Южноевропейските икономики, които дълго бяха обект на критики и дори присмех от по-богатия Север, обърнаха посоката и затвърдиха ролята си като двигател на растежа в еврозоната.

Публикуваните тази седмица проучвания на S&P Global показаха, че Испания и Италия са надминали очакванията на икономистите с по-бърз растеж през март. Гърция също показа подобна тенденция по производствен показател.

Това помогна на индекса за валутния блок да излезе от период на свиване за първи път от 10 месеца, отбелязва Fortune.

"Испания и Италия дадоха най-голям тласък, като темповете им на растеж се ускориха до най-силните от близо година", заявиха от Хамбургската търговска банка. По този начин беше компенсирано устойчивото свиване на производството в Германия и Франция, започнало в средата на 2023 г.

Ръстът на туризма след пандемията, процъфтяващият износ и по-ниските цени на енергията благодарение на възобновяемите източници и ограничената зависимост от руския газ дадоха предимство на т.нар. периферни държави по Средиземноморието в еврозоната.

След пандемията "туризмът се развива много добре в европейския юг", заяви управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас на конференция в Атина миналата събота.

Но сравнително силният растеж на региона се дължи най-вече на факта, че след много години южноевропейските страни "коригираха дисбалансите, така че сега се развиват със здравословни темпове", допълни той.

Преди малко повече от десетилетие същите тези страни, на които се гледаше като на разточителни и не толкова продуктивни, бяха в основата на дълговата криза, която разтърси единната европейска валута, припомня Fortune.

Според Европейската комисия Испания, Португалия и Гърция ще бъдат сред икономиките с най-добри резултати в 20-членния блок тази година.

За разлика от тях френското правителство понижи прогнозата си за растежа през 2024 г. и отчете бюджетен дефицит, който далеч надхвърля прогнозата за 2023 г. и го накара да търси съкращения на разходите за десетки милиарди евро.

Германия вероятно се намира в края на плитка рецесия, натежала от колебаещи се потребители, слабо външно търсене и високи разходи по заеми.

Инвеститори, сред които Vanguard Asset Management, JPMorgan Asset Management и Neuberger Berman, изкупуват държавните облигации на южноевропейските държави, възползвайки се от ралито, което рязко намали премията над Германия и Франция.

Спредът между 10-годишните португалски облигации и облигациите, например, е намалял приблизително наполовина до около 65 базисни пункта от пика в средата на 2022 г.

Икономиката на Испания се отличава от тази на останалите страни, тъй като след пандемията се наблюдава бум в износа на всякакви продукти – от финансови услуги до производство.

"Това няма да е ново Елдорадо, но страната ще продължи да привлича инвеститори", коментира пред Bloomberg икономистът от Natixis Хесус Кастийо.

Освен че ще се възползва от по-малкото излагане на риск от покачване на цените на изкопаемите горива, според него Испания може да има "трайни предимства", като по-ниски разходи за труд в сравнение с Франция, Германия и Италия, квалифицирана работна ръка и функционираща здравна система.

Вътрешното търсене също остава силно, като потребителите и корпорациите са намалили нивата на задлъжнялост до най-ниското отпреди кризата през 2008-2012 г., а нивото на безработица се движи около най-ниското от 2007 г.

"Испания ни харесва много", заявява Алес Кътни, ръководител на отдела за международни лихвени проценти във Vanguard.

"Смятаме, че фундаменталните фактори продължават да не са справедливо оценени от пазара. В Испания всичко изглежда чудесно, но в дългосрочен план, особено с данните, които имаме от Франция, виждаме, че има много възможности за компресия между Испания и Франция."

Спредът между доходността на испанските и френските 10-годишни облигации е намалял повече от два пъти от пика в средата на 2022 г. до малко над 30 базисни пункта.

В съседна Португалия туризмът е донесъл рекордни приходи от 25 млрд. евро през 2023 г. Страната отбелязва стабилно увеличение на износа, който включва текстил, автомобили и автомобилни части. От 2019 г. тя е най-големият производител на велосипеди в Европа.

Но страната се превърна и в гореща точка за недвижими имоти за чуждестранни купувачи. През последните години заможни инвеститори изкупуват търговски сгради, както и хотели и жилищни имоти.

Благодарение на възстановяването на нивата на валежите и множеството вятърни турбини, Португалия намали и необходимостта от използване на газ за електроенергия. Миналата година вятърната енергия покриваше 25% от общото търсене, водната – 23%, а газовите централи19%.

Гърция, която в края на миналата година възстанови инвестиционния си рейтинг, отбелязва рекордни нива на туризъм след пандемията. Секторът представлява около една четвърт от икономиката и генерира 15,7% повече приходи през 2023 г.

Строителството също е голям двигател на растежа, като миналата година са издадени почти 56% повече разрешителни за строеж, отколкото през 2019 г.

Още един знак, че Гърция е оставила зад гърба си дълговите проблеми, е продажбата на 30% дял в международното летище в Атина преди два месеца, което отбеляза най-голямото първично публично предлагане за повече от две десетилетия, допълва Fortune.