Базираният в Москва онлайн търговец на прахосмукачки и други уреди shopozz.ru е добавил към обичайния си бизнес десетки интернет терминали Starlink, които се озовават на фронтовата линия в Украйна в помощ на руските войници.

Въпреки че Кремъл забрани използването на Starlink - сателитната интернет услуга, разработена от SpaceX на Илон Мъск - през последните месеци посредниците купуващи потребителски терминали умножават. Те ги доставят на руските сили, което подкопава предимството на бойното поле, на което някога се радваха украинските бойци, които също разчитат на най-модерните устройства, пише The Wall Street Journal.

Представител на московският търговец, който в интервю за WSJ се представя само като Олег, казва, че повечето от поръчките му идват от „новите територии“ – препратка към окупираните от Русия части от Украйна. Той добавя, че доброволци доставят оборудването на руските войници в Украйна.

Starlink осигурява незабавен и до голяма степен сигурен достъп до интернет и на други бойни полета, включително в Судан, става ясно от разследването на WSJ, според което сенчеста верига за доставки на хардуер на Starlink поставяйки хиляди бели устройства с размер на кутия за пица в ръцете на врагове на САЩ.

Освен че решава вековния проблем с ефективната комуникация между войските и техните командири, Starlink е начин за контролиране на дронове и други напреднали технологии, които са критично важна част от съвременната война.

Разпространението на лесен за активиране хардуер тласка SpaceX в обърканата геополитика на войната. Компанията има способността да ограничава достъпа до Starlink чрез „геозониране“, което прави услугата недостъпна в определени държави и местоположения, както и чрез възможността да деактивира отделни устройства.

Русия и Китай не позволяват използването на Starlink, защото това може да подкопае държавния контрол върху информацията и поради общи подозрения към американската технология. Междувременно Мъск заяви в платформата си X, че доколкото му е известно, никакви терминали не са продавани пряко или непряко на Русия и че те няма как да работят там.

The Wall Street Journal обаче проследява продажбите на Starlink в множество руски онлайн платформи за търговия на дребно, някои от които се свързват с продавачи в САЩ през eBay. Журналистите на медията също така интервюират руски и судански посредници и дистрибутори и проследяват руски доброволчески групи, които доставят хардуер на SpaceX на първа линия.

Много от крайните потребители се свързват към сателитите, използвайки функцията за роуминг на Starlink, след като дилърите регистрират хардуера в страни, където технологията е разрешена, посочва изданието.

Руските посредници купуват хардуера от eBay в САЩ или от други места, сред които черния пазар в Централна Азия, Дубай или Югоизточна Азия. След това го пренасят контрабандно в Русия

По този повод украински служители казват, че са се свързали със SpaceX и че работят заедно за решаване на проблема. През март украинският телекомуникационен регулатор публикува указ, според който само регистрирани от властите в Киев терминали Starlink могат да работят в окупирани райони или около фронтовата линия. Не е ясно обаче кога тези нови правила ще влязат в сила или как ще бъдат прилагани.

Джон Плъмб, заместник-министър на отбраната на САЩ, отговарящ за космическата политика, каза в петък, че SpaceX работи заедно с Украйна, за да се опита да прекрати използването на терминалите на фронта от руснаците. „Ние работим с Украйна, работим и със Starlink“, каза той по време на брифинг.

Нито SpaceX, нито Мъск потвърждават това, посочва WSJ.

Как Starlink попадна на бойното поле?

SpaceX разработи Starlink като гражданска технология. В момента има почти 5700 работещи сателита Starlink в орбита около Земята. Услугата има 2,7 милиона клиенти, а компанията - нова производствена база в Тексас. Приходите ѝ за 2022 г. са 1,4 милиарда долара, спрямо $222 млн. предходната година.

Подобно на други космически комуникационни системи, Starlink разчита на сателити в орбита, за да предостави на потребителите високоскоростни интернет връзки.

Хардуерът е достатъчно прост, така че потребителите да могат да се свързват онлайн за минути, след като получат комплект, посочва Starlink на сайта си. Стандартният комплект включва плоска бяла антена, рутер и кабели. Абонатите изтеглят приложение, за да се регистрират и контролират своя абонамент, преди да се свържат със системата Starlink.

В потребителското споразумение за услугата се казва, че тя не е проектирана или предназначена за използване с военни оръжия. Миналата година висш ръководител на SpaceX заяви, че компанията е предприела стъпки, за да ограничи Украйна да използва Starlink за преки военни цели.

Илон Мъск пък каза на своя биограф Уолтър Айзъксън, че услугата е предназначена за мирни цели, а не за удари с дронове.

Независимо от това, кой може да използва Starlink и за какви цели не винаги е ясно, посочва WSJ. Хардуерът намери своето място в разкъсания от война Йемен и е внесен контрабандно в Иран, който не е одобрил технологията, посочва WSJ.

Aко SpaceX установи, че някое от Starlink устройстваta се използва от санкционирани или неоторизирани страни, компанията разследва и може да деактивира терминалите.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Мъск активира Starlink в страната. Поддръжниците на Украйна, включително Полша и Агенцията за международно развитие на САЩ, купиха хиляди терминали Starlink за украинските сили, които им помогнаха да отблъснат руснаците. Чрез защитената интернет връзка, предоставена от Starlink, украинските наблюдатели, използващи дронове, съобщаваха руските позиции на артилеристите.

Руски дефицит

Междувременно войските на Москва често нямат необходимото оборудване за връзка с командирите си, отбелязва WSJ. Впоследствие Русия се опитва да въведе нови свои собствени устройства, влезли в производство едва когато започва инвазията. Има обаче проблеми с пускането им в необходимия мащаб, както и продължаващи технически проблеми. Това пречи на руснаците да имат сигурна, съвместима комуникационна система за сложни операции.

„В резултат на това те просто започнаха да си говорят по-малко“, казва пред WSJ Томас Уитингтън, сътрудник в Royal United Services Institute, базиран в Лондон мозъчен тръст по сигурността. „Това, което движи използването на Starlink, е необходимостта от сигурни комуникации, от тактическия ръб на операциите до централата, и от сигурна комуникационна система, която може да се използва за управление на дронове“, посочва той.

Много от дилърите в Русия рекламират открито хардуера

Усилията на Русия да въведе Starlink на фронта са продължили около година, според източник на WSJ, запознат със ситуацията. Страната започва да използва широко терминалите в началото на тази година, след като разбира как да регистрира устройствата в други страни, казва още източникът.

Търсенето на терминали Starlink в руската търсачка Yandex.ru открива множество търговци като Олег, които продават хардуера онлайн на купувачи в Москва и извън руската столица.

Уебсайтът strlnk.ru обещава „тествано представяне“ в окупираните райони на Крим, Луганск, Донецк и Херсон, с месечни такси, започващи от $100. Сайтът предоставя контакти за дилър, включително руски телефонен номер и имейл на Yandex. Представител на компанията е отказал да говори с репортер на Journal.

Уебсайтът, за който работи Олег, има вградени eBay обяви от хора, живеещи в различни американски градове - от Охайо до Ню Джърси - продаващи терминали Starlink.

Говорител на eBay казва, че компанията „спазва законите и разпоредбите на страните, в които оперира, както и съответните международни закони и санкции“.

Руски доброволци се хвалят открито в социалните медии, че доставят терминалите на войските

През февруари сестрите Валентина и Екатерина Корниенко публикуват в Telegram видео, което според тях показва как доставят пет терминала Starlink на руски войници, воюващи в Източна Украйна. Те казват, че това е първата от 30 системи, предназначени да помогнат на войските на Москва да надвият украинските сили.

„Това е нещо ново и много необходимо, това е Starlink“, казва едната сестра във видеото. „Ще го изпробваме и следващата доставка ще бъде по-голяма.“

През септември 2023 г. Мъск каза, че е отхвърлил искане за активиране на Starlink в Крим, украинския черноморски полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., твърдейки, че Киев иска да използва услугата при нападение срещу руски военноморски кораби. В публикация в X Мъск заяви, че това би направило SpaceX съучастник в голям акт на война и да ескалира конфликта.

Междувременно руските дилъри на Starlink рекламират на своите сайтове, че Крим вече не е геозониран, както и окупираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна, където войските на Москва използват системите в битката си за заграбване на повече украинска територия.

27-годишен майор от 92-ра бригада на Украйна казва пред WSJ, че за първи път е видял руснаци да използват Starlink по-рано тази година, защото не са се сетили да сложат камуфлаж на бялата антена.

„Те използват най-вече по-новите модели. Това означава, че някъде наблизо има оператори на дронове“, отбелязва той и допълва, че все пак не е забелязал никакви промени в поведението или стратегията на руснаците, откакто са започнали да използват Starlink.

Заобиколни решения в Судан

Потребителско споразумение, публикувано на уебсайта на Starlink, гласи, че клиентите не могат да препродават достъп до Starlink без разрешение и че нарушителите на правилата могат да загубят достъп до услугата. Потребителските акаунти обикновено трябва да бъдат стартирани от потребителя от негово име. Клиентите са изправени пред ограничения при продажбата или прехвърлянето на купени терминали.

В Судан Starlink не е официално разрешен за употреба, но паравоенната групировка Сили за бърза подкрепа е намерила начин да използва Starlink за високоскоростен достъп до интернет. Правителствените сили водят битка срещу групировката, която САЩ обвиняват във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и етническо прочистване.

Судански военни служители и неоторизирани дилъри на Starlink казват пред WSJ, че Абделрахим Хамдан Дагало, заместник-командир на Силите за бърза подкрепа, е ръководил купуването на стотици терминали Starlink от дилъри в Обединените арабски емирства. През септември Министерството на финансите на САЩ постави Абделрахим в черен списък, позовавайки се на сериозни нарушения на човешките права от страна на паравоенната групировка.

Терминалите са засилили командните способности на бунтовниците и са им помогнали да наемат повече хора за войната, според източниците на WSJ, включително през последните два месеца, когато голяма част от страната остава без интернет или други телекомуникации.

Трима базирани в Дубай дилъри казват пред WSJ, че са изпратили стотици устройства Starlink в Судан от юли насам. Преди да изпратят устройствата, тe ги активират в Дубай и купуват роуминг пакет за цяла Африка на цена от около 65 долара на месец. Това позволява на потребителите в Судан да заобиколят липсата на местно разрешение на Starlink в страната.

Starlink междувременно посочва в официалния си акаунт в X, че не доставя терминали до Дубай и не е упълномощил никакви дистрибутори на трети страни да продават Starlink там.

Судански военни служители казват, че видео, споделено от официалния акаунт на Силите за бърза подкрепа в X през март, е пример за това как групата използва Starlink, за да покаже силата си. То е заснето в Ел Генейна, столицата на Западен Дарфур, която от началото на февруари няма достъп до интернет, освен Starlink.

Във видеото Масар Абделрахман Асел, виден арабски лидер в Дарфур, казва на група униформени бойци на Силите за бърза подкрепа - някои от тях с картечници, други с дървени пръчки - че им изпраща допълнителни 100 000 бойци, за да помогнат на групировката да спечели войната. Добавя, че може да изпрати до един милион бойци в подкрепа.

Клипът е бил широко споделян в X, както и чрез WhatsApp и Telegram групи, свързани със Силите за бърза подкрепа, посочва WSJ.

В много судански градове членове на групировката и цивилни, които са се сдобили с устройства Starlink, създават импровизирани интернет кафенета, като таксуват потребителите между $2 и $3 на час за свързване на смартфони или лаптопи, според хуманитарни работници и местни активисти.

През януари ръководителят на телекомуникационния регулатор на Судан пише писмо до Глобалния офис за лицензиране и активиране на SpaceX в САЩ, оплаквайки се от разпространението на устройства Starlink в Судан.

Регулаторът, според двама судански служители, запознати с писмото, е поискал от SpaceX да създаде съвместно звено със суданското правителство, което да регулира операциите на Starlink в страната, включително като позволи на военните да изключат зоните на обслужване, където устройствата помагат на паравоенната групировка.

Двамата служители казват, че не е получен отговор от SpaceX, което кара регулатора да разпореди репресии срещу вноса на комплекти Starlink. На 31 януари той прави изявление, в което се казва, че използването на Starlink не е разрешено и подлежи на неопределени санкции.