Свободата на медиите намалява в целия ЕС, а в няколко държави тя е "опасно близо до точката на пречупване", заяви водеща мрежа за граждански свободи, цитирана от The Guardian. Организацията също така подчерта широко разпространените заплахи срещу журналисти и атаките срещу независимостта на обществените радио- и телевизионни оператори.

Базираният в Берлин Съюз за граждански свободи в Европа (Liberties) заяви в годишния си доклад за свободата на медиите, изготвен съвместно с 37 групи за защита на правата в 19 държави, че тревожните тенденции, установени по-рано, остават и през 2023 г.

"Свободата на медиите явно е в постоянен упадък в целия ЕС - в много страни в резултат на умишлено нанасяне на вреди или пренебрегване от страна на правителствата", казва пред The Guardian Ева Симон, старши служител в Liberties.

"Намаляването на свободата на медиите върви ръка за ръка с намаляването на върховенството на закона. Съществува тясна връзка между двете. Това е наръчникът на авторитарните режими." Тя коментира, че новото медийно законодателство на ЕС "има потенциал", но трябва да се прилага правилно.

През миналата година журналистическият пейзаж в Европа е продължил да бъде белязан от силна концентрация на медийна собственост, неадекватни правила за прозрачност на собствеността и многобройни заплахи за независимостта и финансите на обществените медии, заяви Liberties.

Организацията документира и множество случаи на заплахи, наблюдение и насилие срещу журналисти в няколко държави членки, както и ограничения на свободата на изразяване и достъпа до информация в целия блок.

Liberties препоръча на Европейската комисия да следи отблизо прилагането на новия Европейски акт за свободата на медиите, който според Симон - създава правна основа за подобряване на условията.

"Много неща ще зависят от правителства и власти, но законът означава, че вече могат да се завеждат дела пред европейски съд, който ще се произнесе по въпроса какво всъщност означава независимост на медиите, наблюдение на журналисти и т.н.", казва тя.

Според нея нова директива на ЕС, насочена срещу злоупотребата със стратегически съдебни искове (Slapps), които рутинно се използват срещу журналисти в няколко членки на ЕС, също би трябвало да окаже въздействие - въпреки че прилагането ще бъде от ключово значение.

В доклада пише, че през 2023 г. журналисти в страни като Хърватия, Франция, Германия, Гърция и Италия са били подложени на физически нападения, а в Унгария и Словакия репортерите са се сблъскали с обиди и заплахи от страна на политици.

В Румъния и Швеция полицията не е успяла да разследва правилно нападенията над журналисти, било поради липса на ресурси, било поради липса на воля, се казва в доклада, а във Франция и България самите органи на реда са нападали журналисти.

В Хърватия, Гърция, Италия, Нидерландия и Швеция често се прилагат неправомерни съдебни искове срещу медиите, а в Германия, Гърция, Нидерландия и Полша репортерите са поставени под наблюдение с шпионски софтуер като Pegasus и Predator.

Органът за регулиране на адвокатите в Обединеното кралство определя това като "предполагаема злоупотреба с правната система и завеждане на дела или заплаха с цел тормоз, като по този начин се обезкуражава проучването на въпроси от обществен интерес".

Концентрацията на собствеността върху медиите остава висока в Хърватия, Франция, Унгария, Полша, Нидерландия и Словакия, като много компании са държани от само няколко лица, което застрашава разнообразието на медийните гласове и увеличава риска от пристрастия.

В Германия, Унгария, Литва и Нидерландия критично настроени към правителството журналисти са били изключени от пресконференции или други събития, като са им отказвали документи, до които имат право на достъп.

В Словакия популисткият министър-председател Роберт Фицо "прекъсна всякаква комуникация с четири медии, обвинени, че "открито проявяват враждебно отношение", посочва докладът. Този месец правителството му одобри спорен законопроект за ремонт на обществения телевизионен оператор RTVS.

В Унгария обществената медия вече е "толкова изцяло под игото на правителството", че продукцията ѝ се "характеризира с пристрастни и едностранчиви репортажи, които винаги са в съответствие с интересите на управляващата партия "Фидес", отбеляза Liberties.