Жизел Бюндхен покорява света на модата още с появата си на корицата на Vogue едва на 18 години.

Родена е и израства в малко градче в Южна Бразилия, след което е забелязана в местен мол и на 13 години напуска дома, за да започне кариерата си на модел.

Става емблематична с уверената си походка на подиума, бронзовия загар на кожата и златистите дълги коси.

Днес, освен топмодел и ангел на Victoria's Secret, може да се нарече актриса и предприемач.

Getty Images/ Жизел Бюндхен дефилира като ангел на Victoria's Secret на модния подиум в Kodak Theatre, Холивуд

Благодарение на брака си с Том Брейди през 2009 г. става и футболна знаменитост, но през 2022 г. двамата обявяват развода си. Днес тя живее между Флорида и Коста Рика с децата си Бенджамин и Вивиан, на 14 и 11 години.

"Животът ми е малко по-различен от този на другите", казва 43-годишният супермодел пред WSJ. "Понякога съм с децата, но не през цялото време. Имам различна рутина, когато съм с тях и когато не."

Getty Images/ С Том Брейди - все още влюбени, по време на церемонията Met Gala 2019, Музей на изкуствата "Метрополитън", Ню Йорк

Споделя, че винаги прегръща промените, които животът ѝ поднася.

Промените са най-постоянното, което имаме. Единственият случай, когато нещо остава постоянно завинаги, е когато умрем.

Този месец Бюндхен издава "Nourish: Прости рецепти за укрепване на тялото и изхранване на душата" – готварска книга за хора, които не разполагат с много време, но искат да се хранят здравословно.

"Аз не съм готвач, далеч съм от това. Но си мисля как да направя неща, които са лесни и питателни?", обяснява Жизел. Рецептите включват зеленчукова пица без глутен, салати с пилешко и любимия ѝ хляб с ядки и семена.

В новата книга описва провала на опитите си да стане вегетарианец.

"Когато бях млада, си казвах: "О, Боже мой, обичам малките животни. Не искам да ям месо. Спрях го и станах анемична. След това бях суровоядец и през цялото време мръзнех. Посинявах, устните ми бяха лилави през лятото.

За мен цялото това нещо около храната се превърна във въпроса откъде идва тя? Как се отглежда?

Сега възприемам тялото си като храм. Не искам да се чувствам отпаднала, след като съм яла. Не искам да ме боли стомах или да имам запек. Целта ми е да живея възможно най-дълго, най-добрия живот, на който съм способна."

Категорична е, че има едно нещо, което никога не би яла:

За мен бялата захар означава отрова. Има толкова много други вкусни начини за подслаждане. Мед, кленов сироп, фурми.

Топмоделът признава, че всяка сутрин става в 5 ч.

Пие хладка вода с малко лимон и келтска сол. Прави йога асани (упражнения за разтягане) за около 15 минути, а после 15 минути медитация. След това разхожда кучето си, храни го и тогава денят ѝ започва.

Когато децата са с нея, имат много занимания. Трудно е да управлява графиците им. Но е категорична, че най-важното е първо да стартира деня за себе си – по-най подходящия начин с медитация и йога.

След това за закуска пие чай. Ако има много тежка тренировка, хапва яйца и авокадо. Понякога пие смути плюс бадемова паста за протеин.

Опитва се да тренира шест пъти в седмицата. Харесва пилатес, защото преди три години претърпява операция на гърба и това помага за укрепване на гръбначния стълб.

Обича да прави упражнения и навън: сърф, плуване, конна езда, волейбол. Занимава се с тежести два дни в седмицата и с кардио също толкова.

Getty Images/ На разходка с кучето край дома си във Флорида

Но признава, че най-зареждащо ѝ действат разходките с кучето, когато остава насаме със себе си. Не разполагам с достатъчно такива моменти, допълва Жизел.

Как успява да запази оптимизма си:

Вярвам, че сме тук, защото всички имаме какво да учим, да се развиваме и да растем. Когато погледна назад, виждам, че най-големите, най-предизвикателните преживявания, са ми се случили и съм благодарна. Те ми показаха, че съм по-силна, отколкото си мислех, че съм.

Жизел споделя, че един от моментите в кариерата й на модел, с който най-много се гордее, е когато пристига в Сао Пауло само на 13 години, без да познава никого там.

"Напуснах село с 10 000 жители. Когато стигнах в града, портфейлът ми беше изчезнал. Една жена ме видя да плача и ми даде монета, а аз се обадих на баща ми от един телефонен автомат.

Той каза: "Жизел, можеш да се прибереш у дома." В този момент реших, че няма да се върна, само защото някой ми е откраднал портфейла.

Когато най-накрая стигнах до модния офис в Сао Пауло този ден, се чувствах толкова силна. Това беше най-голямото първо трудно нещо, което ми се случи.

Когато започваш модна кариера, хората се отнасят зле с теб. Ще го кажа така: Не всички са любезни.

Но имам няколко поуки от този първи опит, той ми даде много сили за това, което предстоеше", допълва една от най-красивите жени на планетата.