Печалбата на Huawei е нараснала над шест пъти през първото тримесечие благодарение на скока в продажбите на смартфони в Китай.

Нетната печалба се е покачила до 19,65 млрд. юана ($2,71 млрд.), в сравнение с 2,96 млрд. юана ($408 млн.) преди година, според данните, публикувани от компанията, цитирани от The Wall Street Journal. Приходите са нараснали с 37% до 178,45 млрд. юанa ($24,57 млрд.)

Huawei съобщава няколко неодитирани финансови данни през годината и публикува по-подробен одитиран годишен доклад всяка пролет. За разлика от предишни тримесечия, базираната в Шънджън компания не предостави съобщение за пресата, придружаващо последните данни.

Резултатите идват, след като миналата седмица широко разпространени данни на компанията за пазарни проучвания International Data Corp. показаха, че доставките на смартфони на Huawei в Китай са се увеличили повече от два пъти през първото тримесечие спрямо година по-рано. Това я поставя заедно с конкурента Honor начело на продажбите в Китай, най-големия пазар на смартфони в света.

Нетната печалба на производителя се е увеличила повече от два пъти през 2023 г., тъй като е възстановила пазарния си дял в основните си дейности в областта на потребителската електроника и изчислителните облаци, които бяха силно подкопани от санкциите на САЩ, които ограничиха достъпа ѝ до модерни полупроводници.

Дружеството стъпи на краката си, като се снабдяваше с повече чипове на местно ниво, което му позволи да възобнови продажбите си и да се изкачи сред петте най-големи продавачи на смартфони в Китай, подпомогнато от пускането на серията Mate 60, поддържаща 5G.

По-рано този месец Huawei пусна на пазара новия си смартфон от серията Pura 70.