Основателят и бивш главен изпълнителен директор на криптоборсата Binance Чанпенг Джао се отправя към съдебната зала в Сиатъл, за да научи дали престъпленията, за които се е признал за виновен, ще го вкарат в затвора с удължена присъда.

През ноември Джао се призна за виновен в това, че е дал възможност за пране на пари в рамките на криптоборсата. Като част от сделката за признаване на вина с Министерството на правосъдието на САЩ той се съгласи да се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор, след което в продължение на месеци окръжният съдия на САЩ Ричард Джоунс преценяваше подходящото наказание.

Някога титан в криптосектора, Джао превърна Binance в най-голямата централизирана криптоборса в света в глобален мащаб. Към момента на оттеглянето му компанията притежаваше активи на стойност над 65 млрд. долара. За разлика от конкурентната борса FTX, която изпадна в несъстоятелност, когато основателят Сам Банкман-Фрийд беше обвинен в престъпление, Binance продължи да работи. Активите на платформата възлизат на повече от 122 млрд. долара, според компанията за блокчейн данни Nansen, което е приблизително 88% скок, породен от рязкото увеличение на цените на криптовалутите през последните месеци.

Прокурорите твърдят, че Джао е нарушил американското законодателство в "безпрецедентен мащаб", според техния меморандум за присъдата до съда, и че е показал "умишлено пренебрежение" към правните отговорности на Binance, управлявайки борсата по модела на "Дивия запад". Той е обвинен, че умишлено не е приложил ефективна програма за борба с изпирането на пари, както се изисква от Закона за банковата тайна, и че е позволил на Binance да обработва трансакции, включващи приходи от незаконна дейност, включително между американци и лица в санкционирани юрисдикции.

Според данни на CCData, компания за данни за криптопазара, през 2023 г. Binance е обработила търговски обем на стойност 18,1 трилиона долара. Около 80% - или 14,4 трлн. долара - от тях са от деривативни продукти като фючърсни договори, а останалите 3,7 трлн. долара са от спот търговия. Търговията с деривати е ключова част от бизнеса на Binance.

Джао се съгласи да плати глоба в размер на 50 млн. долара в допълнение към глобите и конфискацията на стойност 4,3 млрд. долара, които Binance беше осъдена да плати за нарушаване на Закона за банковата тайна на САЩ и санкциите срещу Иран. Това се случи след съвместни усилия на Министерството на правосъдието, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите на САЩ, докато Комисията по ценните книжа и борсите, която заведе свой собствен иск срещу борсата, забележимо отсъстваше от процеса.

Правителството настоява за присъда от три години, което е двойно повече от горната граница на диапазона на насоките, за да "отрази тежестта на престъпленията му", се казва в бележката на прокурорите. Адвокатите на Джао пък поискаха пет месеца условно. Те твърдят, че Джао е поел отговорност за заобикаляне на изискванията за борба с изпирането на пари и че в миналото е проявявал благотворителност и е полагал общественополезен труд. Освен това, откакто се е признал за виновен, той вече е прекарал повече от пет месеца в САЩ, далеч от семейството си. Повече от 160 поддръжници на Джао, включително членове на семейството, клиенти на Binance и членове на емиратското кралско семейство, са написали бележки до съда, за да призоват за снизсходителност.

Много вероятно лишаване от свобода

Повечето експерти, интервюирани от CNBC във връзка с предстоящата присъда, прогнозират, че Джао ще прекара известно време зад решетките.

"Това е дело с голям обществен интерес и съдията ще бъде подложен на натиск да бъде твърд по време на произнасянето на присъдата", коментира бившият федерален прокурор Неама Рахмани. Той очаква присъда от една или две години.

Брадън Пери, бивш старши юрист в CFTC и настоящ партньор в адвокатската кантора Kennyhertz Perry, на свой ред посочва, че федералните насоки за произнасяне на присъди предоставят рамка, но позволяват на съдиите известна свобода на действие:

"За Джао, който за първи път е извършил ненасилствено престъпление, насоките за присъди предвиждат препоръчителен диапазон от 10 до 16 месеца".

В полза на Джао, казва той, работи фактът, че обвиняемият не е стигнал до съдебен процес, което спестява съдебни и прокурорски ресурси, както и че е поел отговорност и се е споразумял с множество агенции - все отстъпки, които биха могли да повлияят на решението на съдията.

"Вярвам, че съдията ще признае огромния мащаб на потенциалните подозрителни трансакции и слабата програма за борба с изпирането на пари, но ще признае усилията и предприетите корективни мерки", казва Пери. "Като вземам предвид всички фактори, предвиждам присъда в рамките на законово установената със срок на лишаване от свобода. Това все пак ще отчете признаването на вината и всички други фактори, използвани при вземането на решение."

Йеша Ядав, професор по право и заместник-декан в Vanderbilt University, очаква съдията да наложи присъда "в ниско едноцифрено число - може би три години". Това обаче може да включва минимално време в затвора, а останалата част - на изпитателен срок. Той предполага, че Джао ще се възползва от контраста на Binance с FTX, която "бе разкрита като престъпно предприятие".

"Макар че Binance беше осъдена по изключително сериозни обвинения, тя все още остава работещ, макар и отслабен, бизнес, който продължава да привлича клиенти и се стреми да възроди позициите си, като се съсредоточи върху спазването на изискванията в рамките на режим на мониторинг", казва Ядав.

Бившият федерален прокурор Пол Тухман също очаква известно време лишаване от свобода поради неприлагането на изискванията за борба с изпирането на пари, както и поради обема на средствата, които са преминали през Binance, без да подлежат на такъв контрол:

"Въпреки че той е нарушител за първи път, тези фактори, които току-що споменах, вероятно ще надделеят над липсата на криминално минало. Нуждата от общо възпиране в криптоиндустрията и във финансовия сектор като цяло е толкова голяма, че предполагам, че Министерството на правосъдието ще заеме позицията, а съдията вероятно ще се съгласи, че чрез тази присъда трябва да изпрати послание, че последиците от нарушаването на тези правила не могат да се разглеждат просто като бизнес нарушения."

Адвокатът по корпоративно право от Лос Анджелис Тре Ловъл пък посочва, че е много вероятно Джао да получи по-кратка присъда в рамките на пет до седем месеца, както и удължен изпитателен срок, добавяйки, че за разлика от Банкман-Фрийд, който беше осъден за измама и получи 25 години затвор, Джао не е обвинен в измама или други престъпления, които да заслужават по-дълга присъда.

"Освен това писмото му до съдията отразява разкаяние, обсъжда вземането на лоши решения и посочва, че платформата Binance е въвела строг контрол срещу изпирането на пари по негово нареждане", акцентира Ловъл.

Дейвид Уайнстийн, бивш федерален и щатски прокурор, който сега практикува като адвокат по корпоративно съответствие и защита на бели якички в Jones Walker, смята, че присъдите за лишаване от свобода представляват важен възпиращ фактор.

"Мисля, че присъдата ще бъде малко под една година", казва и той.