бъдеще ще се управляват от изкуствен интелект.

"Човешките същества могат да се върнат към живота си във физическия свят, поздравявайки се лице в лице - като физическо преживяване, а не като виртуално", смята той.

Предсказание 2: Ще станем истински собственици на данните си във всички платформи - включително VR

Друго нещо, което Бърнърс-Лий прогнозира, е мрежа, в която всички потребители ще имат пълен контрол върху своите данни. Така че, вместо да предават правата върху данните си на Google, Meta, Amazon, Apple, Microsoft и други технологични гиганти, ще могат да защитават личната си информация чрез хранилища за данни или "капсули".

"Ще мислите за вашата капсула за данни като за вашето цифрово пространство, ще мислите за него като за нещо, с което се чувствате много добре", обяснява Бърнърс-Лий, който работи по подобна технология в своя стартъп Inrupt.

Inrupt стои зад нещо, наречено протокол Solid, който "има за цел да промени радикално начина, по който работят днешните уеб приложения, и да доведе до истинска собственост върху данните от страна на потребителите, както и до подобряване на неприкосновеността на личния живот". През 2022 г. компанията набира 30 млн. долара от фондове за рисков капитал, включително Forte Ventures, Akamai и Glasswing Ventures.

Във визията на Бърнърс-Лий за мрежата на бъдещето потребителите ще могат да използват своята цифрова капсула за достъп до всички основни приложения, например електронна поща, през телефона, но също така и през лаптопа, настолния компютър и по-големи екрани като телевизорите. Ученият добавя, че идеята му е хората да разполагат с набор от "доверени приложения", на които да позволят да общуват помежду си, за да споделят информация и да изпълняват важни задачи много по-бързо.

Той дава пример със самолетните пътувания, като прогнозира, че бъдещото изживяване в мрежата ще бъде такова, при което всеки ще може да използва портфейла си, за да закупи билет за полет от агрегатор, а след това да му предостави достъп до данните си, за да може той да изготви планове какво да прави потребителят, когато пристигне на място.

"Всички ваши списъци със задачи, събития от календара и т.н., както и всички различни части от вашите данни, ще се обединят, така че възможността да живеете живота си ще стане много по-добра“, казва създателят на WWW.

Чинтан Пател, главен технологичен директор на софтуерната компания Cisco във Великобритания, коментира, че според него мрежата в крайна сметка се премества на място, което е отворено и където информацията може да се споделя по-лесно.

"Въпреки че все по-често сме свидетели на това, че мрежата става малко по-фрагментирана с повече изолирани платформи - все повече информация се събира, продава, дори в много случаи се злоупотребява с нея", казва той и отбелязва, че ChatGPT на OpenAI - и няколко други популярни инструмента за генеративен изкуствен интелект - се захранват именно с данни, получени от отворената мрежа.

"При всичките си недостатъци мрежата е донесла много повече ползи за обществото и е направила много повече неща възможни", категоричен е Пател.

Визията на Бърнърс-Лий за уеб отива още по-далеч към виртуалната и смесената реалност, в които физическият и цифровият свят си взаимодействат чрез мощни хедсети.

"Можете да правите неща с VR слушалки, а след това, когато ги свалите, да ги правите на огромен екран", казва той. "После, докато се движите, можете да вземете телефона си и преживяването да бъде същото където и да сте. Но преминаването между различните устройства би трябвало да бъде много плавно."

Смесената реалност е ново измерение за достъп до интернет, с което експертите очакват, че с времето ще хората ще свикват все повече.

"Ще се случат някои големи промени по отношение на цифровата свързаност", добавя и Пател. "Дотогава тя ще бъде някаква форма на пространствени изчисления и пространствена среда, която няма да е нещо, в което търсим, а поглъщащо изживяване."

Предсказание 3: Голяма технологична компания може да се разпадне

Друго нещо, което според Бърнърс-Лий може да се случи в бъдеще, е голяма технологична компания да бъде принудена да се разпадне.

Миналата седмица официално влезе в сила забележителният Закон за цифровите пазари (DMA) на Европейския съюз, който принуждава технологичните гиганти да променят платформите си, за да позволят на конкурентните продукти да се развиват. Това е важна стъпка, която привържениците ѝ се надяват да доведе до по-здравословен пейзаж на технологична конкуренция.

Ако технологична компания наруши задълженията си по DMA, Европейската комисия може да приложи някои сериозни правни мерки, включващи глоби в размер до 10% от глобалните годишни приходи на компанията. 20% при повторно нарушение.

В някои крайни случаи ЕК може да поиска разформироване на компаниите - въпреки че повечето антитръстови адвокати смятат, че такъв резултат е малко вероятен, като се имат предвид правните пречки, с които Брюксел може да се сблъска.

Бърнърс-Лий акцентира, че винаги предпочита технологичните компании "сами да постъпват правилно", преди да се намесят регулаторите. По думите му именно това „винаги е бил духът на интернет." Ученият дава пример с Инициативата за трансфер на данни – частен проект, който стартира през 2018 г. и вече е подкрепена от компании като Google, Apple и Meta. Той насърчава преносимостта на снимки, видеоклипове и други данни между техните платформи.

"Може би компаниите са били подтикнати донякъде от възможността за налагане на регулации“, казва Бърнърс-Лий. "Но нещата се променят толкова бързо. AI се променя много, много бързо. Има монополи в областта на технологията, а те промениха много мрежата."

По думите му „може би в някакъв момент в бъдещето регулаторите ще трябва да започнат работят сериозно за разбиването на големите компании“.

„Но все още не знаем коя ще е първата жертва“, казва в заключение Бърнърс-Лий.