Илон Мъск твърди, че компанията му Neuralink може да възстанови зрението на маймуни.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви в X, че Neuralink е дала възможност на слепи маймуни да виждат с помощта на технологията си за мозъчни чипове.

"Имплантът Blindsight вече работи при маймуни", написа той.

Милиардерът добави, че в началото резолюцията ще бъде ниска, като "ранните графики на Nintendo", но в бъдеще може дори да надхвърли нормалното човешко зрение.

Мъск направи и важното пояснение в отговор на критиките срещу компанията му, че "нито една маймуна не е умряла или сериозно пострадала от устройство Neuralink!"

Новият продукт следва програмата "Telepathy" на Neuralink, която позволява на пациенти да управляват компютри с мисълта си, пише Euronews. През януари Мъск обяви, че първият човек с имплантиран чип в мозъка се възстановява добре след операцията, а по-късно даде сведения, че вече може да движи курсора на компютърна мишка с ума си.

В четвъртък Neuralink публикува видеоклип, в който пациентът, страдащ от квадриплегия, играе онлайн шах само с помощта на мисловен курсор.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), одобри първото изпитване на компанията през май миналата година. Процедурата включва поставянето на 64 гъвкави нишки в частта на мозъка, която контролира намерението за движение.

Нишките са толкова фини, че се налага да бъдат имплантирани от робот. След това те позволяват на импланта да записва и предава мозъчни сигнали към приложение, което това декодира как човек желае да се придвижи. Чипът се захранва от батерия, която може да се зарежда безжично.