Отразявайки траекторията на Уолстрийт, европейските фондови пазари отбелязаха спад за трета поредна седмица на фона на продължаващия конфликт в Близкия изток и ястребовата позиция на Федералния резерв.

Тази седмица влошените настроения може да продължат да доминират на пазара, тъй като водещите технологични компании от Европа и САЩ се готвят да отчетат тримесечните си резултати, отбелязва Euronews, а основните световни икономики ще обявят своите експресни PMI индекси в сферата на производството и услугите за април.

Европа

Данните за производството и услугите на еврозоната през април се разглеждат като водещ индикатор за икономическото здраве, тъй като мениджърите по покупките предоставят ценна информация за увереността на бизнеса. Докато PMI индексът в сферата на услугите в еврозоната се разширява през последните три месеца, показателят за производството се свива в продължение на 12 последователни месеца до март.

Въпреки това започват да се появяват признаци на възстановяване, тъй като темпът на спад на производствените дейности се забавя. Консенсусът сочи, че спадът ще продължи, но с по-мек темп през април, което показва положителна тенденция на икономическо възстановяване.

Очаква се Франция и Германия да публикуват своите експресни PMI индекси в промишлеността за април. Икономиката на Германия се следи особено внимателно, като се има предвид, че данните за март сочат разширяване на сектора на услугите за първи път от шест месеца насам, при леко отслабване на спада при производството. Комбинираният PMI на Германия, който обединява услугите и производството, се е повишил до четиримесечен връх от 47,7 пункта (където 50 пункта е границата между експанзия и свиване). Във Франция и производственият, и индексът на мениджърите по поръчките в сферата на услугите останаха в зоната на свиване поради слабото търсене в Азия, въпреки че през март темпът на спад се забави.

За разлика от тях британските заводи отчитат първия си ръст от 20 месеца насам през март, като PMI в промишлеността се повишава до 50,3. През последните пет месеца секторът на услугите се разширява, което предполага, че икономиката на Обединеното кралство е започнала първото тримесечие с положителна тенденция.

Що се отнася до отчетите, германската софтуерна компания SAP и шведската авиокосмическа и отбранителна компания Saab AB ще публикуват отчетите си за първото тримесечие тази седмица. Печалбите на SAP ще бъдат от решаващо значение за траекторията на технологичните акции след резкия спад на сектора през последната седмица.

В същото време резултатите на Saab AB ще дадат представа за състоянието на отбранителния сектор. Акциите на компанията са нараснали с 45% от началото на годината досега поради нарастващите разходи за отбрана.

САЩ

Седмицата на Уолстрийт ще бъде натоварена, тъй като големите американски технологични компании, сред които Tesla, Meta Platforms, Alphabet, Intel и Microsoft, трябва да публикуват отчетите си.

През април технологичните акции в САЩ навлязоха във фаза на корекция след рекордно високите бичи резултати през първото тримесечие. Акциите на Великолепната седморка съставляват повече от 40% от Nasdaq 100 и почти 30% от S&P 500. Следователно техните резултати са от решаващо значение за формирането на бъдещите пазарни тенденции.

Икономическият календар също ще бъде изпълнен с ключови показатели, като БВП на САЩ за първото тримесечие, разходите за лично потребление (PCE) и PMI в сферата на производството и услугите. През последното тримесечие на 2023 г. американската икономика показа изненадваща устойчивост, като нейният БВП се е повишил до 3,4% на годишна база. Консенсусът прогнозира 2,5% за първото тримесечие, което сигнализира за потенциално забавяне на икономическия растеж на страната.

Същевременно PCE се смата за любимия измерител за инфлацията на Фед, който оказва влияние върху решението на централната банка за лихвените проценти. През февруари основният PCE показател се повиши с 2,5% на годишна база, оставайки над целта на Фед от 2%. Данните за март ще бъдат публикувани през тази седмица.

Азия

Следвайки световната тенденция, повечето азиатски фондови пазари отбелязаха понижения през изминалата седмица. Особено силно впечатление обаче правят пазарите в континенталната част на Китай, които се представиха по-добре от световните си конкуренти след по-силните от очакваното данни за БВП през първото тримесечие.

През тази седмица в центъра на вниманието ще бъде решението на Китайската народна банка за лихвените проценти по годишните кредити. Китайското правителство прилага стимулиращи мерки в подкрепа на затихващото икономическо възстановяване и всякакви по-нататъшни стъпки за намаляване на тези основни лихвени проценти ще се разглеждат като положителни знаци за икономиката.

Освен това решението на Японската централна банка за лихвите е от решаващо значение за световните пазари, особено след като през март банката прекрати режима на отрицателни лихвени проценти за първи път от 2016 г. насам. С отслабването на японската йена до исторически минимум очакванията за намеса на банката във валутния курс се засилват. Сигналите, сочещи по-нататъшно затягане на паричната политика, могат да доведат до отскок на йената, но биха могли да окажат допълнителен натиск върху японските фондови пазари.