Reddit предложи цената на първичното си публично предлагане (IPO) в горния край на целевия диапазон. Платформата, която ще дебютира днес под индекса "RDDT", е предложила цена на акциите си от $34 за брой в сряда, съобщават запознати пред The Wall Street Journal. Това ще даде на компанията за социални медии оценка от около $6,4 млрд. Това е в горната част на сумата, която Reddit очакваше да бъде оценена при предлагането, но под оценката от $10 млрд., която достигна през 2021 г.

Топлият прием за платформата и технологичната компания Astera Labs, предполага, че отслабеният пазар на IPO през последните две години може да се обърне. Акциите на Astera затвориха с над 70%. Компанията, която произвежда полупроводникови продукти, които се използват за изграждане на инфраструктури за облачни услуги и изкуствен интелект - предложи цената на своето IPO във вторник с два долара над целевия ценови диапазон.

Reddit предаде голяма част от IPO-то си в ръцете на най-проспериращите си потребители и също така запази част за индивидуални инвеститори - необичаен ход, който може да направи акциите по-волатилни. Социалната мрежа определи сравнително консервативен ценови диапазон за предлагането, отчасти защото е наясно, че лоялните ѝ потребители ще купуват акциите, посочва WSJ.

Въпреки лоялността на много от потребителите си Reddit губи пари всяка година от стартирането си през 2005 г. и изостава от търговския успех на социални мрежи като Facebook и X. Фокусът на много потребители на платформата върху нишови теми и донякъде свободният подход към модерирането на съдържанието са проблем за някои рекламодатели.

Докато търси нови източници на приходи, през февруари Reddit подписа договор на стойност 66 млн. долара за предоставяне на данни за обучение на изкуствен интелект на Google. Платформата разчита на доброволци от своята потребителска база, които модерират съдържанието, публикувано във форумите ѝ.

Модераторите могат да решат да се оттеглят от задълженията си по всяко време, както през 2023 г., когато няколко от тях напуснаха в знак на протест срещу решението на Reddit да таксува разработчици на приложения от трети страни за достъп до своите данни.

Според съоснователя и главен изпълнителен директор Стив Хъфман 100 000 онлайн форума наречени "subreddits", позволяват разговори по теми, вариращи от "възвишеното до смешното, от тривиалното до екзистенциалното, от комичното до сериозното".

Reddit ще се търгува на Нюйоркската фондова борса. Въпреки че силното ценообразуване не гарантира, че акциите ще се справят добре, то обикновено е окуражаващ знак.