Монархът на Великобритания крал Чарлз III и други високопоставени британски кралски особи ще се откажат от патронажа на близо 200 благотворителни организации след преглед на връзките им с над 1000 групи.

Това съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от CNBC. Прегледът на връзките започна след смъртта на кралица Елизабет II, за да се проучат всички благотворителни организации, с които тя, синът й Чарлз и съпругата му Камила са били свързани като председател или патрон.

Елизабет II е била патрон на 492 организации, докато Чарлз е бил свързан с 441, а Камила - със 100. След направената оценка малко над 830 са запазени от краля и кралицата или са преминали към други членове на кралското семейство.

Организациите могат да кандидатстват за кралски покровител, който в замяна може да осигури публичност на работата им и да помогне постиженията им да бъдат широко признати.

Сред тези, които ще запазят кралската си връзка, са Кралският британски легион, най-голямата благотворителна организация за въоръжените сили, Dogs Trust, Jockey Club и Wildlife Trusts, организация за защита на природата.

"Негово величество постоянно демонстрира далновидност, смелост и лидерство, като помага на общностите, благотворителните организации и бизнеса да се справят с предизвикателствата и възможностите, присъщи на по-устойчивия живот в хармония с природата", заяви Крейг Бенет, главен изпълнителен директор на Wildlife Trusts.

"Ето защо за нас е голяма чест, че Негово Величество се съгласи да продължи патронажа си."

Заключенията от прегледа ще бъдат споделени между съответните организации тази седмица, когато се отбелязва първата годишнина от коронацията на Чарлз и Камила, заявиха от двореца.