Около 30 мъже са натъпкани в тясна класна стая в Кабул.

Те са част от дебютната група студенти в управляван от талибаните Институт за обучение на експерти по туризъм и хотелиерство.

Това е разнороден екип. Един от студентите е модел. Друг е на 17 години и няма никакъв трудов стаж. Всички се различават по възраст, образование и професионален опит.

И са само мъже, защото на афганистанските жени е забранено да учат след шести клас. Обединява ги едно – нетърпеливи са да популяризират една различна визия на Афганистан.

А талибаните с удоволствие им помагат, пише Fast Company, цитирайки Associated Press. Икономиката е в затруднено положение, инфраструктурата е лоша, а бедността е широко разпространена в цялата страна.

И все пак, чужденците я посещават, окуражени от намаляването на насилието и увеличаването на самолетните връзки с центрове като Дубай например.

Броят им не е голям – той никога не е бил, но покрай афганистанския туризъм се усеща оживление. През 2021 г. броят на чуждестранните туристи е 691. През 2022 г. са били 2300. Миналата година са 7000.

Мохамед Саид, ръководител на дирекция „Туризъм“ в Кабул, заяви, че най-силният пазар за посетители е Китай поради близостта и големия брой на населението му.

Изтъква, че Афганистан има предимства пред съседите си.

„Казвали са ми, че не искат да ходят в Пакистан, защото е опасно и ги нападат. Японците също са ми казвали това", казва Саид. „Това е добре за нас.“

Но има и недостатъци.

Достъпът до визи е труден и скъп. Много държави прекъснаха връзките си с Афганистан, след като талибаните се върнаха на власт, и нито една държава не ги признава за легитимни управници.

Афганистанските посолства са затворени или са преустановили дейността си. Продължава борбата за власт между афганистанските посолства и консулства, в които работят хора от бившата подкрепяна от Запада администрация и тези, които са под пълния контрол на талибанската администрация.

Саид признава, че има пречки пред развитието на туризма, но работи с министерствата за преодоляването им.

Крайната му цел е да въведе виза при пристигане за туристите, но това може да стане след години. Проблем е и пътната мрежа, която е наполовина асфалтирана или не съществува в някои части на страната, а авиокомпаниите избягват афганистанското въздушно пространство.

В столицата Кабул има най-много международни полети, но нито едно летище няма директни маршрути с големи туристически пазари като Китай, Европа или Индия.

Въпреки предизвикателствата Саид иска Афганистан да се превърне в туристическа сила – амбиция, която изглежда се подкрепя от висшите лидери на талибаните.

Студентите също имат стремежи. Моделът Ахмед Масуд Талаш иска да се запознае с живописните места на Афганистан за публикации в Instagram и с историята на страната за медийни изяви.

Завършилият бизнес училище Самир Ахмадзай иска да отвори хотел, но смята, че първо трябва да знае повече за туризма и хотелиерството.

„Чуват, че Афганистан е изостанал, беден и всичко е свързано с война“, казва Ахмадзай. „Но ние имаме 5000-годишна история. Трябва да отворим нова страница за Афганистан.“

Лекциите включват афганистански занаяти и основи на антропологията. Неофициална тема е как да се общува с чужденки и как тяхното поведение или навици могат да влязат в противоречие с местните обичаи и наредби. Примери за това могат да бъдат жени, които пушат или се хранят на обществени места, или се смесват свободно с мъже, които не са свързани с тях по кръвна или брачна линия.

Талибаните са наложили правила за облеклото на жените и изисквания да имат мъжки настойник или махрам, когато пътуват. Фитнес залите бяха затворени за жени, а салоните за красота са забранени, така че местата, където жените могат да се срещат извън дома, са по-малко.

В знак, че страната се подготвя за повече чуждестранни посетители, единственият петзвезден хотел - „Серена“, отново отвори женския си СПА център и салон за чужденки след едномесечно затваряне.

Туристките трябва да покажат паспорта си, за да получат достъп до услугите. Жените, чиито документи са с надпис „роден в Афганистан“, не могат да ползват услугите.

Ограниченията натежават върху чуждестранните туристически компании, които казват, че се опитват да акцентират върху положителния аспект на културните взаимодействия, като правят дарения, подкрепят местни проекти или посещават само семейни компании.

Шейн Хоран, основател на Rocky Road Travel, смята, че посещението в Афганистан не трябва да се разглежда като подкрепа за определено правителство или политически режим. „В крайна сметка целта трябва да бъде подкрепа на отговорни туристически практики, които допринасят положително за местната икономика и насърчават взаимното уважение и разбирателство, като се отчита по-широкият политически контекст в Афганистан.“

Той няма информация от властите какво виждат или правят туристическите групи, но казва, че компанията работи в тясно сътрудничество с организация за защита на правата на жените в Афганистан. Процент от цената на екскурзията отива за подпомагане на програмите на тази организация, добавя Хоран.

В Института по туризъм и хотелски мениджмънт няма жени. Студентите не го споменават. Но служител в Дирекцията по туризъм го прави.

„Това е сърцераздирателна ситуация“, казва той и пожелава да остане анонимен поради страх от репресии. „Дори членовете на семействата на жените питат дали могат да учат тук. Но със смяната на правителството настъпи промяна. Жените, които учеха преди преврата, никога не се върнаха. Те така и не се дипломираха.“