Cohere, стартираща компания за изкуствен интелект, която разработва базови модели, за да се конкурира със създателя на ChatGPT OpenAI, е в напреднали преговори за набиране на 500 милиона долара при пазарна оценка от около 5 милиарда долара, съобщава Reuters, позовавайки се на вътрешни източници, които добавят:

„Базираната в Торонто компания отбеляза годишен ръст на приходите си до 22 милиона долара този месец от 13 милиона долара през декември, тъй като пусна новия модел Command-R“.

Стартъпът, основан от бивши изследователи на Google, разкри потенциала си за растеж пред инвеститорите чрез изграждане на фокусирани върху предприятията AI модели. Cohere, който в момента има партньорство с Oracle, също така планира да направи моделите си достъпни за други големи облачни доставчици.

Компанията беше оценена на 2,2 милиарда долара миналия юни, когато набра 270 милиона долара от инвеститори, включително Inovia Capital, Nvidia и Oracle. Новата оценка, към която се стреми стартъпът, става ясна за първи път сега. През януари Reuters съобщи, че Cohere иска да събере между 500 милиона и 1 милиард долара. Сега се очаква съществуващите инвеститори също да се присъединят към последния кръг на финансиране.

Ако компанията постигне заложените си цели, това ще е пореден пример за апетита на инвеститорите към финансиране на стартиращи компании за изкуствен интелект при високи оценки въпреки умерените им приходи, тъй като те залагат на бъдещото приемане на технологията. Водещите компании в сектора се надпреварват да наберат капитал, за да финансират скъпото разработване на AI модели, които изискват огромно количество изчислителна мощност и топ талант.

Cohere се конкурира с OpenAI и Anthropic, като същевременно се фокусира върху бизнес приложенията на AI.

OpenAI прогнозира приходи от 1 млрд. долара през 2024 г. и е събрала повече от 10 млрд. от водещи инвеститори, включително Microsoft. Други AI лаборатории, като Anthropic и Mistral, също привлякоха подкрепа от големи технологични компании.

Но този огромен интерес към финансирането на губещи лаборатории за изкуствен интелект повдигна веждите на някои фондове за рисков капитал, които се съмняват дали AI моделите някога ще донесат достатъчно приходи спрямо огромното количество инвестиции, необходим за разработването им.