Централната банка на Япония запази основния си лихвен процент непроменен в петък след заседанието си за паричната политика.

Задържането на лихвите на 0%-0,1% е в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters.

Въпреки че този ход беше очакван, той идва, след като инфлацията в Япония през април се оказа по-ниска от очакваната, като основната инфлация е 1,6% в сравнение с очакваните 2,2% в анкетата на Reuters.

Банката на Япония също така заяви, че ще продължи да извършва покупки на облигации в съответствие с решението от март.

Институцията не коментира йената, която постоянно отслабва, откакто банката прекрати политиката си за отрицателен лихвен процент миналия месец и премахна политиката си за контрол на кривата на доходност, отбелязва CNBC.

Валутата проби границата от 156 спрямо щатския долар в петък след решението, като последно се търгуваше на 156.11.

Централната банка на Япония публикува своята икономическа прогноза за второто тримесечие, като повиши перспективата си за инфлацията през фискалната 2024 г.

Финансистите на банката сега очакват инфлация между 2,5% и 3% за фискалната 2024 г., което е увеличение от 2,2% до 2,5%, заложени в януарската прогноза.

След това се предвижда инфлацията да се забави до „около 2%“ през фискалните 2025 г. и 2026 г.

Банката на Япония също така понижи прогнозите за растеж на брутния вътрешен продукт за фискалната 2024 г. до диапазон от 0,7% до 1%, което е спад от прогнозата от януари за растеж от 1%-1,2%.