Google планира да унищожи масив от данни, които отразяват историята на сърфиране в интернет на милиони потребители, като част от уреждането на съдебно дело, в което се твърди, че компанията е проследявала хора без тяхното знание.

Колективният иск, подаден през 2020 г., обвинява компанията , че е подвеждала потребителите за това как Chrome проследява дейността на всеки, който използва частната опция за сърфиране "Инкогнито". В съдебния иск, цитиран от The Wall Street Journal се твърди, че Google не е оповестила потребителите за видовете данни, които се събират, включително подробности за това кои уебсайтове са разглеждали.

Детайлите по споразумението, подадено в понеделник във федералния съд на Сан Франциско, определят действията, които компанията ще предприеме, за да промени практиките си по отношение на частното сърфиране. Според документацията Google се е съгласила да унищожи милиарди точки данни, за да предостави на потребителите възможността да деактивират бисквитките на трети страни.

Това е нещо, което компанията не е правила досега. Споразумението не включва обезщетения за отделни лица. Но уговорката ще позволи на отделните потребители да подават искове. Адвокатите на ищците вече са подали 50 иска в щатския съд на Калифорния.

Адвокат Дейвид Бойс, който представлява потребителите в съдебния процес заяви пред WSJ, че решението изисква от Google да изтрие и поправи "в безпрецедентен обхват и мащаб" данните, които е събрала неправомерно.

"Това споразумение е историческа стъпка в изискването за честност и отчетност от страна на доминиращите технологични компании."

Говорителят на Google Хосе Кастанеда заяви, че компанията с удоволствие ще изтрие "старите технически данни". Той добави, че информацията никога не е била свързана с дадено лице или използвана за каквато и да е форма на персонализация. Той нарече индивидуалните искове неоснователни.

Уреждането на спора ще премахне едно дело от натоварената преписка на Google, като същевременно ще принуди компанията да изтрие със задна дата ценни потребителски данни - рядък резултат от съдебно оспорване срещу технологичен гигант, пише WSJ. Chrome е един от най-важните канали към търсачката на компанията, която е в основата на доходоносния ѝ рекламен бизнес.

Google се бори с отделни съдебни дела на Министерството на правосъдието на САЩ, обвиняващи компанията в монополизиране на пазарите на търсенето и на рекламните технологии. Тя също така заяви, че планира да обжалва антитръстово решение от декември, свързано с бизнеса ѝ с онлайн магазини за мобилни приложения.

Предварителното споразумение, постигнато в края на декември, предотврати съдебен процес, който беше насрочен за февруари. Решението все още трябва да бъде окончателно одобрено от съдия Ивон Гонзалес Роджърс в Северния окръг на Калифорния.

Искът обхваща милиони потребители, които са използвали опцията частно сърфиране от юни 2016 г. насам. Първоначално делото изискваше обезщетение от 5000 долара на засегнато лице за нарушения на федералните закони за подслушване и за защита на личните данни в Калифорния.

Разкритията по иска стартираха вътрешни разговори, засягащи как ръководителите на Google обсъждат политиката на компанията относно частното сърфиране. През 2019 г. маркетинговият директор на Google Лорейн Туихил предупреди главния изпълнителен директор Сундар Пичай, че сърфирането в режим "Инкогнито" не трябва да се нарича "частно", защото рискува да "създаде погрешни схващания".

Съгласно условията на споразумението компанията ще преработи информацията за това как събира данни за частно сърфиране. През следващите пет години, съгласно споразумението, Google трябва да поддържа промяна в режима Инкогнито, която позволява на потребителите да блокират бисквитките на трети страни по подразбиране. Отделно от това компанията заяви, че планира да премахне софтуера за проследяване от Chrome до края на годината.

Съдът не одобри групата от ищци за финансови щети. Това означава, че засегнатите потребители ще трябва да подадат индивидуални искове срещу Google. Компанията Boies Schiller, която първоначално подаде обвинението срещу технологичния гигант, потърси подкрепа от Morgan & Morgan, един от най-големите рекламодатели за лични наранявания и масови съдебни дела. Адвокатите казват, че планират да подадат още индивидуални искове през предстоящите месеци.