Европа оставя зимните месеци зад гърба си, а съоръженията за съхранение на газ са препълнени до рекордно високи нива. Това изобилие позволи на цените на пазара на едро да паднат, а сметките за електроенергия да се понижат до нивата, наблюдавани за последен път преди инвазията на Русия в Украйна.

И така, след като години наред разходите за отопление и електроенергия в домовете ни бяха огромни, приключи ли енергийната криза в Европа? Експертите предупреждават, че отслабващите пазари на газ и електроенергия и намаляващите сметки крият по-дълбок икономически махмурлук, който може да продължи и през следващото десетилетие.

"Приключи ли енергийната криза? Не", казва пред The Guardian Томаш Мансер, ръководител на отдела за анализ на газта в доставчика на данни ICIS. "Бих казал, че се справяме с кризата. Но по-широката икономическа картина се превърна в отделен звяр."

В продължение на повече от десетилетие преди войната в Украйна руските газопроводи бяха най-големият източник на газ за Европа. След нападението на Москва този внос спадна с две трети от пика си през 2019 г., което предизвика пазарен шок, който доведе цените на едро да достигнат 10 пъти по-високи нива.

Днес има ясни признаци, че непосредствената криза с доставките на газ, която се появи за първи път след пандемията, е започнала да намалява.

Европа излезе от втората си зима без достъп до руски доставки с рекордно пълни газови запаси от 59%, съобщава браншовата организация Gas Infrastructure Europe, благодарение на вноса от Норвегия и морските товари от САЩ.

Според ICIS газовите хранилища ще бъдат запълнени на 95% до началото на септември тази година, което е доста над целта на ЕС за 90% до ноември. Това изобилие от газ би трябвало да означава, че пазарните цени ще продължат да падат.

Ранните прогнози сочат, че референтната цена на газа в Европа може да падне до 28,32 €/MWh през летните месеци от април до септември, което е с 17% по-малко от средната цена през лятото на миналата година. Въпреки това цените са повече от два пъти по-високи от средната цена 11,58 €/MWh, регистрирана през лятото на 2019 г.

За пазарите на електроенергия се прогнозира референтните стойности да спаднат с повече от една трета спрямо миналото лято до 63,18 €/MWh между април и септември, което е най-ниското показание от лятото на 2020 г. насам.

Спадът на енергийните пазари в Европа вече се е пренесъл и в домакинствата. В Обединеното кралство таванът на регулатора Ofgem, който определя максималната цена, която доставчиците могат да начисляват за единица газ или електроенергия, спадна с 238 паунда до 1690 паунда за типичната годишна сметка. Това е най-ниската стойност от две години насам.

"Но само по-ниските цени не са достатъчни, за да се обяви краят на енергийната криза", казва Мансер. "Трябва да се вземе предвид и по-широката икономическа картина."

Скорошният спад на пазарните цени се дължи отчасти на икономическия мрак, предизвикан от самата енергийна криза, посочва той. Нарастващите сметки за енергия предизвикаха инфлация в големите икономики, което доведе до криза на битовите разходи, забавила потребителското търсене на нови продукти.

Това от своя страна е довело до намаляване на икономическата активност в индустриалните центрове на Европа и до ограничаване на потреблението на газ от тежката промишленост. Мансер очаква, че през тази година търсенето ще остане с 20% под нивата отпреди пандемията.

"Въпреки че газът е по-достъпен, все още има намалено търсене на продукти поради кризата с разходите за живот, което означава, че търсенето на промишлен газ все още не се е възстановило", казва той.

Възстановяването на промишленото търсене би попречило на цените на газа да паднат до ниските нива отпреди пандемията и би послужило за подчертаване на нарастващата зависимост на Европа от по-скъпи източници на газ. Страните от ЕС обикновено заместват вноса на руски газ с морски товари от втечнен природен газ (ВПГ), което предизвиква вълна от инвестиции в нови терминали за внос, за да се осигури газ за подхранване на икономическото възстановяване.

Привържениците на чистата енергия призовават правителствата да направят повече, за да заменят вноса на руски газ с местни възобновяеми алтернативи. Но по-слабите пазарни цени в Европа може да затруднят разработчиците на чиста енергия да играят своята роля в откъсването на икономиките от изкопаемите горива.

Робърт Джаксън-Строуд, анализатор в ICIS, казва, че много купувачи са се възползвали от възможността да си осигурят по-ниски цени на енергията, като са сключили дългосрочни сделки за доставки възобновяеми източници с отстъпка. За много разработчици разходите за изграждане на проекти като вятърни и слънчеви паркове, са се увеличили рязко на фона на инфлацията по веригата за доставки.

По-слабите пазарни цени и по-високите разходи означават също, че правителствените схеми за подпомагане на инвестициите в нови енергийни проекти ще станат по-скъпи за държавната хазна - добавя Джаксън-Строуд.

"Създаде се цикъл, който ще се повтаря още десетилетие", казва той.