Според експресни данни, публикувани във вторник, ръстът на цените в еврозоната се е задържал на ниво от 2,4% през април, а икономиката се е върнала към растеж през първото тримесечие.

Общата инфлация от 2,4% съответства на прогнозата на икономисти, анкетирани от Reuters. На месечна база инфлацията e 0,6%, a базисната, изключваща енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, се е понижила до 2,7% от 2,9% през март. Влиянието на по-ниската на годишна база цена на енергията продължава да се смекчава, като достига -0,6% спрямо -1,8% през март.

Междувременно брутният вътрешен продукт на еврозоната нараства с 0,3% през първите три месеца на годината, което е малко по-добре от консенсусните очаквания на икономистите. БВП за четвъртото тримесечие на 2023 г. беше ревизиран от липса на растеж до свиване с 0,1%, което означава, че през втората половина на миналата година еврозоната е била в техническа рецесия.

Нарастват пазарните очаквания Европейската централна банка да започне да намалява лихвените проценти на следващото си заседание по паричната политика на 6 юни. По данни на LSEG ценообразуването на паричния пазар понастоящем показва близо 70% вероятност за орязване през юни, като залозите за намаление през юли или септември са още по-високи.

Множество членове на ЕЦБ с право на глас коментираха пред CNBC по-рано този месец, че предвиждат намаляване на лихвените проценти през юни, позовавайки се на необходимостта да се предотврати прекомерно забавяне на икономиката на еврозоната. Те също така отбелязаха рисковете от цените на петрола и нестабилността в Близкия изток.

Анализаторите на BNP Paribas очакват основният лихвен процент да остане постоянен, главно поради по-високите цени на суровия петрол, и че този резултат ще продължи да подкрепя намаляването му през юни. След юни перспективите за лихвените проценти са по-несигурни, добавят те преди публикуването на последните данни за инфлацията.