Правителството на Русия разглежда възможността за въвеждане на известно смекчаване на строгите екологични стандарти за горивата, за да се позволи използването на нискокачествен бензин в условията на евентуален недостиг на гориво, съобщават източници от индустрията пред Reuters.

Според изчисленията това би могло да донесе допълнителни 10%, или между 300 000 и 350 000 тона месечно, бензин на вътрешния пазар, което е достатъчно, за да се задоволи нарастващото сезонно търсене.

Според изчисленията на информационната агенция украинските безпилотни самолети са намалили руския капацитет за първична преработка на петрол с около 14% към края на март. Русия твърди, че нападенията с дронове са тероризъм. Украйна обаче контрира, че атаките ѝ с дронове срещу Русия са оправдани, защото се бори за оцеляване и е понесла щети на инфраструктурата си от руските въздушни удари. За да се справи с евентуален недостиг на бензин, Русия въведе забрана за износ на този вид гориво с някои изключения.

Източници твърдят, че руското правителство обмисля да понижи летвата за съдържанието на някои добавки и етанол. Очаква се съдържанието на сяра да остане непроменено.

От 2016 г. насам Русия разрешава използването само на висококачествен бензин с клас поне Евро-5.

"Министерството на енергетиката обмисля като резервна мярка да понижи летвата на екологичните изисквания, за да осигури основа за допълнителен добив на бензин", коментира източник, запознат с идеите, при условие на анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

Разхлабването на екологичния надзор ще бъде стъпка назад от плановете за подобряване на качеството на горивата и техните екологични стандарти, обявени през 2011 г., когато руските петролни компании и правителството се споразумяха за планове за модернизиране на рафинериите в страната, които са построени предимно през 40-те и 70-те години на миналия век. От 2000 г. насам производството на рафинериите в Русия е нараснало с около две трети, достигайки 275 млн. тона през миналата година.

Източник от индустрията акцентира, че мярката ще помогне за увеличаване на производството на бензин в остарелите рафинерии. Рафинерията в Орск, която е спряла производството си поради мощни наводнения, и заводът в Ангарск в Източен Сибир, осигуряват по-голямата част от производството на нискокачествен бензин в Русия.

През 2023 г. общото производство на бензин в страната достигна почти 44 млн. тона. През първото тримесечие на 2024 г. то възлиза на 11,1 млн. тона.