Berkshire Hathaway съобщи за огромно годишно увеличение на оперативните приходи през първото тримесечие, докато паричните ѝ наличности са нараснали до рекордни нива.

Ръководеният от Уорън Бъфет конгломерат отчете оперативна печалба, включваща приходите от изцяло притежаваните от компанията предприятия, с ръст от 39% до 11,22 млрд. долара спрямо предходната година.

Тази печалба се дължи на 185% увеличение на годишна база на приходите от застрахователна дейност до 2,598 млрд. долара от едва 911 млн. долара. Приходите от застрахователни инвестиции също нараснаха с 32% до над 2,5 млрд. долара, съобщава CNBC.

Железопътният бизнес на Berkshire Hathaway реализира печалба от 1,14 млрд. долара, което е лек спад спрямо първото тримесечие на 2023 г.

Енергийното подразделение отбелязва почти двойно увеличение на печалбата до 717 млн. долара от 416 млн. долара година по-рано.

Нетната печалба за първото тримесечие, която включва колебанията от инвестициите в акции, спадна с 64% до 12,7 млрд. долара. Това обаче се дължи на огромните печалби в портфейла от акции, тъй като пазарът се повиши в началото на 2023 г.

Паричните средства на компанията достигнаха рекордните 188,99 млрд. долара, което е повече от 167,6 млрд. долара през четвъртото тримесечие.

Тази огромна наличност, значително над прогнозата на CFRA Research за над 170 млрд. долара, сочи невъзможността на Бъфет да намери подходяща голяма цел за придобиване - за което той се оплаква през последните години.

От началото на годината досега акциите клас А на Berkshire са поскъпнали с повече от 11%, като в края на февруари достигнаха исторически максимум. Същевременно акциите от клас Б са поскъпнали с повече от 12% за това време.

13% по-малко акции в Apple

В отчета си за приходите за първото тримесечие Berkshire Hathaway съобщи още, че намалява дела на акциите си в Apple на стойност 135,4 млрд. долара или около 13%.

Това е второто поредно тримесечие, в което базираният в Омаха конгломерат намалява дела си в производителя на iPhone. отбелязва CNBC.

През четвъртото тримесечие на миналата година той продаде около 10 млн. акции на Apple (само 1% от огромния му дял). При отчитане на промяната в цената на акциите на Apple, тази заявка означава, че Berkshire е продала около 116 млн. акции.

Оракулът от Омаха става фен на Apple, след като един от неговите инвестиционни мениджъри го убеждава да купи акциите. Бъфет дори нарече технологичния гигант втория си най-важен бизнес след клъстера от застрахователи на Berkshire.

Това е второто поредно тримесечие, в което базираният в Омаха конгломерат намалява дела си в производителя на iPhone.

През четвъртото тримесечие той продаде около 10 млн. акции на Apple (само 1% от огромния му дял). При отчитане на промяната в цената на акциите на Apple, тази заявка означава, че Berkshire е продала около 116 млн. акции.

Вече има спекулации, че 93-годишният инвеститор е намалил дела си в любимата компания поради опасения, свързани с оценката. През 2023 г. акциите на Apple поскъпнаха с цели 48%, тъй като технологичните акции на мегакомпаниите доведоха до пазарно рали.

В пика на своето развитие Apple заемаше 50% от портфейла от акции на Berkshire. Те се търгуват на цена, надвишаваща 27 пъти прогнозната печалба.

Акциите на производителя на iPhone получиха голям тласък през изминалата седмица, след като компанията обяви, че управителният ѝ съвет е разрешил обратно изкупуване на акции на стойност 110 млрд. долара, което е най-голямото в историята на компанията.

Въпреки това Apple отбеляза спад в общите продажби и в продажбите на iPhone. Акциите на компанията са се понижили с повече от 4% досега през тази година на фона на опасенията за това как тя ще съживи растежа.

Главният изпълнителен директор на Berkshire не за първи път коригира залога на Apple.

Той продаде част от акциите през четвъртото тримесечие на 2020 г., но тогава Бъфет призна, че това "вероятно е било грешка". Също така не е обичайно Бъфет да съкращава позиция, която е нараснала толкова много.

Дори и с продажбата, Berkshire все още е най-големият акционер на Apple извън доставчиците на борсово търгувани фондове.

Измамите с AI - следващото "голямо нещо" в индустрията

Уорън Бъфет все още не е яхнал вълната на изкуствения интелект, но предупреждава за потенциала на технологията да нанася вреди.

"Ако се замислите за потенциала за измама... ако се интересувах от инвестиции в измама, това ще бъде индустрията на растежа на всички времена и тя е възможна", заяви предприемачът. Той изтъкна способността на технологията да възпроизвежда реалистично и подвеждащо съдържание.

"Очевидно е, че AI има потенциал и за добри неща, но ... Като човек, който не разбира нищо от него, смятам, че той има огромен потенциал за добри неща и огромен потенциал за вреди - и просто не знам как ще се развие това", добави Бъфет.

Инвеститорът признава, че не е запознат с AI и сравнява потенциала му с този на атомната бомба през 20-ти век.

"Не знам нищо за AI. Това не означава, че отричам неговото съществуване или значение, или нещо подобно", каза Бъфет, говорейки с предпазлив тон.

"Изпуснахме джина от бутилката, когато разработихме ядрени оръжия и този джин напоследък върши ужасни неща, а силата му е това, което ме плаши до смърт. Изкуственият интелект е нещо подобно. Не знам никакъв начин да върнем джина обратно в бутилката. Дали ще промени бъдещето на обществото, ще разберем по-късно", добави Бъфет.

Докладът на компанията от днес идва преди годишната среща на акционерите на компанията, известна като "Уудсток за капиталисти". Бъфет ще отговаря на акционерите по всички въпроси, вариращи от авоарите на конгломерата, до намеренията му за инвестирането и икономиката.

Това ще бъде и първата годишна среща след смъртта на заместник-председателя Чарли Мънгър през ноември.

Уорън Бъфет нарича тези нереализирани инвестиционни печалби (или загуби) всяко тримесечие безсмислени и подвеждащи, но уникалният конгломерат е длъжен да отчита тези цифри въз основа на общоприетите счетоводни принципи, допълва CNBC.