Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел от ГЕРБ-СДС.

Именно тя е номинацията за министър-председател на първата по големина парламентарно представена партия.

„Мария Габриел е кандидатът за министър-председател с мандат за съставяне на кабинет. Тя е доказан авторитет, политик с изключително добра репутация както в България, така и в Европа, така че смятаме, че е една достойна кандидатура“, подчерта Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Мария Габриел задържа и не върна папката с мандата на президента, каквито намерения изрази снощи по време на извънредния брифинг на ГЕРБ.

„Приемам мандата от името на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност - затова че България има нужда от стабилност, която се крепи на ясни принципи и споделена отговорност. В тази връзка бих искала да ви помоля да седнем да споделим няколко допълнителни информации“, посочи тя пред държавния глава.

За първи път по време на връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена партия, в президентството присъстваха и представители на втората по големина политическа сила – премиерът в оставка акад. Николай Денков и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

След края на срещата с президента, Мария Габриел отново повтори пред медиите, че е поела мандата с чувство на отговорност, защото България има нужда от стабилност.

Тя обаче подчерта, че споразумението ще бъде подписано, но в пакет със споразумение за състав на Министерски съвет и даде 24 часа за продължаване на преговорите.

„7 дни е срок, който аз не приемам“, категорична е Габриел.

Тя обясни, че с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) са дошли заедно при президента, защото партньорите им са поискали още малко време. И зрази надежда  да успеят да финализират преговорите през  следващите 24 часа.

Споразумението и състава на Министерският съвет вървят в пакет, за нас е важно всичко да бъде изговорено и много ясно да кажем, че сме заедно, защото имаме тези принципи, подчерта Мария Габриел, цитирана от БТА.

Тя уточни, че с ПП-ДБ нямат различия за реформите, те са свързани със съдебната система, борбата с корупцията, регулаторите. И приоритетите, и реформите, и Министерският съвет вървят ръка за ръка, убедена е кандидатът за премиер. По думите й, преговорите ще продължат още този следобед, в момента, в който има яснота по позициите, те ще бъдат обявени.

Ние ще подпишем споразумението, имаме нужда нещата да бъдат изговорени, преговорите продължават, за да стане ясно, че се върви в пакет – споразумение и състав на правителството, поясни Мария Габриел.

Предлаганият от ГЕРБ-СДС проектосъстав на Министерския съвет е неприемлив за ПП-ДБ, заяви премиерът в оставка Николай Денков на излизане от президентството.

"В пакет вървят както споразумението - текстът е ясен и конкретен, така и съставът на Министерския съвет. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано споразумението или не, до вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Ако трябва ще доуточним още текстовете и можем да погледнем състава на Министерския съвет.

Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно. Сутринта това, което беше представено като проектосъстав, ние го виждаме за първи път, в този вид за нас е неприемливо. Тепърва ще обсъждаме и състава. След като приключат преговорите, когато има общо съгласие, тогава с Мария Габриел можем да ви кажем какво може да бъде прието от двете страни", каза Денков, цитиран от БНТ.

Малко по-късно, от партия ГЕРБ публикуваха официално съобщение.

"Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори. Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12 ч.

Кандидатът на ГЕРБ за министър – председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение.", категорични са от партията на Бойко Борисов.