Държавната петролна компания на Абу Даби – Adnoc, наскоро е проучвала оферта за British Petroleum (BP) на стойност няколко милиарда лири. Това е признак, че понижените стойности на акциите в Лондон превръщат дори най-големите британски предприятия в апетитна хапка, пише The Guardian.

Според Reuters Adnoc е обмисляла варианти, включващи закупуване на BP или придобиване на голям дял от нея, преди да реши, че това не е подходящо, и да се откаже от предварителните преговори.

Adnoc и BP са разговаряли директно през последните месеци, а компанията от Обединените арабски емирства е потърсила и съвет от инвестиционни банки относно потенциална сделка, въпреки че дискусиите не са стигнали далеч, се казва още в доклада.

Съобщенията за преговорите за придобиване излизат наяве само няколко месеца след като главният изпълнителен директор на ВР Мъри Очинклос беше принуден да отхвърли спекулациите, че петролната компания може да стане цел, след като през октомври миналата година отчете по-слаба от очакваната тримесечна печалба.

Бъдещето на ВР бе поставено под съмнение след вълната от мегасделки в петролната индустрия на САЩ и шокиращото напускане на главния изпълнителен директор на компанията Бърнард Клуни в началото на септември м.г.

Тогава Оучинклос заяви, че не е обезпокоен от спекулациите за поглъщане, тъй като акциите на BP се търгуват на кратни стойности, близки до тези на европейските петролни компании Shell и Total. Той каза, че BP е започнала да намалява разликата в оценките на компанията и на нейните американски конкуренти.

През последните години ВР се представя по-слабо от конкурентите си, за което инвеститорите и анализаторите обвиняват амбициозните екологични цели на компанията, включително ангажимента за производство на 40% по-малко нефт и газ до края на десетилетието. Миналата година BP намали тази цел до 25%, след като отчете огромни печалби от добив на нефт и газ след войната в Украйна.

BP и Adnoc вече имат редица съвместни проекти – включително за разработване на газови находища в Египет, обявен през февруари, и отделно партньорство миналата година за придобиване на 50% дял в израелската компания за природен газ NewMed, въпреки че тази инвестиция бе спряна.

Връзките на BP с ОАЕ датират от основаването на Adnoc преди повече от 50 години. Компанията е част от консорциум от големи западни петролни компании, който ръководи проучването на нефт и газ в Близкия изток и помага за откриването на нефт в емирството през 1958 г. През последните години ВР придоби 10-процентни дялове от дружествата на Adnoc областта на втечнения природен газ и газовия транспорт.

Двете компании отказват коментар пред британския ежедневник.

Компаниите от Обединеното кралство напоследък са апетитна хапка заради относително по-ниските стойности на акциите им на Лондонската фондова борса, което накара компании като CRH и Flutter да преместят листването си в Ню Йорк.

Главният изпълнителен директор на Shell – Ваел Саван, и бившият ѝ шеф – Бен ван Бьорден, наскоро намекнаха, че петролната компания може да избере да се листне на Нюйоркската фондова борса, тъй като американските инвеститори са „по-позитивно настроени“ към изкопаемите горива.

По-рано тази година ВР утвърди Оучинклос като главен изпълнителен директор – той наследи Луни, който подаде оставка миналата година заради неразкриване на минали връзки с колеги. Компанията се ангажира с огромна програма за обратно изкупуване на акции и заяви, че иска да изкупи $3,5 млрд. през първата половина на 2024 г. и поне $14 млрд. до 2025 г.

Според Reuters политически съображения също са причина Adnoc да не пристъпи към поглъщане на BP. Правителството на Обединеното кралство има правомощията да се намесва в придобивания в отрасли, включително в енергетиката, съгласно Закона за националната сигурност и инвестициите, който влезе в сила през 2022 г.

Освен това наскоро бе прието законодателство, което възпрепятства закупуването на британски вестници от чуждестранни държавни компании, след като RedBird IMI – съвместна компания на вицепрезидента на ОАЕ шейх Мансур бин Зайед ал-Нахаян и американския инвестиционен фонд RedBird Capital Partners, се опита да купи вестник Daily Telegraph. Това законодателство обаче е предназначено само за вестникарски групи.